22/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013
Τοπικά
+ + -

Το σχέδιο αποκατάστασης της υποβαθμισμένης δυτικής ζώνης του Θερμαϊκού

Η πρόταση που θα υποβάλει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων, εξετάζει και δίνει απαντήσεις στα προβλήματα υποβάθμισης που αντιμετωπίζει η δυτική παράκτια περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το έργο είναι διάρκειας 15 μηνών και ο προϋπολογισμός του 770.000 ευρώ.
 
«O κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού μοντέλου καταγραφής και αποκατάστασης των υποβαθμισμένων περιοχών και η δημιουργία προτύπων αειφόρου ανάπτυξης σε αστικές και περιαστικές ζώνες», αναφέρεται στην πρόταση που θα κατατεθεί.
 
Η αναβάθμιση και ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού έχει αναχθεί σε στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο της Θεσσαλονίκης, τονίζει η Περιφέρεια, που καταγράφεται τόσο στην πρόταση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, όσο και στις προβλέψεις των γενικών πολεοδομικών σχεδίων των οικείων τοπικών αυτοδιοικήσεων.
 
«Για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου απαιτούνται ο συντονιστικός ρόλος της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και μία πολυεπίπεδη διερεύνηση των απαιτούμενων δράσεων. Στα πλαίσια αυτά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει το παρόν έργο, το οποίο αφορά την αποκατάσταση και την υποστήριξη αναπτυξιακού σχεδιασμού υποβαθμισμένων περιοχών εκτός των δυτικών ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης}, επισημαίνεται σύμφωνα με το voria, στη σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Σύμφωνα με τους εισηγητές, «το εδαφικό οικοσύστημα μέσω των λειτουργιών που επιτελεί αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του χωροταξικού σχεδιασμού. Η ικανότητά του να λειτουργεί υποβαθμίζεται από τις ασκούμενες ανθρώπινες δραστηριότητες και η υφιστάμενη ποιότητά του αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στο σχεδιασμό χρήσεων γης και τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό».
 
Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού που εκτείνεται από τα δυτικά όρια του συμπαγούς αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, με φυσικό όριο στα κατάντη του ΠΑΘΕ (εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών) τμήματά του την κοίτη του Δενδροποτάμου, την απόληξη της περιφερειακής οδού και την συνδετήρια οδό προς Καλοχώρι, περιμετρικά νοτίως του οικισμού Καλοχωρίου και μέχρι το Δέλτα του Γαλλικού ποταμού.
 
«Η άτακτη εγκατάσταση σωρείας δραστηριοτήτων που προκαλούν ασύμμετρη περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα εμφανής με απροσδιόριστα αποτελέσματα στο έδαφος μέχρι την παράκτια ζώνη και κατά συνέπεια και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η αύξηση της φέρουσας ικανότητας του εδάφους και των μηχανικών χαρακτηριστικών τους ώστε να υποδεχτούν τις διάφορες χρήσεις, σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες στην περιοχή χρήσεις, τη δυναμική μεταβολής τους και τον ισχύοντα και υπό θεσμοθέτηση χωρικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό αποτελεί μία επίσης πολύ σημαντική παράμετρο», υπογραμμίζει η Περιφέρεια.
 
Δράσεις
 
Στο πλαίσιο του έργου προωθούνται οι εξής δράσεις:
 
1. Ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου καταγραφής και δυναμικής παρακολούθησης σε κατάλληλα διαμορφωμένη βάση χωρικών δεδομένων των υφιστάμενων χρήσεων γης, παράλληλα με τον ισχύοντα σχεδιασμό.
 
2. Ανάπτυξη ψηφιακών συστημάτων διαχείρισης και πολυπαραμετρικής ανάλυσης χωρικών και σημειακών δεδομένων για την αποτύπωση της εδαφικής ποιότητας και της ικανότητας των εδαφών να στηρίζουν διάφορες χρήσεις, με έμφαση στη χωρική αποτύπωση των ρυπασμένων στην περιοχή εδαφών.
 
3. Διερεύνηση της φέρουσας ικανότητας των εδαφών και προτάσεις για αύξηση των μηχανικών χαρακτηριστικών τους ώστε να φέρουν με ασφάλεια τις προτεινόμενες υποδομές. Δημιουργία προτύπων αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών.
 
4. Υποστήριξη του υπό μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού και πιλοτική εφαρμογή στην υπό μελέτη περιοχή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής σε συνθήκες αειφορίας και της ανάδειξής της ως τμήματος του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης.
 
 
 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά