22/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013
Τοπικά
+ + -

Σε ανακύκλωση φελιζόλ προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Στην πιλοτική εφαρμογή ανακύκλωσης φελιζόλ σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δυο λαϊκές αγορές από τις 20 που πραγματοποιούνται στο δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και στην κεντρική ψαραγορά από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου. Όπως εξήγησε κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, οι υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούν να προχωρήσουν από μόνες τους σε ανακύκλωση του φελιζόλ, ενώ πολλές φορές το συγκεκριμένο υλικό δημιουργούσε προβλήματα στα μηχανήματα του δήμου.

«Η ωφέλεια του δήμου είναι ότι θα γίνεται ανακύκλωση σε άλλο ένα υλικό και παράλληλα δεν θα φρακάρουν τα οχήματα του δήμου» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Όπως είπε ο κ. Παππάς, το διάστημα αυτό θα διεξαχθούν συμπεράσματα για την ωφελιμότητα του μέτρου και στη συνέχεια θα έρθει  η οριστική σύμβαση στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η εταιρεία θα τοποθετήσει ειδικούς κάδους στα δυο σημεία και θα αναλάβει να συλλέγει τα φελιζόλ καθώς και τελάρα που βγαίνουν από τις λαϊκές αγορές.

Το θέμα πάντως της ανακύκλωσης προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, έντονη ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου από την παράταση Ομάδα Δημιουργίας Κώστα Καζαντζίδη, όταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε ανακύκλωση. «Να μην λαϊκίζουμε. Ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που κάναμε ανακύκλωση και με διαφορά στα λευκά είδη. Αν δεν είχαμε ανακύκλωση πως ο δήμος έχει να παίρνει 500.000 ευρώ από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ» υπογράμμισε ο κ. Καζαντζίδης.

«Οι παραγόμενες ποσότητες ήταν άνευ ουσίας» απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά την ομιλία του σχολιάζοντας το θέμα της ανακύκλωσης σημείωσε ότι η προηγούμενη διοίκηση έκανε ότι μπορούσε. «Δεν λέω ότι κάνατε κακά πράγμματα. Κάνατε αυτά που μπορούσατε να κάνετε» είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, απαντώντας στον κ. Καζαντζίδη, το σύστημα με τους τέσσερις κάδους που εφάρμοζε η προηγούμενη διοίκηση δεν προχώρησε.

Παράλληλα, ο κ. Καζαντζίδης πρότεινε να γίνει σύσταση στους παραγωγούς λαϊκών αγορών, οι ίδιοι να συγκεντρώνουν τα απορρίμματα τους. «Δεν πειστήκαμε για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης του φελιζόλ» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννη Δελλής.

Εν τω μεταξύ, την προμήθεια 30 ανοικτών σκαφών αποκομιδής, απορριμματοκιβωτίων με σύστημα συμπίεσης (pressocontainers) και άλλων υλικών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας και ανακύκλωσης όλων των περιοχών του Δήμου Θεσσαλονίκης  το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της 23ης Τακτικής Συνεδρίασης του.

«Υπήρχε ένας σχεδιασμός για το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών ο οποίος αποδίδει σήμερα καθώς περνά μέσα από τις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου οι απαραίτητες αυτές προμήθειες να εξυπηρετήσουν στο μέγιστο τις ανάγκες καθαριότητας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Αθανάσιος Παππάς.  


Συγκεκριμένα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν:

  • Η διενέργεια προμήθειας με διαγωνισμό, έξι απορριμματοκιβωτίων με σύστημα συμπίεσης (pressocontainers) δαπάνης 147.600 ευρώ, καθώς κρίθηκαν, λόγω παλαιότητας, ανεπαρκή και πολυδάπανα. Τα απορριματοκιβώτια είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχει μεγάλη ημερήσια  παραγωγή αποβλήτων και απαιτείται  αντίστοιχος όγκος προσωρινής αποθήκευσης. Τα απορριμματοκιβώτια   συμπιέζουν τα απορρίμματα (οικιακού τύπου) προς εξοικονόμηση όγκου  και στην συνέχεια με  ειδικά γερανοφόρα οχήματα μεταφέρονται στο Χ.Υ.Τ.Α. Μαυρορράχης.
  • Η διενέργεια προμήθειας, με διαγωνισμό, 30 ανοικτών σκαφών αποκομιδής και τεσσάρων ανοικτών απορριμματοκιβωτίων συνολικής δαπάνης 205.410 ευρώ, για τη συλλογή και μεταφορά των ογκωδών απορριμμάτων. Οι ανοικτές σκάφες τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία της πόλης για την συγκέντρωση ειδικών αποβλήτων με ασφαλή τρόπο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να δημιουργήσει πράσινα σημεία όπου θα τοποθετηθούν 30 ανοικτές σκάφες για την ξεχωριστή εναπόθεση αστικών αποβλήτων  από τους πολίτες, με σκοπό την ανακύκλωση (χαρτί, ξύλο, σίδερο, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) ενώ τα τέσσερα ανοικτά απορριμματοκιβώτια, θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά των υπολειμμάτων ανακύκλωσης από το κέντρο διαλογής στο Χ.Υ.Τ.Α.
  • Η διενέργεια προμήθειας, με διαγωνισμό, πλαστικών σάκων διαφόρων μεγεθών (οδικών-αστικών απορριμμάτων, για ανακύκλωση, για μεταλλικά δοχεία, για ειδικές χρήσεις-δράσεις και το αστικό περιβάλλον), συνολικής δαπάνης 288.066 ευρώ. Συγκεκριμένα 272.568 ευρώ για τις ανάγκες των υπηρεσιών Ανακύκλωσης και Καθαριότητας και 15.498 ευρώ για τις ανάγκες των υπηρεσιών Πρασίνου.


Όλες οι δαπάνες εντάσσονται στον Προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης Οικονομικού Έτους 2013.

 

voria 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά