22/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013
Τοπικά
+ + -

Κόντρα για το πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας

«Να ακυρώσει το διαγωνισμό για την εκμίσθωση της πλατείας Ελευθερίας, γιατί αποτελεί μια κατ’ εξακολούθηση βάναυση προσβολή της ιερής μνήμης των μαρτύρων συμπολιτών μας αλλά και της κοινωνικής ιστορίας της πόλης μας, και να απαιτήσει τη δημιουργία αντίστοιχου χώρου στάθμευσης μέσα στο λιμάνι, προτού αυτό περάσει στα χέρια των ιδιωτών», καλεί τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
 
«Η πλατεία Ελευθερίας μαρτυρική και το 2014», καταγγέλλει το συντονιστικό της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την ανάπλαση θέτει ζήτημα «μάχης συμφερόντων και επιχειρηματιών» για την ιστορία του ανοιχτού πάρκινγκ.
 
«Η τραγική ειρωνεία είναι ότι,  με ευθύνη της διοίκησης Μπουτάρη και όχι μόνο, η πλατεία Ελευθερίας αυτή τη στιγμή αποτελεί το ‘μήλον της έριδος’ μεταξύ των επιχειρηματιών που διεκδικούν την εκ νέου εκμίσθωσή της, με τελικό κριτή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, το ‘θεματοφύλακα’ της μνημονιακής ‘νομιμότητας’», αναφέρει στο κείμενό της η δημοτική κίνηση.
 
Η πλατεία Ελευθερίας αποτελεί πάρκινγκ από τη δεκαετία του 1950, όμως εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια συζητείται η κατάργηση του πάρκινγκ, η ανάπλασή της και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης ή η μεταφορά του πάρκινγκ εντός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος έχει συνδεθεί με ιστορικές μνήμες. Στόχος των τελευταίων ετών είναι η μεταμόρφωσή της σε επισκέψιμο ιστορικό χώρο, όπως προκύπτει κι από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ήδη από το 1997, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Με αυτή τη λογική άλλωστε έγινε και ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου, που έδωσε αποτελέσματα πριν από λίγες μέρες.
 
«Η διαβούλευση που έπρεπε να προηγηθεί από την ανακοίνωση του διαγωνισμού, δυστυχώς ακολούθησε την απονομή των βραβείων, με αποτέλεσμα οι μνήμες που φορτίζουν την πλατεία να αναδειχθούν σε μείζον ζήτημα στη συζήτηση που ακολούθησε», αναφέρει ο κ. Μηταφίδης, ενώ η δημοτική κίνηση τάσσεται υπέρ της αφιέρωσης του χώρου αποκλειστικά στην εναρκτήρια πράξη του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 1942.
 
«Γεγονός είναι ότι η διάσταση και το είδος της ιστορικής μνήμης που σηκώνει ο συγκεκριμένος χώρος αφέθηκε στον ‘πατριωτισμό’ των μελετητών. Και στο πεδίο αυτό πρυτάνευσε η λογική της αρχιτεκτονικής αξιοποίησης  της πλατείας και όχι η ανάδειξη της ιστορικότητάς της», επισημαίνει η δημοτική κίνηση. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεννόησης, επισημαίνοντας ότι «θα συμβάλει χωρίς δογματισμούς και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις στη διαμόρφωση εκείνης της πρότασης, που θα αναδεικνύει την ιστορικότητα του χώρου, με σεβασμό στο ειδικό βάρος των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην πλατεία Ελευθερίας».
 
Εκεί που η παράταξη δηλώνει πρόθυμη να συγκρουστεί είναι στην υπόθεση του νέου διαγωνισμού για την εκμίσθωση της πλατείας σε ιδιώτες, ώστε να εκμεταλλευτούν το πάρκινγκ. Η δημοτική κίνηση διαπιστώνει σύγκρουση συμφερόντων επιχειρηματιών, υπόγειες διεργασίες και… σφαγή μνηστήρων για το πάρκινγκ – φιλέτο, που τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί χρυσοφόρο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» εγείρονται ακόμη και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και τα μέλη της φέρονται διατεθειμένα να εξετάσουν σε βάθος την υπόθεση, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν «σκοτεινά σημεία».
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εκμίσθωση του συγκεκριμένου πάρκινγκ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει έσοδα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως…
 
 
 
voria 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά