25/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013
Οικονομία
+ + -

Αυτά είναι τα 6 μέτρα που προστατεύουν την κύρια κατοικία των δανειοληπτών

 Από την 1η Ιανουαρίου ετοιμάζονται να βγουν στο «σφυρί» περίπου 62.000 ακίνητα, αν κι εφόσον  αρθεί οριζόντια η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το “Εθνος της Κυριακής” η κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει περί τα τέλη του Νοεμβρίου τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία μόνο της κύριας κατοικίας των οφειλετών.

1 Καταργείται η διάταξη νόμου με την οποία απαγορεύεται να βγουν στο σφυρί όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του και εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ. Σήμερα, με τη διάταξη αυτή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον βέβαια πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.

Με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα φανερωθούν περιπτώσεις δανειοληπτών για τους οποίους δεν κινδυνεύει η κύρια κατοικία, ενώ από αυτούς κάποιοι έχουν περιουσία και εισόδημα ικανό για να πληρώνουν τακτικά τις δόσεις των δανείων τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των περίπου 15.000 δανειοληπτών που κρύβονται πίσω και από αυτή τη διάταξη.

2 Σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών για ακίνητα που έπρεπε να βγουν στο σφυρί το 2008, αλλά δεν εκτελέστηκαν οι εντολές λόγω της απαγόρευσης. Κατά πάσα πιθανότητα θα καθιερωθεί μέγιστη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμών τα 5 χρόνια. Ετσι το 2014 θα απελευθερωθούν τα ακίνητα που προστατεύτηκαν το 2008, το 2015 εκείνα του 2009 κ.ο.κ.

3 Θα μειωθεί το όριο των αντικειμενικών αξιών μέχρι το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Ετσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ.

Τα δύο συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν να κατεβάσουν το όριο των 200.000 ευρώ κατά 10% ετησίως.

4 Θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία για την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Αυτά θα συνδυαστούν και με τα νέα όρια των αντικειμενικών αξιών. Σίγουρα, θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία καθώς και των πολυτέκνων.

5 Παραμένουν σε ισχύ οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός και ως νόμος Κατσέλη, για εκείνους που εμφανίζουν μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Μετά και την τελευταία τροποποίηση του νόμου, προβλέπεται πως όταν ένας οφειλέτης αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του μπορεί με το που κάνει αίτηση στο οικείο ειρηνοδικείο να πετύχει την παύση κάθε καταδιωκτικού μέτρου. 

Ετσι, γλιτώνει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας του μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του. Επιπλέον, ακόμη κι αν το δικαστήριο απορρίψει την υπαγωγή του στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μπορεί να ξαναπροσφύγει κατά της απόφασης και να αναστείλει και πάλι οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος της κατοικίας του.

6 Θα διατηρηθεί, κατά τις πληροφορίες, το άρθρο 5 του νόμου 3714/2008 με το οποίο εξαιρεί από τους πλειστηριασμούς την αποδεδειγμένη κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη εφόσον χρωστά ποσά έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
 
 
 
makeleio 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά