19/09/2024
         
Paris Paris Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011
Οικονομία   Πολιτικά
+ + -

Τα ρίχνουν στη Γερμανία, Σμιτ και Ντελόρ

 Δριμύ κατηγορώ κατά της πολιτικής Μέρκελ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξαπέλυσε ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος (1974-1982), Χέλμουτ Σμιτ, συγκρίνοντας της στάση του Βερολίνου με την περίοδο πριν από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα εξέφρασε τη συμπάθειά του στο πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, τονίζοντας ότι έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη. 

Μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο και αναφερόμενος στη στάση της Μέρκελ έναντι της Ελλάδας ο Χέλμουτ Σμιτ επεσήμανε ότι θα μπορούσε σε ένα τουλάχιστον σημείο να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση και εξήγησε: 

«Eξυπνότερο θα ήταν να μην βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει.Είναι υπερβολικά εύκολο ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατομμύρια να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα".

Για τον Λουκά Παπαδήμο είπε ότι "έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στην Ευρώπη, καθώς παρέλαβε μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται και καλείται τώρα να τη διαχειριστεί".

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους ο πρώην καγκελάριος εκτίμησε ότι εξαιτίας τους η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Συνέκρινε, μάλιστα, τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης με την περίοδο που προηγήθηκε του Ά Παγκοσμίου Πολέμου και προειδοποίησε: "Ποτέ δεν ήταν καλά να απομονώνει κανείς τη Γερμανία στην Ευρώπη". 

Ζακ Ντελόρ: Καταδικασμένο το ευρώ, συλλογική η ευθύνη

Την εκτίμηση ότι λάθη τα οποία έγιναν κατά τη δημιουργία της ευρωζώνης, «καταδίκασαν» το ενιαίο νόμισμα στη σημερινή κρίση χρέους εκφράζει ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας από τους εμπνευστές της Νομισματικής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στην "Daily Telegraph", ο Ντελόρ κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για ελλιπή και καθυστερημένη δράση για τη στήριξη του ευρώ. Κάνει μάλιστα λόγο για "έναν συνδυασμό του πείσματος της γερμανικής ιδέας του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις άλλες χώρες".

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδίδει την παρούσα κρίση σε λανθασμένους χειρισμούς των πολιτικών ηγετών, τους οποίους κατηγορεί ότι επέλεξαν να "κλείσουν τα μάτια στις θεμελιώδεις αδυναμίες και ανισορροπίες των οικονομιών των κρατών μελών".

"Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτε δυσάρεστο, το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν", σημειώνει, τονίζοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιραστούν το φταίξιμο για την κρίση χρέους. 

 

nooz.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά