21/09/2024
         
alexis Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012
Οικονομία
+ + -

Ικανοποίηση Βρυξελλών... για τον 1ο όρο

Τη θετική ψήφο της ελληνικής Βουλής για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, καταδικάζοντας, παράλληλα, απερίφραστα τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Σε δηλώσεις του, είπε ότι, όπως επισημάνθηκε από το Eurogorup της περασμένης εβδομάδας, το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από μια χωρίς προηγούμενο οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της Ελλάδας, γεγονός που συνιστά την έκφραση της συνεχιζόμενης αλληλεγγύης αλλά και τηςανησυχίας τους.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι η Κομισιόνδεσμεύεται απόλυτα για την περαιτέρω ενίσχυση, επί ελληνικού εδάφους, της διοίκησης της χώρας.

"Τις περασμένες εβδομάδες υπήρξαν εντάσεις τόσο στην Ελλάδα, αλλά και με τους εταίρους της", αναγνώρισε ο Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι η διόρθωση αυτών των σοβαρών ανισορροπιών, οι οποίες πλήττουν την ελληνική οικονομία και η αποκατάσταση των συνθηκών για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, αποτελούν μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια.

"Θα απαιτηθεί χρόνος και προσπάθεια για την ελληνική οικονομία", τόνισε, υπογραμμίοζντας ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές αρχές και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει "να πάρουν στα χέρια τους" αυτό το πρόγραμμα και να το εφαρμόσουν πλήρως, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα έως το 2009 δεν μπορούσε να εφαρμοστεί άλλο, καθώς οδήγησε σε σοβαρές ανισορροπίες και αβεβαιότητες. 

Σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα όφειλε να εφαρμόσει τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα για την εξισορρόπηση της οικονομίας της, ακόμη και χωρίς την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, ήδη εδώ και χρόνια.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την ελληνική κυβέρνηση, στην καταδίκη της απαράδεκτης βίας που σημειώθηκε στην Αθήνα, τονίζοντας ότι αυτά τα άτομα δεν εκπροσωπούν την ευρεία πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας τους.

Ερωτηθείς, αν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε το Eurogroup, που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τετάρτη, να είναι σε θέση να εγκρίνει το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, απάντησε ότι η ψήφος στην Ελληνική Βουλή αποτελεί "σημαντικό βήμα προς την έγκριση του προγράμματος".

Σε ό,τι αφορά τις άλλες προϋποθέσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το επόμενο Eurogroup θα έχουν εξευρεθεί συγκεκριμένα μέτρα, ύψους 325 εκατ. ευρώ.


Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ρεν, τόνισε ότι η ευρωζώνη ζητά σαφείς δεσμεύσεις από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και ότι, με δεδομένο το εύρος του νέου προγράμματος, απαιτείται ισχυρή πολιτική συναίνεση πριν η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Σημείωσε ότι αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν και τον Α. Σαμαρά, ο οποίος, βέβαια, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί βουλευτές από το κόμμα του, υπερψήφισαν το πρόγραμμα.

Οι γερμανικές αντιδρασεις

Με επιφυλακτικότητα δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την έγκριση των νέων μέτρων λιτότητας ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, θεωρώντας ότι το καθοριστικό τώρα θα είναι η ετυμηγορία των θεσμικών πιστωτών της Ελλάδας, της τρόικας.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαιρέτισε την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο, των νέων μέτρων εξοικονόμησης χρημάτων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τη Γερμανία, η οποία επικρίνεται πολύ στην Ελλάδα, "δεν πρόκειται για εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση", αλλά για "απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας".

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, κάνοντας λόγο για ένα πρώτο, ουσιαστικό, βήμα στην σωστή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι τώρα χρειάζεται πραγματική, σκληρή δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεωνπου έχουν συμφωνηθεί και σημείωσε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι να εγκρίνουν το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μπαρόζο: Η μη ψήφιση θα έφερνε χάος

"Χάος και καταστροφή" θα έφερνε, σύμφωνα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η μη υιοθέτηση του δεύτερου προγράμματος από την ελληνική Βουλή.

"Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν το χάος και- όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός- θα ήταν καταστροφή. Η εναλλακτική λύση θα σήμαινε έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση. Βεβαίως το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη", είπε.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nooz 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά