24/09/2024
         
Paris Paris Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014
Οικονομία
+ + -

«Ναι» στη μείωση εισφορών, βέτο στις ομαδικές απολύσεις

 «Ναι» στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, αλλά «όχι» στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ετοιμάζεται να πει η κυβέρνηση στην τρόικα, η οποία - ωστόσο - καθυστερεί την επάνοδό της στην Αθήνα, οδηγώντας για άλλη μια φορά τη διαπραγματευτική πίεση στα άκρα. Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ δεν φαίνεται να επιστρέφουν στο τραπέζι των  διαπραγματεύσεων στις 15 Ιανουαρίου, όπως προβλεπόταν αρχικά, ενώ το ορόσημο του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου για μια συμφωνία που θα απελευθέρωνε δάνεια 4,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα δείχνει να απομακρύνεται. Το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι να μετατεθεί η συμφωνία για το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.
Η μετάθεση δεν δημιουργεί χρηματοδοτικά προβλήματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα ήθελε να αφήσει πίσω της μια διαπραγμάτευση που σέρνεται από τον Σεπτέμβριο και να ενισχύσει το κλίμα αισιοδοξίας που φάνηκε να καλλιεργείται, με αφορμή και την ανάληψη της προεδρίας. Η τρόικα, όμως, προς το παρόν δεν της κάνει τη χάρη.
Το ΔΝΤ, που πρωτοστατεί και πάλι στις πιέσεις, διεμήνυσε την Πέμπτη το βράδυ ότι δεν θα επιστρέψει αν προηγουμένως δεν έχει επαρκή πληροφόρηση για τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν θα οδηγηθούμε σε έναν ακόμη άκαρπο γύρο διαπραγματεύσεων. Ούτε και η ευρωζώνη, όμως, όπως παρατηρούσαν χθες ευρωπαϊκές πηγές, θέλει να δει την Ελλάδα να «χαλαρώνει» τις προσπάθειες προσαρμογής, παρότι είναι διατεθειμένη να αφήσει την κυβέρνηση να πάρει μια ανάσα, όπως φάνηκε και από τη στάση της στο θέμα των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ εστίασης. «Διανύσατε το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, τώρα όμως δεν πρέπει να χαλαρώσετε, γιατί δεν θα τα καταφέρετε», φέρεται να διεμήνυσε σε συνομιλητές του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΣΟΔΩΝ. Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως εξής: καταργώντας το 2% που προορίζεται για οικογενειακά επιδόματα, το 1% που αφορά την επιστράτευση και το 0,8% που αφορά τον ΛΑΕΚ και προορίζεται κυρίως για την επαγγελματική κατάρτιση. Οι εργοδότες έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι το μέτρο θα έχει αξία μόνο αν γίνει η μείωση μεμιάς.
Το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που κατά την τρόικα είναι 850 εκατ. ευρώ και κατά την κυβέρνηση 350-400 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο δημοσιονομικό κενό, που κατά την τρόικα είναι 1-1,5 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η απώλεια από τον νέο φόρο ακινήτων.
Στην ατζέντα της νέας διαπραγμάτευσης θα είναι επίσης:
n Το δημοσιονομικό κενό του 2015, ύψους 1 δισ. κατά την κυβέρνηση, αλλά 2-3 δισ. κατά την τρόικα.
n Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων του ΟΟΣΑ.
n Οι ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, μετά τη μελέτη της BlackRock, ένα κεφάλαιο σημαντικό όσο και επικίνδυνο.
Αντίθετα, εκτός διαπραγμάτευσης φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί όλοι ότι θα είναι οι ομαδικές απολύσεις. Αφού τελειώσουν όλα αυτά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό. Εξάλλου, αν όλα πάνε καλά και η διαπραγμάτευση προχωρήσει, δεν αποκλείεται να συμπτυχθούν η τρέχουσα 4η επιθεώρηση, που ανήκει στο 2013, και η επικείμενη 5η επιθεώρηση και να δοθεί, έστω και με καθυστέρηση - και πιθανότατα με προαπαιτούμενα -, μια μεγάλη δόση πριν από τις ευρωεκλογές.
 
 
 
tanea 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά