24/09/2024
         
alexis Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Δέκα όρους θέτει η τρόικα για την επιστροφή της

 Στο σημερινό Eurogroup κρίνεται η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, στην Αθήνα - θεωρείται πιθανή η επιστροφή τους την Πέμπτη - αλλά και τα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν από την κυβέρνηση. 

Δημοσίευμα, που επικαλείται κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος παρακολουθεί τα του ελληνικού προγράμματος αναφέρει ότι θα ζητηθούν νέα μέτρα 7 δισ. ευρώ, προκειμένου να συμφωνήσει για τη δόση του Μαΐου και το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης που θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο το Eurogroup θα βάλει δέκα όρους στον υπουργό Οικονομικών, τους οποίους εκείνος πρέπει να δεχτεί επ’ απειλής στάσης πληρωμών των Μάιο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα θα ζητήσει:

1. Να λάβει άμεσα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2014, πέραν όσων είχαν συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο.

2. Να συζητήσει και να καταλήξει σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το 2015, τα οποία ωστόσο μπορεί να μην νομοθετήσει άμεσα.

3. Θα ζητήσει να μπουν στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα για το 2016 και επαναβεβαίωση πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2015, δηλαδή να εξοικονομήσει άλλα 2,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τον λογαριασμό στα 7 δισ. ευρώ.

4. Να ολοκληρώσει ως τις 10 Μαΐου το δεύτερο κύμα κινητικότητας, αφού παρουσιάσει καταλόγους με το συγκεκριμένο προσωπικό και να προετοιμάσει το κύμα των 11.000 απολύσεων – με προτεραιότητα τη δεξαμενή των διαθέσιμων – ως τον Ιούνιο.

5. Να ολοκληρώσει τη διαβούλευση και τη νομοθέτηση της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια και την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών ‘α κατοικίας.

6. Να ολοκληρώσει έναν κύκλο διαρθρωτικών διευκολύνσεων σε αγορές προϊόντων, ενέργειας και υπηρεσιών, περιλαμβανομένης και της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων.

7. Να συμφωνήσει στη μέθοδο τιτλοποίησης εσόδων από ρευστοποίηση ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, και να νομοθετήσει βελτιώσεις στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

8. Να παρουσιάσει οριστικό χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ με προτεραιότητα σε ό,τι αφορά στη διευκόλυνση του επιχειρείν.

9. Να προχωρήσει στην άρση της νομική απαίτησης για υπουργική έγκριση των μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

10. Να συζητήσει το πλαίσιο των μελλοντικών αλλαγών στο ασφαλιστικό και τις δαπάνες υγείας την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τρόικα θα έχει στα παραπάνω τη στήριξη τουλάχιστον εννέα κρατών δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Εσθονία, Ισπανία, που έχουν ήδη εκφραστεί έντονα για τις καθυστερήσεις.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν στην εφημερίδα ότι «είναι λυπηρό ότι δεν επετεύχθη πρόοδος από το Συμβούλιο του Ιανουαρίου μέχρι σήμερα», τονίζοντας ότι δημιουργεί άσχημη εντύπωση ότι οι ελληνικές αρχές τραβούν για πολιτικούς λόγους τη διαπραγμάτευση στα άκρα χρονικά υπό την απειλή του χρόνου και μεγάλων λήξεων ομολόγων.
 
 
 
 
 
 
nooz 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά