22/09/2024
         
Manos Manos Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013
Τοπικά
+ + -

Έσπασε τα κοντέρ η Κ.Μακεδονία στην ενίσχυση των ΜΜΕ

Περισσότερες από χίλιες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να δημιουργηθούν στην επόμενη διετία, μέσω των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε τα στοιχεία του προγράμματος για την περιοχή, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού κατατέθηκαν 3.553 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό 468.175.320,71 ευρώ και επιχορήγησης (δημόσια δαπάνη) 231 εκ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, παρουσία και του γενικού διευθυντή του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Σπύρου Σκοτίδα, «η συνολική διαθέσιμη δαπάνη του προγράμματος υπερκαλύφθηκε σε ποσοστό 157%, καθώς η δημόσια δαπάνη των σχεδίων που παρελήφθησαν ανέρχεται σε 231 εκ. ευρώ έναντι 90 εκ. ευρώ που ήταν η αρχικά διαθέσιμη!».

Εγκρίσεις από Σεπτέμβριο

Ο περιφερειάρχης ανέφερε και τα στοιχεία της προόδου υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία (η απορρόφηση έφτασε στο 60,7%), τονίζοντας ότι «οι πρώτοι καρποί των προσπαθειών μας τους τελευταίους έξι μήνες, που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας φαίνονται, διότι διασφαλίζουμε πως η πλειοψηφία των έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν και περιορίζονται οι κίνδυνοι απεντάξεων. Δεν εφησυχάζουμε αφού δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τις ΜΜΕ, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι απεικονίζει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, του επιχειρηματικού κόσμου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στήριξη του τοπικού εισοδήματος.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε τα πρώτα καλά νέα για την τοπική οικονομία. Τρία χρόνια τώρα στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τα λουκέτα πολλαπλασιάστηκαν και η ανεργία εκτοξεύτηκε, ειδικά στους νέους όπου ξεπέρασε στην περιοχή μας το 60%. Η μαζική συμμετοχή επιχειρήσεων στο πρόγραμμα είναι ένα μήνυμα τόνωσης της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Τα χρήματα του προγράμματος θα πέσουν άμεσα στη στεγνή αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι να τρέξει γρήγορα και με απόλυτη διαφάνεια το πρόγραμμα. Άμεσα, από την ερχόμενη Παρασκευή αρχίζει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, που θα ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε οι πρώτες επιχορηγήσεις να δοθούν στις επιλεγμένες επιχειρήσεις ως το τέλος του 2013», σημείωσε.

Τα στοιχεία

Ο κ. Σκοτίδας παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος στην Κεντρική Μακεδονία.

Από αυτά προκύπτει, όπως είπε, πως «είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που ανατρέπεται η μονότονη σχέση ανάμεσα στο νομό Θεσσαλονίκης και τους άλλους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ανάλογα προγράμματα συνήθως το 90% των σχεδίων προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη και μόλις το 10% από τους άλλους νομούς. Πλέον φτάσαμε στο 50%-50%. Και επιπλέον περίπου το 35% των σχεδίων αφορούν σε νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις, που δείχνει ότι μέσα στην κρίση οι νέοι σκέφτονται και τολμούν επιχειρηματικά».

Επιγραμματικά το «προφίλ» του προγράμματος έχει ως εξής:
-Το 48,07% των σχεδίων (1.708 προτάσεις, προϋπολογισμού 121 εκ. ευρώ και επιχορήγησης 59,5 εκ. ευρώ) αφορούν στον τομέα Εμπορίου-Υπηρεσιών, το 31,64% (1.124 προτάσεις, προϋπολογισμού 210,7 εκ. ευρώ και επιχορήγησης 103,4 εκ. ευρώ) στον τομέα της Μεταποίησης και το 20,29% (721 προτάσεις, προϋπολογισμού 136,4 εκ. ευρώ και επιχορήγησης 68 εκ. ευρώ) στον τομέα του Τουρισμού.

-Το 65,83% (2.339 επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 305 εκ. ευρώ και επιχορήγησης 151 εκ. ευρώ) των επιχειρήσεων είναι υφιστάμενες, το 16,24% (577 επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 61 εκ. ευρώ και επιχορήγησης 29,7 εκ. ευρώ) είναι νέες (δημιουργήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο) και το 17,93% (637 επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 102 εκ. ευρώ και επιχορήγησης 50 εκ. ευρώ) είναι υπό σύσταση.

-Κυριαρχούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 10 άτομα), με ποσοστό 81,93% (2.911 προτάσεις), ακολουθούν οι μικρές (10 – 50 άτομα), με ποσοστό 15,96% και τελευταίες είναι οι μεσαίες επιχειρήσεις (50 – 250 άτομα), με ποσοστό 2,11%.

-Η κατανομή των προτάσεων είναι μοιρασμένη σε 57% για τη Θεσσαλονίκη και 43% για τους υπόλοιπους νομούς, όμως η επιχορηγούμενη αναλογία είναι 51,07% για το νομό Θεσσαλονίκης και 49,08% για τους άλλους νομούς.

-Εκτός από το νομό Θεσσαλονίκης (2.017 προτάσεις), ο νομός με τις περισσότερες προτάσεις είναι η Χαλκιδική (543) και έπεται η Πιερία (337). Αυτοί οι δυο νομοί έχουν περισσότερες προτάσεις για επενδύσεις στον τουρισμό (336 και 189 αντίστοιχα), ενώ οι Σέρρες στο Εμπόριο-Υπηρεσίες (128 προτάσεις). Πρωταθλήτρια εκτός Θεσσαλονίκης στη Μεταποίηση η Ημαθία (81 προτάσεις).

-Εκτός Θεσσαλονίκης ο νομός με τις περισσότερες υπό σύσταση επιχειρήσεις είναι η Χαλκιδική (113).

-Ο νομός με το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής είναι το Κιλκίς (89 προτάσεις).

-Σε επίπεδο θεματικών ενοτήτων όλων των κλάδων από όλες τις θεματικές ενότητες (μεταποίηση, τουρισμός, εμπόριο-υπηρεσίες) την πρώτη θέση κατέχουν τα τουριστικά καταλύματα με 721 προτάσεις.

-Στη μεταποίηση κυριαρχεί ο κλάδος των τροφίμων με 248 προτάσεις.

-Στις υπηρεσίες κυριαρχούν οι αρχιτεκτονικές δραστηριότητες με 249 προτάσεις.

-Στο εμπόριο κυριαρχεί το χονδρεμπόριο με 563 προτάσεις.

Έχει και συνέχεια…

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα είπε σύμφωνα με το voria, ότι έχει σκοπό να ζητήσει διεύρυνση του προγράμματος κι εφόσον υπάρξουν περιφέρειες που δεν απορρόφησαν τα κονδύλια που τους αναλογούν να τα διεκδικήσει για την Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Σκοτίδας παρατήρησε επίσης ότι για πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθούν σχεδόν οι μισές από τις επενδύσεις που θα αξιολογηθούν θετικά, όταν στο παρελθόν χρηματοδοτούνταν μόλις μία στις επτά!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά