24/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Ελβετική «πόρτα» στην φορολόγηση καταθέσεων

 Μικρές φαίνεται ότι είναι οι πιθανότητες να φορολογηθούν αναδρομικά οι ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, με την ελβετική πλευρά να προτείνει φορολόγηση από εδώ και στο εξής και την Αθήνα να επιμένει στο «βρετανικό μοντέλο». 

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι θα δυσκολευθεί να εισπράξει φόρους από προηγούμενες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες που δεν έχουν φορολογηθεί. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη με την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας, Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ. 

«Μοντέλα τα οποία έχει αναπτύξει η Ελβετία στο παρελθόν για τη ρύθμιση μη φορολογηθέντων χρημάτων στη χώρα μας, πλέον θεωρούνται παρωχημένα και πρέπει να προσανατολιστούμε σε μια άλλη κατεύθυνση, το οποίο και προτιθέμεθα να κάνουμε» είπε η Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Η Ελβετίδα υπουργός υποστήριξε ότι οι τράπεζες επικεντρώνονται στο να μην υπάρχει δυνατότητα από δω και πέρα να δέχονται καταθέσεις που δεν έχουν πρώτα φορολογηθεί. «Άρα μπορούμε να πούμε ότι, για τώρα και για το μέλλον, το θέμα έχει διευθετηθεί. Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς θα χειριστούμε το παρελθόν. Υπάρχει ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της οποίας διευθετείται το ζήτημα από εδώ και στο εξής και δεν τίθεται και θέμα φορολόγησης στην πηγή» τόνισε η Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ και συνέχισε: «Όσο για το παρελθόν, πρέπει και αναζητούμε ένα μοντέλο που θα αναπτύξουμε λαμβάνοντας υπόψη και τις δικαιολογημένες αξιώσεις των εταίρων μας, παράλληλα με το ελβετικό δίκαιο|.

Παράλληλα υπογράμμιζε ότι θα υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» για τα χρήματα που έχουν ήδη κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει ποια είναι τα επιμέρους στοιχεία αυτού του χάρτη όσο η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εξέλιξη. «Σε σχέση, λοιπόν, με το παρελθόν η Ελβετία διενεργεί συνομιλίες με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για το πώς, στο πλαίσιο του ελβετικού δικαίου, θα ρυθμίσουμε ζητήματα που αφορούν στο παρελθόν, σχετικά με χρήματα που είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία. Σε σχέση με το θέμα αυτό έχει καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης», τα σημεία του οποίου θα συγκεκριμενοποιήσουμε τους επόμενους μήνες» υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε στο θέμα της αναδρομικής φορολόγησης των καταθέσεων με βάση το βρετανικό μοντέλο. «Της μίλησα για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Προσπάθειες και θυσίες που αποδίδουν καρπούς. Γι αυτό ζητούμε τη συνδρομή της Ελβετίας, ούτως ώστε Έλληνες που έχουν μη φορολογημένα χρήματα στην Ελβετία να σηκώσουν και αυτοί ένα δίκαιο μέρος του βάρους» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον εξήγησε ότι «χαιρετίσαμε την προθυμία της Ελβετίας να συνεργαστεί μαζί μας και με την ΕΕ,, μελλοντικά, στο σύστημα του ΟΟΣΑ περί ανταλλαγής πληροφόρησης. Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει και το παρελθόν. Θέλουμε δηλαδή να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμμένουμε στην άποψη που είχαμε και αρχικά εκφράσει, να ισχύσει για το παρελθόν το βρετανικό μοντέλο». Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για να επιτευχθεί ο στόχος όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουν στα βάρη της προσαρμογής.

 

real 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά