25/09/2024
         
Despoina Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013
Οικονομία
+ + -

Καταβολή σύνταξης χηρείας και σε άντρες

 Kαταβολή της σύνταξης χηρείας και σε άντρες των οποίων η σύζυγος έχει αποβιώσει προωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε διάκριση με βάση την οποία ο άντρας δεν δικαιούτο σύνταξη χηρείας εκτός και αν ήταν ανίκανος και τον συντηρούσε η γυναίκα του.

Ο κ. Φακοντής εξήγησε πως στο πλαίσιο της συνεδρίας έγινε ενημέρωση από τον Διευθυντή του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι αν εισαχθεί η σύνταξη χηρείας για τους άντρες τότε το επιπλέον κόστος στο ΤΚΑ θα είναι 25%.

Υπέδειξε πως ως εκ τούτου μέσα από τη συζήτηση που έγινε στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα έχουν προκύψει τρία διαφορετικά σενάρια σε μια προσπάθεια να παραχωρείται σύνταξη χηρείας και στους άντρες χωρίς να επιβαρύνεται το ΤΚΑ και χωρίς να αυξηθεί η σχετική εισφορά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Φακοντής, φαίνεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι καταλήγουν στο τρίτο σενάριο το οποίο προνοεί πως η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη γήρατος θα συμψηφίζονται και θα καταβάλλεται στον δικαιούχο το 72,5% και των δύο συντάξεων και πως σε περίπτωση που κάποιος δεν δικαιούται σύνταξη γήρατος τότε θα παίρνει ολόκληρο το ποσό της σύνταξης χηρείας.

Κατά τη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή συζήτησε και την ανάγκη επιμερισμού της σύνταξης χηρείας στις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος που έχει αποβιώσει έχει σε συνάψει περισσότερους του ενός γάμους.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις υπερήλικων ανδρών ή γυναικών να συνάπτουν γάμους με άτομα πολύ μικρότερης ηλικίας.

Όπως εξήγησε, στόχος της Βουλής είναι να δώσει τη δυνατότητα επιμερισμού της σύνταξης με βάση τα χρόνια τα οποία είχε συναφθεί γάμος ή τα παιδιά που αποκτήθηκαν ή και άλλες παραμέτρους. Σημείωσε πως όλα αυτά τα ζητήματα τα μελετούν το ΤΚΑ και το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα επιμερισμού της σύνταξης στους δικαιούχους.

Εξάλλου η Επιτροπή συζήτησε και το θέμα της παραχώρησης σύνταξης χηρείας λόγω μακρόχρονων και συμβιωτικών σχέσεων, εκτός γάμου. «Και εδώ φαίνεται να υπάρχει κατά πλειοψηφία, συμφωνία ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ρύθμιση έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα για σύνταξη χηρείας στις περιπτώσεις που ένα ζευγάρι συμβιώνει για πάρα πολλά χρόνια» είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε πως όλα αυτά τα ζητήματα θα ρυθμιστούν με συγκεκριμένη νομοθεσία, και πως σύμφωνα με ενημέρωση που έχει λάβει η Επιτροπή ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο, όταν και εφόσον ετοιμαστεί, θα τεθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Από την πλευρά της η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε σε σχέση με τον επιμερισμό της σύνταξης χηρείας ατόμων που είχαν συνάψει δύο ή περισσότερους γάμους ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι πως η σύνταξη θα πρέπει να επιμερίζεται σύμφωνα με τα χρόνια τα οποία έζησαν μαζί. «Είναι ένα δίκαιο αίτημα των χωρισμένων γυναικών και είναι ένα δίκαιο αίτημα από τη στιγμή που γίνεται ο διαχωρισμός και της περιουσίας και αναλογικά πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός της σύνταξης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή σύνταξης χηρείας στη βάση του συμφώνου συμβίωσης και αφού υπενθύμισε ότι πρόσφατα υπήρξε περίπτωση ζευγαριού που συμβίωνε για 60 και χρόνια και η σύζυγος όταν πέθανε ο σύζυγος της δεν δικαιούταν να πάρει ούτε ένα σεντ από το ΤΚΑ γιατί δεν είχαν συνάψει γάμο, η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε πως η ΕΔΕΚ θεωρεί πως αυτό το θέμα θα πρέπει λυθεί, «από τη μια όσον αφορά τις συντάξεις και από την άλλη γιατί είναι ένα αίτημα της κοινωνίας η οποία αλλάζει και θα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμόσουμε στη δική μας κοινωνία το σύμφωνο συμβίωσης όπως υπάρχει και στις πλείστες χώρες της ΕΕ».

«Είναι ένα θέμα το οποίο δεν είναι εύκολο, είναι ένα δύσκολο θέμα το οποίο θα πρέπει να το αγγίξουμε και να βρούμε λύση το σύμφωνο συμβίωσης», πρόσθεσε. Τέλος σε σχέση με την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για την καταβολή σύνταξης χηρείας και στους άντρες, η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα, δηλαδή να καταβάλλεται σύνταξη χηρείας μόνο σε γυναίκες, «είναι μια ανισότητα την οποία θα πρέπει να την καλύψει ο νόμος». «Η διαβεβαίωση που είχαμε από το Υπουργείο Εργασίας είναι πως έχει εντοπιστεί η ανισότητα και σύντομα θα έρθει τροποποίηση για να καλύψει αυτό το κενό του νόμου» είπε.

«Θα περιμένουμε, θα επαγρυπνούμε γιατί είναι θέμα το οποίο έχουμε εντοπίσει, εδώ και τρία χρόνια είχαμε διαβεβαιώσεις όμως δεν είχαμε τίποτα μπροστά μας και θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα της ανισότητας», πρόσθεσε καταλήγοντας.

 alithia

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά