22/09/2024
         
alexis Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014
Υγεία
+ + -

Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει κανενός είδους αξιολόγηση της νέας ιατρικής τεχνολογίας

 Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Εθνικού Φορέα Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Βάρδας.

Αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πεδίο της ιατρικής επιστήμης και συγκεκριμένα σε εκείνο που αφορά στην ιατρική τεχνολογία  και στον εξοπλισμό του συστήματος υγείας.

Όπως υπογράμμισαν Έλληνες επιστήμονες κατά την πρώτη ημέρα του 4ου διεθνούς συνεδρίου «Heart, Vessels & Stroke» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες διεθνώς, που  δεν εφαρμόζει κανενός είδους αξιολόγηση της νέας ιατρικής τεχνολογίας.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δαπανώνται χρήματα σε τεχνικές και μεθόδους, οι οποίες δεν δικαιολογούν τόσο υψηλό κόστος. Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν η χώρα μας να αποκτήσει έναν Εθνικό Φορέα Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο», τόνισε ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Βάρδας.
 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου -ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Ιανουαρίου- θα παρουσιαστούν νέες τεχνολογίες, όπως καινοτόμα φάρμακα και προηγμένες ιατρικές συσκευές, για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων. «Μία από τις καινοτομίες του φετινού συνεδρίου είναι ότι για πρώτη φορά οργανώνεται το λεγόμενο Cardiovascular Forum, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας και τα κοινωνικο-οικονομικά θέματα που συνδέονται με αυτήν. Η καινοτομία στο χώρο της Καρδιοαγγειακής Ιατρικής, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υστερεί και νέα φαρμακευτικά μόρια πολύ δύσκολα αναπτύσσονται. Ταυτόχρονα γίνεται φανερό, ότι η μελλοντική καρδιοαγγειακή ιατρική θα έχει ως κύρια ενασχόληση τα εκφυλιστικά (degenerative) προβλήματα της καρδίας και των αγγείων», ανέφερε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου,  τέως υπεύθυνο της μονάδας εγκεφαλικών επεισοδίων του νοσοκομείου Αλεξάνδρα κ. Κωνσταντίνος Βέμμος.
 
Πάντως, η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας δεν περιμένει την Ελλάδα. Οι προσπάθειες των επιστημόνων για την εξέλιξη των καρδιολογικών συσκευών προχωρούν και σύντομα γιατροί και ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους συναρπαστικές τεχνολογίες.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν στο συνέδριο βηματοδότες χωρίς μπαταρία που μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια τους παλμούς της καρδιάς και έτσι παρέχουν αρκετό ρεύμα για τη λειτουργία του, καταργώντας την ανάγκη για μπαταρίες. 

Σήμερα, οι βηματοδότες πρέπει να αντικαθίστανται με χειρουργική επέμβαση κάθε πέντε έως επτά χρόνια, όταν εξαντλούνται οι μπαταρίες τους, κάτι που είναι δαπανηρό και συχνά δημιουργεί αναστάτωση στους ασθενείς, ιδίως αν πρόκειται για παιδιά.

Επίσης, θα παρουσιαστούν τα ευρήματα των μελετών για ασύρματους βηματοδότες. Οι βηματοδότες που είναι διαθέσιμοι σήμερα διαθέτουν καλώδια που συνδέουν τη συσκευή με την καρδιά. Παρά την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί, τα καλώδια δημιουργούν προβλήματα στις επεμβάσεις και αυξάνουν τις πιθανότητες λοίμωξης ενώ η καρδιακή δραστηριότητα δημιουργεί φθορές στα καλώδια με το χρόνο.

Τα προβλήματα αυτά προσπαθούν να «εξαλείψουν» αρκετές ερευνητικές ομάδες στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στην ασύρματη προσέγγιση όσον αφορά στους βηματοδότες. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει κλινικές δοκιμές με αρκετή επιτυχία, αλλά ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της ασύρματης τεχνολογίας είναι και η μεγάλη κατανάλωση της μπαταρίας. Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται και τα αποτελέσματα αναμένονται τα επόμενα χρόνια.
 
 
 
 
 
protothema 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά