20/09/2024
         
Paris Paris Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012
Οικονομία   Κόσμος
+ + -

Γκέιτς: Φορολογήστε εμένα περισσότερο!

  Ο Γούορεν Μπάφετ διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να πληρώνει λιγότερους φόρους από τη γραμματέα του, ζητώντας αυτό να αλλάξει. Τη σκυτάλη πήρε ο έτερος δισεκατομμυριούχος, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν πληρώνει αρκετούς φόρους.

Ο Μπάφετ προ καιρού τάχθηκε υπέρ της αύξησης της φορολόγησης των πλούσιων Αμερικανών, καλώντας εμμέσως και τους λοιπούς εκπροσώπους του "κλαμπ" να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Ο ιδρυτής της Microsoft, με περιουσία που υπερβαίνει τα 59 δισ. δολάρια, παραδέχθηκε ευθέως ότι "δεν πιστεύω ότι πληρώνω αρκετά σε φόρους".

Για του λόγου το αληθές, πλήρωσε φόρο ύψους 991.000 δολαρίων για τη βασική του κατοικία, αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εν μέσω κρίσης (και διαδηλώσεων τύπου Occupy Wall Street), οι -υπέρμετρα- πλούσιοι παίρνουν το λόγο και ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο... στις απώλειες. 

"Οι πλούσιοι Αμερικανοί θα έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο στο κράτος ώστε να λυθεί το πρόβλημα του ελλείμματος. Η φορολόγηση των πλουσίων είναι απλώς δικαιοσύνη", τόνισε ο Γκέιτς.

Η γραμμή Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμασε ομιλία του στο Κογκρέσο, επέκρινε τις οικονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ και έδωσε το σύνθημα για την ανοικοδόμηση της αμερικανικής οικονομίας με όρους ισοτιμίας για όλους, από τους οικονομικά ασθενέστερους μέχρι τους ισχυρότερους.

"Μπορούμε να αρκεστούμε σε μία χώρα όπου ένας όλο και μικρότερος αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνει καλά, τη στιγμή που ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα Αμερικανών μόλις που τα καταφέρνει. 'Η μπορούμε να οικοδομήσουμε μία οικονομία όπου όλοι έχουν μία ευκαιρία, όπου όλοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και όπου όλοι παίζουν σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες", είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και ζήτησε την εφαρμογή του Κανόνα Μπάφετ, του δισεκατομμυριούχου ο οποίος είχε δηλώσει ότι η γραμματέας του πληρώνει περισσότερους φόρους από τον ίδιο.

Δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 250.000 δολαρίων, τόνισε:

"Εάν κερδίζεις περισσότερο από 1 εκατομμύριο ετησίως, δεν πρέπει να πληρώσεις κάτω από το 30% σε φόρους. Το να ζητήσει κανείς από έναν δισεκατομμυριούχο να πληρώσει τουλάχιστον όσο και η γραμματέας του, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα το θεωρούσαν απλή λογική", τόνισε.

 

 

 

 

nooz.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά