23/09/2024
         
Paris Paris Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013
Υγεία
+ + -

Mύθοι και αλήθειες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 Όπως όλες οι έντονες εμπειρίες της ζωής, έτσι και το σεξ έχει πολλούς μύθους να το ακολουθούν. Αυτά είναι κάποια από τα πολλά ερωτήματα που απασχολούν σημαντικό ποσοστό ανθρώπων και τα οποία παραμένουν αναπάντητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα επηρεάζοντας σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής τους. 

Δεν είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται  για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Είναι σπάνια, και  δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Μύθος: Διότι δυστυχώς τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Τα νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, δηλαδή τα κονδυλώματα, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τις ουρηθρίτιδες, τη μη ειδική κολπίτιδα ή βακτηριακή κολπίτιδα, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.

 Εάν προσβληθώ από σεξουαλικώς  μεταδιδόμενο νόσημα, πχ. λοίμωξη από χλαμύδια, θα το καταλάβω γιατί θα έχω συμπτώματα.

Μύθος: Πολλές λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί να παραμένουν αδιάγνωστες επί μακρόν λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών. Επτά στις δέκα γυναίκες και πέντε στους δέκα άνδρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Χωρίς να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς πιθανώς να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Με την πρόοδο της ιατρικής δεν  υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα ΣΜΝ  θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

Μύθος: Ορισμένα νοσήματα όπως η σύφιλη, η γονόρροια, οι ουρηθρίτιδες και οι κολπίτιδες θεραπεύονται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα και ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπως στην περίπτωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων και των κονδυλωμάτων. Εάν δεν χορηγηθεί αγωγή μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα προφυλακτικά προστατεύουν έναντι όλων των ΣΜΝ.

Αλήθεια: Η  συστηματική χρήση προφυλακτικού  κατά τη διάρκεια της στοματικής, κολπικής και πρωκτικής επαφής προφυλάσσει έναντι των ουρηθριτίδων, της λοίμωξης από χλαμύδια, της συφιλίδος, της γονόρροιας, καθώς και έναντι της μετάδοσης των ηπατιτίδων και του HIV. Δεν προστατεύει 100% από τη μετάδοση των κονδυλωμάτων όταν αυτά εντοπίζονται στην περιγεννητική περιοχή, αλλά η χρήση του παραμένει η καλύτερη επιλογή προστασίας.

Τα προφυλακτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος προφύλαξης από τα ΣΜΝ, αλλά δεν είναι ο μόνος. Σημαντική  θέση στον τομέα της προστασίας κατέχουν οι εμβολιασμοί έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω  προφυλακτικό. Είμαι αλλεργικός / δε βρίσκω το σωστό μέγεθος.

Μύθος: Υπάρχουν πολλά μεγέθη και είδη προφυλακτικών, ώστε να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες. Προφυλακτικά χωρίς latex είναι διαθέσιμα για άτομα αλλεργικά στο latex. H μη χρήση προφυλακτικού μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση από ΣΜΝ.

Το τεστ ΠΑΠ θα δείξει εάν πάσχω από σεξουαλικώς  μεταδιδόμενο νόσημα.

Μύθος: Το τεστ ΠΑΠ δεν είναι ειδικό για κανένα ΣΜΝ. Εάν υπάρχει υποψία μετάδοσης κάποιου ΣΜΝ είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με το ιατρό σας, ώστε να υποβληθείτε στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν μεταδίδονται με τον  στοματικό έρωτα.

Μύθος: Τα ΣΜΝ μεταδίδονται με κάθε σεξουαλική επαφή κολπική, πρωκτική ή στοματική.

Τα ΣΜΝ αφορούν κυρίως ενήλικες.


Μύθος: Σύμφωνα με στοιχεία από την επιτήρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, περισσότερες από το 70% των δηλωθέντων περιπτώσεων χλαμυδιακών λοιμώξεων, περίπου το 40% των περιστατικών γονόρροιας και το 17% των συφιλιδικών λοιμώξεων αφορούν νεαρά άτομα 15 έως 24 ετών. Επίσης, μεγάλο ποσοστό ατόμων μολύνονται για πρώτη φορά από τον HPV, τα κονδυλώματα, στα εφηβικά τους χρόνια.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν από την  έγκυο μητέρα στο παιδί.

Αλήθεια: Τόσο η σύφιλη όσο και η γονόρροια και οι χλαμυδιακές λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν στο έμβρυο ή το νεογέννητο με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του.

Η μόλυνση μία φορά από ΣΜΝ  δημιουργεί ανοσία, δηλαδή «δε μπορείς να ξανακολλήσεις».

Μύθος: Μπορείς να μολυνθείς από ένα ΣΜΝ περισσότερες από μια φορές, είτε από ένα μη θεραπευμένο σύντροφο είτε από ένα νέο σεξουαλικό σύντροφο. Η θεραπευθείσα λοίμωξη από χλαμύδια, γονόρροια ή σύφιλη δεν προστατεύει τους ασθενείς από επαναμόλυνση.

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ 

 

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά