22/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013
Τοπικά
+ + -

Σκουπίδια με το... τρένο στη Θεσσαλονίκη

Μια πρωτοποριακή εγκατάσταση ανακύκλωσης αναμένεται να αποκτήσει εντός του 2014 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στην περιοχή κοντά στους Λαχανόκηπους, σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων του ΟΣΕ, όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά θα μεταφέρονται ως το Κέντρο Διαλογής
Ανακυκλώσιμων Υλικών της Σίνδου με το τρένο! Πρόκειται για το «μεγάλο πράσινο σημείο», όπως το ονομάζουν στο Δήμο, που θα συμπληρωθεί με συνολικά έξι ανάλογα (αν και μικρότερα) «πράσινα σημεία», ένα ανά δημοτική κοινότητα.
 
Το σχέδιο του Δήμου αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σε ημερίδα του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «ετοιμάζεται, σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, ένας μεγάλος σταθμός ανακυκλώσιμων υλικών στην περιοχή των Λαχανοκήπων, από όπου τα ανακυκλώσιμα θα πηγαίνουν στη Σίνδο με το τρένο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς τους, η οποία σήμερα γίνεται με απορριμματοφόρα».
 
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Παπάς, μίλησε στη Voria.gr και ανέλυσε το σχέδιο του Δήμου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2014. «Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ανά δημοτική κοινότητα έξι μικρά πράσινα σημεία. Πρόκειται για οικόπεδα του Δήμου, στα οποία θα εξασφαλίσουμε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και κάποιες άλλες εξυπηρετήσεις. Εκεί θα τοποθετηθούν ανοιχτές σκάφες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ρίχνουν τα ογκώδη υλικά τους. Σήμερα, αυτά τα ογκώδη (από στρώματα και έπιπλα, μέχρι ξύλα, κατσαρόλες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη) απορρίπτονται ασύδοτα και ανεξέλεγκτα είτε σε πράσινους κάδους, είτε σε άλλα σημεία ρυπαίνοντας. Δε γίνεται καμιά ανακύκλωσή τους, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιοι όγκοι αξιοποιήσιμων υλικών», τόνισε ο κ. Παπάς.
 
Ουσιαστικά η ανακύκλωση σε αυτά τα υλικά είναι πολύ μικρή, ενώ με αυτή τη μέθοδο αναμένεται να εκτοξευτεί, καθώς στις ανοιχτές σκάφες θα γίνεται διαχωρισμός και διαλογή των υλικών, αμέσως μετά την πηγή και δε θα οδηγούνται όπως σήμερα στο σπαστήρα των ογκωδών στο Ωραιόκαστρο κι από εκεί ανεκμετάλλευτα στη… χωματερή, με κόστος μάλιστα 23 ευρώ τον τόνο!
 
Αντί λοιπόν ο Δήμος να επιβαρύνεται οικονομικά θα επιτύχει σημαντικότατη οικονομία κλίμακας.
 
«Ό,τι είναι ανακυκλώσιμο θα οδηγείται στους μπλε κάδους και όσα είναι προς εκποίηση, όπως για παράδειγμα τα ξύλα, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά θα πωλούνται σε ιδιώτες. Το τελικό ποσοστό που θα καταλήγει στο σπαστήρα θα είναι πολύ μικρό», επισήμανε ο κ. Παπάς.
 
Έτσι ο Δήμος αντί να χάνει τεράστια ποσά από τη σημερινή διαχείριση των σκουπιδιών (επιβαρύνοντας τους πολίτες τελικά) θα μπορεί να έχει και κέρδη.
 
Το μεγάλο πράσινο σημείο
 
Το βασικό «πράσινο σημείο» όμως έχει σχεδιαστεί να γίνει σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και μέσω αυτού ο Δήμος φιλοδοξεί να μεταβάλει τους όρους της ανακύκλωσης και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη. Εμπνευστής είναι ο κ. Μπουτάρης, όπως τόνισε ο κ. Παπάς.
 
«Έχουμε προσδιορίσει συγκεκριμένο χώρο στην ευρύτερη περιοχή Μενεμένης – Καλοχωρίου, μετά το χείμαρρο Δενδροποτάμου και μετά το στρατόπεδο Κακιούζη, δίπλα στα πετρελαιοειδή. Πρόκειται για έκταση τουλάχιστον 20 στρεμμάτων που ανήκει στον ΟΣΕ, από τον οποίο θα την εκμισθώσουμε. Εκεί θα γίνει η εγκατάσταση του μεγάλου πράσινου σημείου, το οποίο θα τροφοδοτείται από τα υπόλοιπα πράσινα σημεία των δημοτικών κοινοτήτων. Από εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται θα διοχετεύονται μέσω μιας εξέδρας – χοάνης στο τρένο και σιδηροδρομικώς πλέον θα καταλήγουν στο ΚΔΑΥ Σίνδου, που είναι δίπλα στις γραμμές του ΟΣΕ», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.
 
Ο ίδιος έκανε λόγο για «σπουδαία εξοικονόμηση, αφού οι αποστάσεις των απορριμματοφόρων θα μειωθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καύσιμα, φθορές, εργατοώρες κτλ.».
 
Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει υπογραφεί το μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ΟΣΕ και ακολούθως θα γίνουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε εντός του 2014 να έχει εισαχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών το νέο σύστημα.
 
Μαγαζιά
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει επίσης ότι οι χάρτινες συσκευασίες των καταστημάτων της πόλης δεν μπορούν να συνεχίσουν να γεμίζουν τους κάδους των απορριμμάτων του Δήμου. Έτσι, σχεδιάζει να υποχρεώσει τους μαγαζάτορες (ειδικά του κέντρου) να διοχετεύουν σε δικούς τους κάδους ανακύκλωσης τα χαρτόνια από τις συσκευασίες και τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και στην περίπτωση που κάποιοι επιχειρηματίες αδυνατούν να δαπανήσουν το ποσό αγοράς κάδου, θα τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν κοινό κάδο με άλλους τέσσερις ή πέντε συναδέλφους τους (αναλόγως και του όγκου των συγκεκριμένων απορριμμάτων που παράγει κάθε επιχείρηση).
 
Τα σχέδια του Δήμου για τα καταστήματα όμως δε σταματούν εδώ. «Επιπλέον, θα αναπτύξουμε και το σύστημα κομποστοποίησης (μέσω δυο προγραμμάτων Interreg και ΕΣΠΑ) για τα οργανικά απόβλητα των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να μαζεύουμε όλα τα οργανικά και να προμηθευτούμε ένα μηχάνημα κομποστοποίησης, όπου θα απορρίπτονται και θα παράγει λίπασμα. Το λίπασμα αυτό θα πηγαίνει στα πράσινα σημεία των δημοτικών κοινοτήτων και θα διανέμεται δωρεάν στους πολίτες που ρίχνουν εκεί τα ογκώδη απορρίμματά τους, ώστε να το χρησιμοποιήσουν για τα φυτά του σπιτιού τους. Είναι μια συμβολική ανταμοιβή για όσους ανακυκλώνουν», είπε ο κ. Παπάς.
 
 
 
voria 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά