21/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013
Διάφορα   Τεχνολογία
+ + -

Πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό πληροφορικής για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Μία ακόμη πρωτιά για τη Σχολή των Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.

Οι πεμπτοετείς φοιτητές της Σχολής Δημήτριος Σκαρλάτος, Γεώργιος Μαντάκος, και Αθανάσιος Στρατικόπουλος πήραν την πρώτη θέση και το αντίστοιχο βραβείο σε πανευρωπαϊκό σχεδιαστικό διαγωνισμό με τεχνολογία επί τόπου επαναπρογραμματιζόμενης λογικής (FPGA - Field Programmable Gate Array) στην κατηγορία "πλέον εντυπωσιακή χρήση κυκλωμάτων FPGA".

Ο διαγωνισμός Europe-Wide Design Contest προκηρύχθηκε από την εταιρεία ALTERA σύμφωνα με το news και ήταν ανοικτός σε φοιτητές όλων των βαθμίδων από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Η απονομή του βραβείου αλλά και η επίδειξη του συστήματος σε οθόνες HDMI θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Porto της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου 23rd International Conference on Field Programmable Logic and Applications -του μεγαλύτερου διεθνούς συνεδρίου της επιστημονικής περιοχής FPGA.

Με απλά λόγια, η ελληνική ομάδα έλυσε το πρόβλημα: 

“Πως καταφέρνουμε να σχεδιάσουμε μια φλόγα (π.χ. για να χρησιμοποιηθεί ως εφέ τελευταίας τεχνολογίας στον κινηματογράφο);”. 

Το ερώτημα αυτό αποτελεί πράγματι μια πρόκληση για την επιστήμη αυτή, καθώς για τη δημιουργία μιας φλόγας δεν είναι αρκετή η σύνθεση μια εικόνας. 

Στην ουσία δηλαδή, η πρόκληση είναι το να σχεδιαστεί με τον καλύτερο τρόπο ένας τέτοιος τύπος συναρτήσεων που θα μπορούσε να κάνει ο,τιδήποτε με πολύ μεγάλη κίνηση (ταχύτητα) και σε πολλά επίπεδα. 

Λίγα λόγια για το FPGA

Η Field Programmable Gate Array (“Επί τόπου επαναπρογραμματιζόμενη λογική”) αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα πλέον δυναμικά πεδία της πληροφορικής. Τέτοιου είδους κυκλώματα υπάρχουν στο πείραμα LHC του Cern -διαθέτει περίπου 500-, αλλά και σε σχεδόν όλα τα προϊόντα προγραμματισμού υψηλών απαιτήσεων, όπως υπολογιστές μεγάλων δικτύων. 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Απόστολος Δόλλας: 

"Η σχεδίαση έγινε με χρήση επαναληπτικών συναρτήσεων (είναι η κατηγορία που χρησιμοποιείται και στα γνωστά fractals). 

Η επιτυχία της ομάδας μας ήταν ότι σκέφτηκαν να προσεγγίσουν τη φλόγα από τη μαθηματική πλευρά, ώστε να φτιάξουν τον κατάλληλο παράλληλο αλγόριθμο. 

Ξεκίνησαν με τον αλγόριθμο που βρήκαν έτοιμο στη βιβλιογραφία, και τον επεξεργάστηκαν ώστε να τον κάνουν να λειτουργήσει μέχρι και 100 φορές πιο γρήγορα". 

Χρειάστηκε ένα 6μηνο γεμάτο προσπάθεια και αμέτρητες μετρήσεις, όμως οι 3 Ελληνες φοιτητές κατάφεραν να ξεπεράσουν με επιτυχία τα 4 απαραίτητα στάδια: 
1. να αξιοποιήσουν τη βιβλιογραφική έρευνα,
2. τη μοντελοποίηση σε γλώσσα MatLab (“ώστε να κατανοήσουν τα μαθηματικά πίσω από τον αλγόριθμο”), 
3. να καταλήξουν σε σχεδίαση που να χωρά σε FDGA και 
4. να βελτιστοποιήσουν τη σχεδίαση αυτή. 
Και τα κατάφεραν καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα. 
 
 
 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά