22/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013
Τοπικά
+ + -

Μάχη για τις Κυριακές στη Θεσσαλονίκη

Στο τέλος του μήνα θα ληφθεί η απόφαση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των καταστημάτων κάτω των 250 τμ στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Αγγελάκη – Εγνατία – Ι. Δραγούμη – Λ. Νίκης). Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα, παρουσία όλων των φορέων της αγοράς προέκυψε ασυμφωνία, η οποία είναι υπαρκτή ακόμη και μεταξύ των εμπόρων και επαγγελματιών. Για πρώτη φορά πάντως, προέκυψε συμφωνία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (όχι και των εμποροϋπαλλήλων) στο χρόνιο αίτημα της Περιφέρειας
Κεντρικής Μακεδονίας και προηγουμένως της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, να ανοίξουν τα καταστήματα τις δυο Κυριακές της ΔΕΘ.
 
Η πρόταση που απηύθυνε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, να ανοίξουν δοκιμαστικά έστω φέτος τα καταστήματα την επόμενη και μεθεπόμενη Κυριακή, εισέπραξε τη θετική ανταπόκριση του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος πεισματικά απέρριπτε τα προηγούμενα χρόνια αυτό το ενδεχόμενο.
 
Για να επέλθει η συμφωνία προηγήθηκε μαραθώνιος συνεννοήσεων (τουλάχιστον δέκα φορές συνομίλησαν οι φορείς μεταξύ τους). Ωστόσο, αγκάθι στη λειτουργία των καταστημάτων αυτές τις δυο Κυριακές είναι η διαφωνία των εκπροσώπων των εμποροϋπαλλήλων. Η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου είπε σαφώς ότι δεν συμφωνεί να ανοίξουν τα καταστήματα ούτε αυτές τις δυο Κυριακές που γιορτάζει η Θεσσαλονίκη και οι επισκέπτες θα είναι χιλιάδες.
 
Ωστόσο, οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας θα συνεχιστούν για να καμφθούν οι αντιδράσεις και των εμποροϋπαλλήλων, ώστε αυτές οι δυο ημέρες να αποτελέσουν και μια πρόβα τζενεράλε για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η οριστική απόφαση μάλλον θα ληφθεί την τελευταία στιγμή.
 
Διάσταση απόψεων
 
Είναι σαφές ότι οι απόψεις των εμπλεκομένων διίστανται στο θέμα της λειτουργίας των Κυριακών. Ολοι έχουν αποδεχτεί τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά από εκεί και πέρα οι επιπλέον Κυριακές αποτελούν πρόβλημα.
Υπάρχουν φορείς που δε θέλουν καμιά άλλη Κυριακή ανοιχτή αγορά, άλλοι που επιθυμούν επιπλέον τέσσερις Κυριακές, άλλοι που επιθυμούν περίπου 20, άλλοι ανοιχτή αγορά για 42 Κυριακές και άλλοι που σκέφτονται ότι θα μπορούσε να δοθεί το ελεύθερο και για τις 52 Κυριακές, αφού έτσι κι αλλιώς το μέτρο είναι προαιρετικό και κανένας καταστηματάρχης δεν υποχρεούται να το ακολουθήσει.
 
Από εκεί και πέρα ο Εμπορικός Σύλλογος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν και ποιες επιπλέον Κυριακές θα λειτουργούν τα μέλη του,
όμως άπαξ και υπάρχει «το ελεύθερο» τότε είναι στο χέρι του κάθε επιχειρηματία να επιλέξει τι θα κάνει. Σημαντικά στοιχεία, προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργία της κεντρικής αγοράς της πόλης για μικρό αριθμό επιπλέον Κυριακών, παρουσίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης.
 
Σύμφωνα με αυτά, τη δυνατότητα βάσει του νόμου να ανοίξουν Κυριακή έχουν τα εξής καταστήματα στους κεντρικούς άξονες του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης:
 
-Τσιμισκή: το 62% των καταστημάτων δεν μπορούν να ανοίξουν. Μάλιστα, αυτά καταλαμβάνουν το 82% της συνολικής επιφάνειας των εμπορικών καταστημάτων του δρόμου, οπότε και να ισχύσει το μέτρο σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων στην οδό θα παραμένουν κλειστά.
-Μητροπόλεως: το 50% των καταστημάτων μπορούν να ανοίξουν τα άλλα μισά όχι.
-Εγνατία: το 82% των καταστημάτων μπορούν να είναι ανοιχτά.
 
Α. Τζιτζικώστας
 
«Θέλουμε να γίνει τουριστικός προορισμός το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά παράλληλα θα λάβουμε υπόψη και την κακή οικονομική συγκυρία. Θέλουμε διαβούλευση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτή η σύσκεψη θα γίνει και στις άλλες έξι περιφερειακές ενότητες τις επόμενες μέρες. Πιλοτικά προτείνω να ανοίξουν τα καταστήματα τις δυο Κυριακές της ΔΕΘ και να δούμε τι αποτελέσματα έχουμε. Στοίχημα δεν είναι ο αριθμός των Κυριακών, αλλά το μοντέλο στο οποίο θα οικοδομηθεί το μέλλον της πόλης. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη τουριστικό προορισμό, αντιλαμβανόμενοι όμως τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας», είπε ο περιφερειάρχης.
 
Γ. Μπουτάρης
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε ότι «δώσαμε την πρότασή μας και δεν είναι το θέμα ο αριθμός των Κυριακών. Το θέμα είναι να ανοίγει η αγορά. Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνήθειες που επικρατούν στις άλλες πόλεις της ΕΕ. Η οικονομική κρίση είναι μια παροδική κατάσταση. Πώς αλλιώς θα πάρει μπροστά η μηχανή; Η ανοιχτή αγορά δεν είναι μόνο για την κατανάλωση, αλλά και για τη διασκέδαση, τη βόλτα κτλ. Πρέπει να γίνει μια συστηματική έρευνα και στις γειτονικές χώρες, να δούμε πότε υπάρχουν αργίες και να το εκμεταλλευτούμε. Έχουμε παράπονα από τουριστικούς πράκτορες ότι είναι κλειστή η αγορά όποτε φέρνουν τουρίστες. Να μάθουμε κι από τις συνήθειες των επισκεπτών μας».
 
Γ. Τσαμασλής
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, σημείωσε ότι «οι αντιδράσεις είναι κατανοητές, αλλά πρέπει να λάβουμε μια απόφαση και θα είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που θα τη λάβουμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Ο Εμπορικός Σύλλογος δέχεται τις επτά αναγκαστικές από το νόμο Κυριακές, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο λέει ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτά όλες τις Κυριακές, ο Δήμος Θεσσαλονίκης λέει ναι στη λειτουργία της αγοράς την Κυριακή, οι Εμποροϋπάλληλοι δεν το δέχονται. Πρέπει να αποφασίσουμε. Πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός η Θεσσαλονίκη και το μέτρο αυτό βοηθάει, είναι ευκαιρία. Να λειτουργήσει πιλοτικά το ιστορικό κέντρο κάποιες Κυριακές, όπως των μεγάλων εκθέσεων, κάτι που το δέχεται και ο εμπορικός κόσμος, αλλά εγώ πιστεύω πως πρέπει να λειτουργήσει η αγορά όσο το δυνατόν περισσότερες Κυριακές. Θέλουμε να προβάλουμε τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό στις γειτονικές χώρες, αλλά χωρίς ανοιχτά καταστήματα; Η αγοραστική δύναμη των Θεσσαλονικέων στέγνωσε. Πρέπει να φέρουμε χρήμα από αλλού. Έρχονται τα Σαββατοκύριακα, αλλά η αγορά είναι κλειστή. Να μην αδικήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα. Προτείνουμε κι εμείς Δευτέρα να είναι αργία. Τα πάγια έξοδα για τις επιχειρήσεις πληρώνονται έτσι κι αλλιώς. Για μια μέρα το κόστος για έναν υπάλληλο είναι το πολύ 50 ευρώ. Αν δεν αποδίδει το μέτρο ούτε 50 ευρώ να το ακυρώσουμε, όχι όμως χωρίς να το δοκιμάσουμε… Τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων θα τα διασφαλίσουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μας. Μπορούμε να καθιερώσουμε μάλιστα τον Αύγουστο ως μήνα διακοπών και να μην ανοίγουν τότε τα καταστήματα».
 
Μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τον κ. Τσαμασλή και συμπλήρωσε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή δεν είναι για την τόνωση της εσωτερικής αγοράς, επειδή δεν υπάρχουν λεφτά. Το shopping είναι ένα κομμάτι του συνολικού πακέτου για να γίνει η πόλη τουριστικός προορισμός. Λέμε στους επισκέπτες ότι εδώ μπορούν να τα κάνουν όλα. Ελάτε για να περάσετε καλά στη Θεσσαλονίκη θέλουμε να πούμε στους γείτονες. Σε συνεργασία τα Σαββατοκύριακα να κάνουμε εκδηλώσεις. Μπορεί να περάσουν μέχρι και τρεις μήνες για να έρθει ο κόσμος, επειδή δεν έχει συνηθίσει σ’ αυτό, αλλά με τέτοιες κινήσεις θα τον φέρουμε στο ιστορικό κέντρο. Δυστυχώς, η πρόβλεψη του νόμου για λειτουργία μόνο των καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. δημιουργεί ανισότητα και είναι πιθανό να προσβληθεί. Ωστόσο, τα νέα μοντέλα ανάπτυξης δείχνουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε θεματικές εμπορικές γειτονιές μέσα στην πόλη και να αποκτήσει ζωή όλο το εμπορικό κέντρο».
 
Ο εμπορικός κόσμος
 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Παντελής Φιλιππίδης, τόνισε ότι «είναι υπεραρκετές οι επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος».
 
Ο Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και μέλος του δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, επισήμανε ότι «είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς την εμπορικότητα και αποτελεσματικότητα του μέτρου στη Θεσσαλονίκη. Για να γίνει τουριστικός προορισμός για ψώνια η Θεσσαλονίκη χρειάζονται πολλά περισσότερα και κυρίως σχεδιασμός δεκαετίας. Ο νόμος είναι επιεικώς επικίνδυνος. Να δούμε πως πηγαίνει το πράγμα στις επτά Κυριακές, διότι το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι ένα τρομακτικό φιάσκο. Τώρα κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου».
 
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, είπε ότι «θέλουμε και κυρίως ο τουριστικός κόσμος να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές, χωρίς βλαπτικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Για να έρθουν οι τουρίστες και να περάσουν καλά πρέπει να βρουν μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή και ζωντανή. Εμείς θέλουμε ελεύθερες όλες τις Κυριακές κι ας αποφασίσει ο Εμπορικός Σύλλογος ποιες θα καλέσει τα μέλη του να είναι ανοιχτά».
 
Ο κ. Χαντζαρίδης υποστήριξε ότι «η αγορά λέει να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα καμιά επιπλέον Κυριακή πλην των επτά που προβλέπει υποχρεωτικά ο νόμος. Εμείς λέμε ότι είναι λάθος. Κάποιες επιπλέον Κυριακές πρέπει να λειτουργούν τα καταστήματα, όπως στη ΔΕΘ ή σε άλλες εμπορικές Κυριακές. Το ιστορικό κέντρο κατακλύζεται από ξένες αλυσίδες καταστημάτων, που θα είναι κλειστές, γιατί είναι μεγαλύτερες των 250 τ.μ. Προτείνουμε να ανοίγουν τα καταστήματα τις επτά Κυριακές, τις δύο της ΔΕΘ, μια πριν την Πρωτοχρονιά, μια στο Ραμαζάνι και μια τα Χριστούγεννα των Παλαιοημερολογιτών. Να δούμε στον ένα χρόνο πώς πηγαίνει δοκιμαστικά.
Θεωρούμε καλύτερη την πρόταση του δημάρχου. Συνολικά με 10-12 Κυριακές μπορούμε να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε. Άλλωστε, θα κληθούμε να λάβουμε οριστικές αποφάσεις στο τέλος του 2014. Το διευρυμένο ωράριο του Σαββάτου ισχύει, αλλά η αγορά δεν ακολουθεί, όπως και Δευτέρα ή Τετάρτη. Εμείς θα βγάλουμε πρόγραμμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έτσι κι αλλιώς. Φοβάμαι όμως ότι η πλήρης απελευθέρωση θα φέρει αυθαιρεσία και χάος».
 
Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, τόνισε ότι «αν ανοίξουμε εμείς σύντομα θα ανοίξουν και τα πολυκαταστήματα. Σήμερα οι τουρίστες κατευθύνονται στα μεγάλα εμπορικά κέντρα κι όχι στα μικρά καταστήματα του ιστορικού κέντρου. Οι μισοί θέλουμε ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, οι άλλοι μισοί όχι. Αλλά είναι αλήθεια ότι πρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο. Λέμε ναι στις Κυριακές που θα προτείνετε, διότι αν πετύχει το εγχείρημα έχουμε μια ελπίδα, μαζί όμως με την αναβάθμιση της αγοράς, τη βελτίωση των υποδομών και των παραδοσιακών καταστημάτων».
 
Η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου επισήμανε την κάθετη αντίθεση στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είπε ότι «οι εμποροϋπάλληλοι ζουν σε καθεστώς τρομοκρατίας, λόγω ανεργίας, διαρκούς μείωσης μισθών και απληρωσιάς», ενώ χαρακτήρισε «περίεργη» την πρόταση για καθιέρωση του Αυγούστου ως μήνα διακοπών. «Τον Αύγουστο δεν έρχονται τουρίστες; Αν θέλατε τουρισμό στη Θεσσαλονίκη να φροντίζατε να ανοίξετε τα μουσεία, τις εκκλησίες κτλ. τον Αύγουστο», συμπλήρωσε.
 
Αντίθετη και η πρόεδρος των Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Ράνια Καπετανγιώργη: «Οι καταναλωτές έχουν χρόνο, χρήμα δεν έχουν. Στα μικρομάγαζα έρχονται όσοι εξαντλήθηκαν οικονομικά. Είναι στάχτη στα μάτια ότι τα μεγάλα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Μόλις πάρετε απόφαση για ανοιχτές Κυριακές θα ανοίξουν και τα μεγάλα καταστήματα. Εμείς δε θα προσλάβουμε ούτε έναν υπάλληλο για την Κυριακή. Ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου. Οι μεγάλοι θα ανοίξουν κι εμείς θα βάλουμε λουκέτο. Θα μας πάρετε στο λαιμό σας».
 
Οι βουλευτές
 
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου. Ο κ. Ορφανός υποστήριξε ότι «η πρόταση του αντιπεριφερειάρχη είναι πλήρως αιτιολογημένη. Χρειάζονται σαφώς και πολλά περισσότερα για να γίνει ελκυστική η Θεσσαλονίκη σε τουρίστες. Δεν έρχονται μόνο για ψώνια. Συμπαρατάσσομαι με την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου. Να κάνουμε το πρώτο βήμα, να δοκιμάσουμε και να δούμε, αφού θα επανεξετάσουμε σε ένα χρόνο το μέτρο, ώστε να έχουμε και δεδομένα πλέον από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές».
 
Η κ. Αμανατίδου υπογράμμισε ότι είναι αντίθετη στη λειτουργία της αγοράς την Κυριακή, επειδή «ο τουρισμός έχει να κάνει με άλλα πράγματα κι όχι με το μπακάλικο της γειτονιάς. Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης γέμισε κουφάρια από το συνδυασμό των έργων του μετρό και της κρίσης. Χιλιάδες λουκέτα και χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Με τις Κυριακές προωθείται η μαύρη εργασία και η καταστροφή των οικογενειακών δεσμών. Οδηγούν στο άνοιγμα των πολυκαταστημάτων».
 
Έκκληση πάντως να ανοίξουν τα καταστήματα τις δυο Κυριακές της ΔΕΘ έκανε και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο φορέα, κάνοντας λόγο για 300.000 επισκέπτες στην πόλη, που μπορούν να αφήσουν χρήματα, ενώ ο περιφερειάρχης εξήγησε πως πλέον θα εξεταστούν οι νομικές δυνατότητες για να ανοίξει η αγορά τις επόμενες δυο Κυριακές.
 
Η επόμενη σύσκεψη (με τη συμμετοχή ΕΣΘ, ΕΕΘ, εμποροϋπαλλήλων, ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων κτλ.) θα γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα και η τελική απόφαση (με το πρόγραμμα των Κυριακών που θα λειτουργεί η αγορά προαιρετικά) θα ληφθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
 
 
 
voria

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά