25/09/2024
         
Paris Paris Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013
Οικονομία
+ + -

Μόνο την τελευταία τριετία οι μισθωτοί έχασαν 37 δισ. ευρώ!

 Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας, εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα μια εναλλακτική μακροοικονομική πολιτική, οικονομικά και κοινωνικά αποτελεσματική, κρούουν τα συνδικάτα έχοντας μετρήσει τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια καθ’ υπόδειξιν της τρόικας.

Η νέα Ετήσια Εκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2013 του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ υποστηρίζει με στοιχεία πως οι ασκούμενες πολιτικές κατά την περίοδο 2010-2013 οδήγησαν την ελληνική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών στο μακρινό παρελθόν. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη -στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου της πόλης- από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ, καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και οικονομία και κατέθεσε μια εναλλακτική και μάλιστα ποσοτικοποιημένη πρόταση εξόδου από την κρίση με αύξηση μισθών σε συνδυασμό με ένα «επενδυτικό σοκ».

Στο... 1961 η ανεργία

Μαύρα είναι τα μαντάτα για την απασχόληση. Η ανεργία επέστρεψε στα επίπεδα του 1961, ενώ οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το τέλος του 2013 και για το 2014 είναι δυσοίωνες. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η ανεργία θα αυξηθεί και έως το τέλος του 2013 θα αγγίξει το 29% με 30%, ενώ τον επόμενο χρόνο θα φτάσει στο ποσοστό του 31,5%.

Τρομακτικές είναι οι διαπιστώσεις του κ. Ρομπόλη και για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται δραματικά και οδηγούν την αγορά στα όρια της κατάρρευσης. Μόνο την τελευταία τριετία, οι μισθωτοί έχασαν από τις μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις 37 δισ. ευρώ με συνέπεια τη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3% η οποία επέστρεψε στο επίπεδο του έτους 1994, δηλαδή, 19 χρόνια πριν. Αλλά και η αγοραστική δύναμη των αποδοχών τους την ίδια περίοδο (2010-2013) μειώθηκε κατά 37,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του έτους 2000. Πάντως, όπως υποστήριξε ο κ. Ρομπόλης, τα 37 δισ. ευρώ, που χάθηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα από τους μισθωτούς πήγαν σε κέρδη των επιχειρήσεων και σε φόρους του κράτους, διότι η μείωση του κόστους εργασίας δεν επηρέασε τις τιμές ούτε στο εσωτερικό ούτε όμως και των εξαγόμενων προϊόντων.

 

 

 

 

agelioforos 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά