21/09/2024
         
Angelique L Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013
Τεχνολογία
+ + -

Ουραγός η Ελλάδα στη νανοτεχνολογία

Εντυπωσιακά επιστημονικά επιτεύγματα και πάμπολλες καινοτόμες εφαρμογές στην ενέργεια, τις επικοινωνίες, την ιατρική, τη βιομηχανία υλικών, φέρνει στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ 6-13 Ιουλίου, η Nanotexnology 2013.
 
Στη φετινή 10η διοργάνωση, αποδεικνύεται ότι η ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα είναι μπροστά, όταν δυστυχώς οι επιχειρήσεις και ο παραγωγικός κόσμος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς αγοράς, με τις εταιρείες νανοτεχνολογιών να είναι περίπου 70-80 πανελλαδικά, όταν  παγκόσμια αριθμούν περίπου 120.000 ενώ μέσα στο 2013 υπολογίζεται ότι θα ιδρυθούν περί τις 40.000 νέες εταιρείες.
 
Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Στέργιος Λογοθετίδης, μία από τις επιδιώξεις του επιστημονικού πολυγεγονότος, της μοναδικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης αυτού του είδους και του βεληνεκούς, είναι να μπει ανάχωμα στη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό. «Φεύγουν συνεχώς οι ικανότεροι και πιο δυναμικοί νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό κι’ από την άλλη, αναζητούμε εξειδικευμένους ερευνητές για συγκεκριμένα projects και δεν μπορούμε να βρούμε».
 
H πρόκληση  για το ελληνικό επιχειρείν είναι τεράστια, όσο μεγάλες είναι σε τζίρους οι προοπτικές της αγοράς προϊόντων νανοτεχνολογίας. Σήμερα υπολογίζεται στα 600-700 δισ. ευρώ, το 2015 θα φθάσει στο 1 τρισ. και το 2020 θα αγγίξει τα 4 τρισ., μέγεθος αντίστοιχο με την αγορά της ενέργειας παγκοσμίως.
 
Η Nanotexnology 2013, είναι ένα μοναδικό σε σύνθεση, συμμετοχές και μέγεθος επιστημονικό γεγονός. Θα γίνουν 780 παρουσιάσεις από 55 χώρες, μετέχουν 125 διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο, 20 Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους και τρεις κύριοι ομιλητές αναγνώρισης επιπέδου Νόμπελ, ο Aντρέα Φερράρι  του παν. Kέμπριτζ  που εξειδικεύεται στο γραφένιο, ο Γιώργος Χατζηϊωάννου  του  παν. του Μπορντώ που είναι από τους κορυφαίους στα οργανικά ηλεκτρονικά και ο Αμερικανός καθηγητής Μπάντι Ράτνερ (UWEB), πρωτοπόρος στα βιουλικά για την Ιατρική.  Σε αυτό τη λίστα συμμετοχών θα πρέπει να προστεθούν 250 πανεπιστήμια, 50 ερευνητικά κέντρα και οι παρουσιάσεις 40 ευρωπαϊκών προγραμμάτων και 8 ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων νανοτεχνολογίας.
 
Την εβδομάδα του  Nanotexnology 2013 και στους χώρους του ξενοδοχείου Porto Palace, θα πραγματοποιηθούν:
-Το 10ο συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών (9-12/7)
-Το 6ο διεθνές συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Υλικά ( 8-11/7)
-Το 7ο διεθνές θερινό σχολείο στις Νανοεπιστήμες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική(6-13/7), στο οποίο για πρώτη φορά θα φοιτήσουν και τελειόφοιτοι του Λυκείου.
-Η 3η διεθνής έκθεση Νανοτεχνολογιών και Οργανικών Ηλεκτρονικών ( 8-12/7).
Στο πλαίσιο του 10ου διεθνούς συνεδρίου, θα λειτουργήσουν 4 Εργαστήρια: στη Νανοϊατρική, τα Βιοηλεκτονικά Υλικά, τα Νανουλικά για την Κλωστοϋφαντουργία και τις Κατασκευές- Δομικά Υλικά, τη Νανοηλεκτρονική και την Καθαρή Ενέργεια.
 
Η Νανοτεχνολογία στην ζωή μας
 
Με τα νανοσωματίδια, που διαπερνούν το φράγμα του εγκεφάλου και ειδικά με τα νανοσωματίδια χρυσού,  η Ιατρική θα μπορεί αποτελεσματικότερα αντιμετωπίσει καρκινικούς όγκους στο κεφάλι, νευροεκφυλιστικές νόσους, το Αλτσχάϊμερ. Στα νανοσωματίδια χρυσού, ήδη οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα της τοξικότητας του ανόργανου υλικού, ενώ παράλληλα  ήδη γίνονται μελέτες in vivo με νανοσωματίδια από βιοαποδομήσιμα πολυμερή για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου , έτσι ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα επαναστένωσης όταν stentς  τοποθετούνται στις αρτηρίες ( το γνωστό «μπαλονάκι»). Τα παραπάνω ανέφερε  η  Β. Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος με εξειδίκευση στη Νανοϊατρική, εκτιμώντας ότι μετά το 2020 θα δούμε σημαντικές εφαρμογές, τόσο για την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση ασθενειών, που σε μερικές περιπτώσεις, όπως στη στεφανιαία νόσο, μπορεί και να φτάσουν να καταργήσουν τις επεμβατικές μεθόδους.
Η Ιατρική και μάλιστα η Αναγεννητική, έχει πολλά να περιμένει από τις Νανοεπιστήμες, όπως είπε η Εμβιομηχανικός Ε. Καβατζικίδου,  μιλώντας για πρόγραμμα  ερευνητικό που διεξάγεται στο ΑΠΘ και το οποίο ασχολείται με την τοποθέτηση υλικών, στον οργανισμό, που επιφέρουν την αναγέννηση ιστών, όπως για παράδειγμα του χόνδρου στις αρθρώσεις.
Πολύ μεγάλο κεφάλαιο των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας, αφορά την ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, τη Νανοηλεκτρονική, το χώρο της ενέργειας.
 
Μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος Smartonics, πρόκειται να εγκατασταθούν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δύο μεγάλες πιλοτικές μονάδες, παραγωγής φωτοβολταϊκών από πολυμερή και, οργανικών φωτοβολταϊκών με τεχνολογίες κενού. Οι μονάδες, μοναδικές στο κόσμο, θα λειτουργήσουν σε διάστημα ενός έτους.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως γερμανική εταιρεία, στη Δρέσδη, ήδη άρχισε την παραγωγή φωτοβολταϊκών μικρών μορίων ( 3ης γενιάς) , που είναι πολύ πιο ελαφριά, πιο ευλύγιστα από τα φωτοβολταϊκά πυριτίου. Τα στοιχεία αυτά, χρωματιστά και πιο κατάλληλα για εφαρμογές design, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε laptops, κινητά, διάφορες συσκευές για την παραγωγή ενέργειας. Για την παραγωγή θερμότητας, θα πρέπει να αυξηθούν οι αποδόσεις τους οπότε, ίσως σε μία 10ετία, να μπορέσουν να αποτελέσουν λύση για τις ανάγκες θέρμανσης κατοικιών, είπε ο δρ. Κ. Φωστηρόπουλος του ερευνητικού κέντρου Helmhotz- Zentrum Berlin.
 
Τέλος, αναφορά έγινε από τον δρ. Α. Λασκαράκη, στο πάντρεμα μίας παραδοσιακής βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας- ένδυσης με τα οργανικά ηλεκτρονικά, όπου πλέον θα μπορούν να παράγονται «έξυπνα υφάσματα», με μονωτικές ιδιότητες, κατάλληλα για τη φόρτιση μικροσυσκεών, ενώ  πολλές χρήσεις θα βρούνε και στο χώρο της Υγείας, για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, τη μέτρηση ζωτικών λειτουργιών.
 
 
 
 
 
Voria.gr

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά