25/09/2024
         
Paris Paris Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013
Οικονομία
+ + -

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διακρίνουν Fitch, S&P και Nomura

 

Fitch: Η Ελλάδα ξεφεύγει από τις επικίνδυνες οικονομίες- Standard & Poor's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Β-/Β», μιλώντας ταυτόχρονα για οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις- Nomura: «Βλέπει» περιορισμό του ελλείμματος και της ύφεσης

Θετικά μηνύματα «στέλνουν» στη χώρα μας μία σειρά οίκων αξιολόγησης, που παραθέτουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία εν γένει, αλλά και ειδικότερα για την ευρωζώνη.

«Δικαιολογώντας», ουσιαστικά, τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζεται από το υπουργείο Οικονομικών για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές (outlook).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, η ελληνική οικονομία εξισορροπείται, όπως φαίνεται και από το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, από την αξιοσημείωτη προσαρμογή του προϋπολογισμού και από τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητά της. Ωστόσο, το χρέος της γενικής κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας παραμένουν τεράστια.

Η S&P θεωρεί πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου επιβεβαιώνει την αξιολόγηση B-/B για τη χώρα μας.

Ο οίκος κάνει επίσης λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή, αλλά και για οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Από την πλευρά του, ο οίκος Fitch, στην εξαμηνιαία του έκθεση, με τίτλο «Macro-Prudential Risk Monitor», κατατάσσει συνολικά 11 χώρες στην κατηγορία με «το πιο μεγάλο ρίσκο», εντάσσοντας σε αυτές την Τουρκία και αφήνοντας εκτός την Ελλάδα.

Αναλυτικά, η λίστα περιλαμβάνει τις: Αργεντινή, Βολιβία Κίνα,Λεσότο,  Ινδονησία, Μακάο, Μονγκολία, Παραγουάη, Περού, Σρι Λάνκα, Τουρκία και Χονγκ Κονγκ.

Μάλιστα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε τραπεζικά συστήματα χωρών, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η Nomura, τέλος, προβλέπει για τη χώρα μας περιορισμό του ελλείμματος στο 2,1%, καταδεικνύοντας ότι οι αγορές έχουν πειστεί πως, από δημοσιονομικής πλευράς, το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα μπορεί να επιτύχει.

Για φέτος προβλέπει το έλλειμμα στο 3,2%. Όσον αφορά στην ύφεση, προβλέπει το 2013 να διαμορφωθεί στο 3,8%, θα παραμείνει όμως και σε οριακό επίπεδο -0,9% το 2014. Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

 

 

 

protothema 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά