21/09/2024
         
alexis Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012
Πολιτικά
+ + -

Βενιζέλος: "Δεν θα μας συγχωρέσει η ιστορία"

Με αυτήν τη δραματική φράση έκλεισε την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών προσπαθώντας να αποτρέψει όσους σκέφτονται να καταψηφίσουν το Μνημόνιο.......

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να περιγράψει τι θα σημάνει το ΝΑΙ και τι το ΟΧΙ.

ΝΑΙ :

- Διαγραφή χρέους 100 δις

- Θα πάρουμε νέο δάνειο 130 δις για χρηματοδοτικές ανάγκες έως 2015 (τα μισά PSI και τράπεζες και τα υπόλοιπα ρευστότητα)

- Μείωση μέσου επιτοκίου κατά 1,5 μονάδα και άρα μείωση ετήσιων τόκων κατά 3,5 δις.

- Μετακίνηση λήξεως ομολόγων κατά 40 χρόνια

- Διάσωση καταθέσεων τραπεζικών

- Περιορισμό απωλειών ασφαλιστικών ταμείων

- Εγγύηση ενδιάμεσης ρευστότητας

- Εστίαση κοινοτικών κονδυλίων στην πραγματική οικονομία

- Πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών άνοιγμα επαγγελμάτων

- Μηχανισμό επιτήρησης και συμπίεσης τιμών κυρίως για το καλάθι νοικοκυράς

- Πρόσθετα δημοσιονομικά μετρά 3 δις για το 2012

- Πρόσθετα μέτρα και για το 2013 και 2014

- Μείωση κατωτάτου μισθού και περιορισμό συλλογικών συμβάσεων

- Περικοπές επικουρικές συντάξεις και κύριες μόνο σε ταμεία με υψηλό μέσο όρο

- Παραμονή στο ευρύ

ΟΧΙ:

- Επαναδιαπραγμάτευση ; Όσοι μιλούσαν έπαψαν να το κάνουν

- Μήπως οι εταίροι μπλοφάρουν; Αυτά μπορεί να τα λένε μόνο όσοι έχουν άγνοια κινδύνου και τις κατάστασης στην Ευρώπη και τι λένε όχι μόνο η Γερμανία αλλά και οι άλλες χώρες

- Μήπως υπάρχει λύση παραμονής στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα; Αδύνατο

- Μήπως μπορούμε να πάμε σε βολική συντεταγμένη χρεοκοπία και να διαγράψουμε 200 δις; Αυτό προδιαθέτει ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα και αυστηρότατες περικοπές

- Ασύντακτη χρεοκοπία; κάτι τέτοιο σημαίνει αδυναμία επανακεφαλαιοποίησης τραπεζικού συστήματος περαιτέρω μείωση ρευστότητας ανεργίας, αδυναμία εμπορίου μέσω γραμμών του τραπεζικού συστήματος αδυναμία εισαγωγών, αναγκαστική έξοδο από ευρώ για να επιβιώσουμε και επάνοδο σε δραχμή η με δραματικές πληθωριστικές συνέπειες»

Νωρίτερα, σε ακόμα μια παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «η ερμηνεία του Συντάγματος είναι νομικό ζήτημα, αλλά πρωτίστως ζήτημα ερμηνείας της ιστορίας».

Αναφέρθηκε και στο βρετανικό δίκαιο και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κατασχεθεί δημόσια περιουσία. Είπε: «Μην τολμήσει κανείς να πει για την Ακρόπολη ή την Δήλο ή τον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο, το Ιόνιο και όπου αλλού».

Kαι συνέχισε: «Κρίνεται η μοίρα του τόπου για την επόμενη δεκαετία ας μην χάσουμε την ευκαιρία» και απευθυνόμενος στην αριστερά πτέρυγα πρόσθεσε ότι «μας ρωτούν οι εταίροι αν θέλουμε αυτά που μας δίνουν. Αν δεν τα θέλουμε έχουμε το κυριαρχικό δικαίωμα να κάνουμε μια άλλη επιλογή . Γι αυτό και σας ζητώ να πείτε έντιμα την άλλη επιλογή. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά μπορείς να επιλέξεις το απόλυτο αδιέξοδο. Τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει τον λαό στο αδιέξοδο; Η κούραση η ταλαιπωρία και κυρίως ο λαϊκισμός και η συσκότιση». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thestival 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά