21/09/2024
         
Paris Paris Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012
Οικονομία
+ + -

Σε δυο στάδια οι αλλαγές στα εργασιακά

 
Επώδυνα μέτρα σε δόσεις επιλέγει να προωθήσει η τρόικα σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ισορροπώντας μεταξύ του οικονομικού σχεδιασμού της και της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας στην χώρας μας.

Κατά τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη και Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συμφωνήθηκαν οι παρακάτω αλλαγές, τις οποίες πρέπει να προσυπογράψουν και οι πολιτικοί αρχηγοί: 

Α Στάδιο 

- Φαίνεται να διασώζεται ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά με περικοπές ως παρενέργεια της μείωσης του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ. 
- Περιορίζονται κατά 20 με 22% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συμπαρασύροντας το επίδομα ανεργίας και σειρά άλλων παροχών, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα. Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. 
- Διατηρούνται οι μισθολογικές ωριμάνσεις και τα βασικά επιδόματα (όπως οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίαςκαι σπουδών ), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.
- Η «μετενέργεια», δηλαδή η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, μειώνεται στους τρεις μήνες και παραμένει μόνο για το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, ενώ δεν θα θεωρούνται δεδομένα δεκάδες κλαδικά επιδόματα, όπως ευθύνης, ταμειακά, διαχειριστικών λαθών, ισολογισμού, μεταφοράς, τροφής, στολής, εποχικότητας (στα ξενοδοχεία), ειδικών συνθηκών, επικίνδυνων φορτίων κ.ά. 
Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.
- Περικοπές σε ειδικά μισθολόγια ΔΕΚΟ και τραπεζών. 
- Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, το βασικό σενάριο προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση 15% στις επικουρικές πάνω από 150 ευρώ με όφελος για τον κρατικό κορβανά περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ .
Συγκεκριμένα υπάρχουν τα εξής 4 σενάρια:
- μείωση κατά 15% μόνο των επικουρικών συντάξεων με πλαφόν τα 150 ευρώ
- μείωση κατά 10% των κύριων συντάξεων και κατά 5% των επικουρικών συντάξεων
- μείωση κατά 5% των κύριων συντάξεων και κατά 10% των επικουρικών συντάξεων
- μείωση κατά 20% για το ποσό των κύριων συντάξεων που ξεπερνά τα 1.200 ευρώ

Β Στάδιο

Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή σε περίπου έξι μήνες , εκτιμάται ότι η τρόικα εάν δεν έχουν επεκταθεί επαρκώς οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα ζητήσει την πλήρη κατάργηση της μετενέργειας, καθώς και την οριζόντια περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στις κύριες συντάξεις με μεγαλύτερες μειώσεις αφού τα ταμεία δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη «μαύρη τρύπα» των 2,5 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την μείωση των εσόδων μέσω ασφαλιστικών εισφορών με την καθιέρωση δυσμενέστερων όρων συνταξιοδότησης αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές και στα ποσά των εφάπαξ. 

 

 

 

 

 

 

 

real.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά