24/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Γερμανικές τράπεζες: Προσοχή στην Ελλάδα

Ποιος είπε πως μόνο τα γερμανικά ΜΜΕ ή τα think tanks προσέχουν  την κρίση χρέους στην Ελλάδα; 

Η ελληνική κρίση κατέχει περίοπτη θέση στο τριμηνιαίο δελτίο της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Γερμανικών Τραπεζών  (Βundesverband der Deutschen Banken) για την ευρωπαϊκή κρίση κρατικού χρέους (14 Iανουαρίου 2014). 

Αν και αυτό αποτελείται μόλις από δεκαοχτώ συμπυκνωμένες σελίδες, οι ξεχωριστές αναφορές προς αυτή φτάνουν στις τρεις,. 

Πιο  σημαντική από αυτές είναι εκείνη περι ενός “πιθανού τρίτου πακέτου στήριξης” η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης για το άμεσο μέλλον. Η πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα σχετίζεται με την ύπαρξη “χρηματοδοτικών κενών στο τρέχον πρόγραμμα”, αναφέρεται στο ίδιο δελτίο. Πιο πριν γίνεται μια εκτενής αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την ελληνική κρίση. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της ομοσπονδιακής ένωσης γερμανικών τραπεζών επισημαίνουν πως: 

  • “Το ΔΝΤ ζητά μία ελάφρυνση χρέοΛίστα με κουκκίδεςυς”
  • “Οι τρέχουσες βοήθειες (EFSF) λήγουν στο τέλος του 2014”
  • Υπάρχουν “χρηματοδοτικά κενά στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης”
  • “Ένα παραπέρα κούρεμα χρέους θα έβρισκε μεγάλη αντίσταση από τους επίσημους πιστωτές”.
Ωστόσο από το εν λόγω δελτίο δεν λείπει και η αναγνώριση της πρόοδου που έχει συντελεστεί σε τρία βασικά μέτωπα. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
 
  • “Το 2014 η οικονομία θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά μετά το 2007”.
  • “Το διαρθρωτικό δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε το 2013 στο 1,2% του ΑΕΠ”
  • Επετεύχθη “ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013”.
Οι Γερμανοί τραπεζίτες έχουν προσέξει και άλλα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, αν και όχι μόνο αυτή. Αναφερόμενοι στο “πιστωτικό αδιέξοδο στα περιφερειακά κράτη” της Ε.Ε., επισημαίνουν πως υπάρχει “υψηλός κίνδυνος ανεξόφλητων δανείων” και πως “πολλές τράπεζες κρατούν μεγάλο κομμάτι εθνικών κρατικών ομολόγων”. Η δεύτερη επισήμανση που αφορά όλα τα κράτη που έχουν ενταχθεί στον EFSF -μαζί και στην Ισπανία- σχετίζεται με την “πολύ υψηλή ανεργία”.

Oι γερμανικές τράπεζες κάθε άλλο παρά  αδιάφορες είναι για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” (2 Νοεμβρίου 2013), ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Γερμανικών Τραπεζών, κ. Μίκαελ Κέμερ (Michael Kemmer)  είχε δηλώσει πως “οι πιστώσεις των γερμανικών τραπεζών προς ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας περίπου τα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή τόσο ψηλά όσο ήταν την Άνοιξη του 2010”.

 
capital

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά