21/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013
Τεχνολογία   Κόσμος
+ + -

Ο Ρώσος που έβαλε φραγή στο Facebook

 Το Facebook με 1,16 δισ. χρήστες ενεργούς σε μηνιαία βάση είναι πλέον το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο σε 127 απ' τις 137 χώρες για τις οποίες υπάρχουν σχετικά στοιχεία. Δικαίως θα συμπεριληφθεί η μετοχή του στις 500 του δείκτη S&P με τις ισχυρότερες εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες. Σε Ρωσία και Κίνα η εικόνα είναι διαφορετική. Στη Ρωσία το Facebook, το Google και το Yahoo υπολείπονται κατά πολύ σε δημοφιλία απ' το κοινωνικό δίκτυο Vkontakte (vk.com), το ψαχτήρι Yandex και το ταχυδρομείο του mail.ru, αντίστοιχα.

Στην Κίνα το «Σινικό Τείχος» της κυβερνητικής λογοκρισίας λειτουργεί και ως οικονομικός προστατευτισμός, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε χιλιάδες δημοφιλείς ιστοτόπους. Η υπηρεσία μηνυμάτων QQ και το κοινωνικό δίκτυο Qzone της Tencent, το ψαχτήρι της Baidu και το κινεζικό Εbay, το Αlibaba, έχουν επικρατήσει στην τεράστια αγορά, φέρνοντας τους τρεις ιδρυτές τους στην πρώτη δεκάδα των Κινέζων Κροίσων.

Πίσω απ' το VK, το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία και σε άλλες ρωσόφωνες χώρες, βρίσκεται ο «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», όπως αποκαλούν τα ΜΜΕ τον 29χρονο Πάβελ Ντούροφ, τον άνθρωπο που το έφτιαξε και το διευθύνει.

Ο δημοσιογραφικός χαρακτηρισμός και η σύγκριση του Ντούροφ με τον Αμερικανό ιδρυτή του Facebook δικαιολογούνται. Ντούροφ και Ζούκερμπεργκ γεννήθηκαν το 1984, δημιούργησαν ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έγιναν πάμπλουτοι χάρη σε αυτές και είναι CEO των εταιρειών που τις διαχειρίζονται. Οπως και για τον Ζούκερμπεργκ, έτσι και για τον Ντούροφ, έχει γραφτεί βιβλίο, το οποίο, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα εκμετάλλευσης της ιστορίας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, πρόκειται να γυριστεί και ταινία. Ο «Κώδικας Ντούροφ» αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2014.
 
 
Αντεπίθεση 

Σε συμβολικό επίπεδο, ό,τι είναι ο Ζούκερμπεργκ για το αμερικανικό όνειρο είναι και ο Ντούροφ για το ρωσικό. Οι δυο τους βέβαια είναι ανταγωνιστές. Παγκοσμίως, το Facebook υπερέχει συντριπτικά, όμως το VK κυριαρχεί σε πολλές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ή ΚΑΚ. Οπως σημειώνει ο ίδιος ο Ντούροφ, για να καυτηριάσει την κατάργηση μιας εφαρμογής διάδρασης μεταξύ VK και Facebook με απόφαση του τελευταίου, η ανάγκη για διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο κοινωνικών δικτύων θα εκλείψει, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες το εγκαταλείπουν στη Ρωσία, καθώς και σε μερικές άλλες χώρες.

Το Facebook τους τελευταίους μήνες πράγματι περιθωριοποιείται στη Ρωσία και υπολείπεται αρκετά και έναντι άλλων κοινωνικών δικτύων, όπως το επίσης ρωσικό odnoklassniki.ru, με 8,6 εκατ. χρήστες ενεργούς έναντι 39,3 εκατ. αντίστοιχα.

Ο Πάβελ Ντούροφ, όπως έχει δηλώσει, θα ήθελε πρώτα το VK να σταθεροποιήσει την κυριαρχία του στη Ρωσία και ύστερα να ανοιχτεί περισσότερο στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά σ' αυτόν έξω απ' τη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ηδη τον Φεβρουάριο, το 92% των Ρώσων χρηστών διαδικτύου και το 44% του συνολικού ρωσικού πληθυσμού χρησιμοποιούσαν το VK. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία απ' το com.score που επικαλείται ο Ντούροφ και αφορούν τον Οκτώβριο, το VK έχει 51,6 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως στη Ρωσία, ενώ προσθέτει περίπου 130 χιλιάδες ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εγγεγραμμένοι στο VK είναι πάνω από 230 εκατομμύρια.

Ο Ντούροφ κατέχει το 12% της μητρικής εταιρείας του VK (η υπόλοιπη περιουσία του υπολογίζεται στα 200 εκατ. δολάρια). Μεγαλύτερος μέτοχος -κατέχει 48%- είναι το fund United Capital Partners, το οποίο αγόρασε το μετοχικό πακέτο απ' τους Ρωσο-ισραηλινούς επιχειρηματίες Λεβιέφ και Μιριλασβίλι. Ο τελευταίος την περασμένη άνοιξη έλαβε για το 40% του VK που κατείχε 1,12 δισ. δολάρια. Το υπόλοιπο 40% των μετοχών ανήκει στον μεγάλο διαδικτυακό όμιλο mail.ru, στον οποίο μεγαλομέτοχος είναι ο πλουσιότερος Ρώσος, ο Αλίσερ Ουσμάνοφ (περιουσία 17 δισ. δολαρίων).

Ο Ντούροφ κατορθώνει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην επιχείρηση που ίδρυσε ο ίδιος το 2006, διότι ο όμιλος mail.ru του έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου. Παλιότερα, όταν ο όμιλος του Ουσμάνοφ διαπραγματευόταν να πάρει τον εταιρικό έλεγχο μαζί με τις μετοχές του Ντούροφ ο τελευταίος είχε απαντήσει με μια ανάρτηση στο twitter. Μια φωτογραφία με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο.

 
newpost

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά