22/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013
Υγεία
+ + -

Μετά το fast food, φάτε ένα ρόδι!


Τις «βλάβες» που προκαλούν στον οργανισμό μας τα fast food φαίνεται να περιορίζει μία συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών, που βρίσκονται άφθονες στα ρόδια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Καταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών, στην Ισπανία.

Πρόκειται για τις πουνικαλαγίνες, ένα είδος πολυφαινολών, που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να διατηρηθούν υγιή.

«Ο εμπλουτισμός της διατροφής με πολυφαινόλες του ροδιού, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την καθυστέρηση των ενδοθηλιακών δυσλειτουργιών», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Λίνα Μπαντιμόν.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες χορήγησαν πουνικαλαγίνες, υπό μορφή συμπληρώματος, σε χοίρους που διατρέφονταν με ανθυγιεινά και παχυντικά φαγητά, καθώς το καρδιαγγειακό τους σύστημα προσομοιάζει κατά πολύ με των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, όταν τα πειραματόζωα τρέφονταν κατ’ αυτό τον τρόπο, προκαλούνταν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους και ιδιαίτερα στο ενδοθήλιο, το εσωτερικό τοίχωμα, που ρυθμίζει τη διαστολή και τη συστολή των αγγείων.

Οι συγκεκριμένες βλάβες είναι το πρώτο βήμα για τη σκλήρυνση των αρτηριών, που καταλήγουν σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Ωστόσο, μετά από τη χορήγηση του συμπληρώματος 200 mg πουνικαλαγινών, οι βλάβες περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι τα ρόδια προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός του μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ίσως την παραγωγή ορμονών του στρες στον οργανισμό, ενώ ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να βελτιώσει κατά περισσότερο από το ένα τρίτο την ροή αίματος στην καρδιά πασχόντων από αθηροσκλήρωση.
 
 
 
onmed

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά