21/09/2024
         
alexis Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014
Τοπικά
+ + -

Κίνητρα για τη σύνδεση με το φυσικό αέριο ζητεί ο Τσαμασλής

Πρόταση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για να μειωθούν τα έξοδα θέρμανσης των νοικοκυριών αλλά και να περιοριστεί η αιθαλομίχλη.

Διευκολύνσεις και κίνητρα για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της Θεσσαλονίκης σύνδεση με το φυσικό αέριο θα ζητήσει με πρότασή της από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι αφενός να βελτιωθεί το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, δηλαδή να περιοριστεί η αιθαλομίχλη, που πνίγει την πόλη, αφετέρου να υπάρξει μια μείωση των χρημάτων που ξοδεύει ο κόσμος για θέρμανση σε καιρό κρίσης.
 
Η πρόταση, την οποία ανέλυσε σήμερα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, αφορά στην απαλλαγή όσων ενδιαφέρονται να αποκτήσουν φυσικό αέριο από τα τέλη σύνδεσης και από τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης, αλλά και τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
 
Ο κ. Τσαμασλής επισήμανε ότι «πρωτίστως προβάλλουμε τα περιβαλλοντικά οφέλη της πρότασης. Τα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούν την αιθαλομίχλη αυξάνονται σε απαγορευτικές τιμές όταν ο κόσμος καίει ξύλα και άλλα υλικά για θέρμανση.
Η μετάβαση στο φυσικό αέριο των περισσοτέρων νοικοκυριών θα είχε σημαντικότατα οφέλη και θα περιόριζε ή θα εξαφάνιζε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Πολλοί πολίτες όμως δεν μπαίνουν στο δίκτυο του φυσικού αερίου, επειδή το κόστος των τελών σύνδεσης και του εξοπλισμού – εγκατάστασης είναι απαγορευτικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών. Αυτό θέλουμε να επιδοτήσει η κυβέρνηση και αργότερα να διεκδικήσουμε και επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου, για να είναι οικονομική η περιβαλλοντική θέρμανση που παρέχει».
 
Ανάλογη πρόταση, υπενθυμίζεται, έχει καταθέσει από την 21η Ιανουαρίου και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.
 
Στην πρόταση της αντιπεριφέρειας, που κατατέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση επισημαίνεται ότι «η κατάσταση επιβάλλει να στραφούμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που να υποστηρίζουν τρόπους θέρμανσης χαμηλού κόστους, οι οποίοι δε θα βλάπτουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την υγεία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση του φυσικού αερίου συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, καθώς κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα άλλα καύσιμα, αφού δεν αφήνει ίχνη και υπολείμματα, ούτε παράγει ενώσεις θείου και αιθάλη, που συνιστούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης η κάλυψη με δίκτυο φυσικού αερίου των οδών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ξεπερνά το ποσοστό του 58%, με την πύκνωση στους κεντρικούς πολυπληθείς δήμους να ξεπερνά το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα για άμεση σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Επιπλέον η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει και το φετινό χειμώνα χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου θέρμανσης σε ποσοστό 40%, ενώ παρέχει ευκολία στη  χρήση του (χωρίς παραγγελίες, μεταφορές υλικών, κτλ).
 
Το κόστος της σύνδεσης με το φυσικό αέριο μεταβάλλεται ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ και αποτελείται από δύο μέρη: Τα τέλη σύνδεσης (έως την τοποθέτηση του μετρητή) που καταβάλλονται στην ΕΠΑ και το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης (μετά το μετρητή και έως το λέβητα), που το πληρώνει ο πολίτης σε εταιρεία-εγκαταστάτη της επιλογής του. Σε ό,τι αφορά το κόστος των τελών σύνδεσης η Ε.Π.Α. προσφέρει εκπτώσεις έως και 66% και στην πλειοψηφία τους αυτά κυμαίνονται μεταξύ 300 – 475 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης, αυτή κυμαίνεται για τις ατομικές θερμάνσεις (το 95% των περιπτώσεων) περίπου στα 2.000 - 3.000 ευρώ και για τις κεντρικές θερμάνσεις μεταξύ 2.000 - 8.000 ευρώ.
 
Ωστόσο, λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, τα ανωτέρω ποσά αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα σύνδεσής τους με το δίκτυο φυσικού αερίου, ακόμα κι αν γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση του. Επίσης, το 80%-90% των δημόσιων κτιρίων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
 
Με όλα αυτά τα δεδομένα, η Μητροπολιτική Επιτροπή αναφέρει: «Προτείνεται η δημιουργία δράσης, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την οποία θα επιδοτείται η αξία του αναγκαίου εξοπλισμού εγκατάστασης και σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου.
 
Η επιδότηση αυτή μπορεί να δίδεται απευθείας στον πολίτη εφόσον ενεργοποιήσει την εγκατάσταση φυσικού αερίου και αφού προσκομίσει το απαραίτητο έγγραφο από την Εταιρία Παροχής Αερίου (Άδεια Χρήσης Φυσικού Αερίου). Το ύψος του ποσού της επιδότησης, τα κριτήρια ένταξης του πολίτη στο πρόγραμμα και γενικότερα οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης αυτής, θα εξαρτηθούν από το ύψος της χρηματοδότησης που μπορεί να δεσμευτεί από κοινοτικούς πόρους, καθώς και μια σειρά τεχνικοοικονομικών δεδομένων που πρέπει να αναλυθούν (εισοδηματικά κριτήρια, είδος εγκατάστασης, κλπ). Επίσης, προτείνεται να εξεταστεί και το ζήτημα της μείωσης του τιμολογίου του φυσικού αερίου, αφού, όπως αποδεικνύεται από διεθνή χρηματιστηριακά στοιχεία, αυτή η δυνατότητα υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί».

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά