23/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013
Τοπικά
+ + -

Δήμος Θεσσαλονίκης - Λογιστές και επίτροποι καθορίζουν τα ΠΑΝΤΑ!

Σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας και μνημονίου μπαίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ουσιαστικά να τινάζεται στον αέρα όλος ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δικαιολογημένη οργή των αιρετών, που ψηφίστηκαν για να ασκούν πολιτική και να παράγουν έργο, αλλά βλέπουν όλα να περνούν από το χέρι ελάχιστων υπηρεσιακών παραγόντων έχει δημιουργήσει πολύ άσχημο κλίμα στη διοικούσα παράταξη της «Πρωτοβουλίας».
 
Αιτία του κακού είναι η συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στο περιβόητο «μνημόνιο της τοπικής αυτοδιοίκησης», που απειλεί να μπλοκάρει τα πάντα. Υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βάλουν τάξη στο χάος που επικρατεί με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων. Αναλαμβάνουν λοιπόν να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα, αλλά παράλληλα να παρακρατήσουν χρήματα από τις επιχορηγήσεις. Αποτέλεσμα είναι να μπορεί να εγκρίνει τις όποιες δαπάνες για την παραγωγή έργου, για τις προμήθειες ή για τη διενέργεια δράσεων (ακόμη και των προϋπολογισμένων για φέτος) μόνον η ταμειακή υπηρεσία του δήμου κι αυτό εφόσον υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα.
 
Όλες οι δράσεις λοιπόν θα πρέπει να γίνονται με βάση τα έσοδα και τα έξοδα. Όμως, όπως ρητώς έχει δηλώσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης, τα έσοδα αρκούν μόνο για να καλύψουν τα έξοδα που προκύπτουν από τις λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή τη μισθοδοσία, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ρεύμα, νερό, τηλέφωνα κτλ. Συνεπώς, ουσιαστικά δεν μπορεί μέσα από το συγκεκριμένο καθεστώς εποπτείας να γίνει κανένα έργο.
 
Έτσι, όλοι έχουν παγώσει τα πάντα στο βωμό της «ταμειακής βεβαίωσης», ενός χαρτιού που πρέπει να χορηγεί η ταμειακή υπηρεσία ακόμη και για ήσσονος σημασίας δαπάνες. Όπως εξηγούσαν στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης, αν σήμερα αποφασιστεί να κάνει μια δαπάνη ένας αντιδήμαρχος για μια εκδήλωση που θα γίνει έξι μήνες μετά και θα πληρωθεί σε περίπου εννέα μήνες, θα πρέπει από σήμερα να γνωρίζει η ταμειακή υπηρεσία ότι μετά την παρέλευση του εννεαμήνου θα υπάρχει το συγκεκριμένο κονδύλι στα ταμεία του δήμου. Ακόμη χειρότερα αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα σήμερα θα πρέπει από σήμερα να δεσμευτούν για τους επόμενους εννέα μήνες, προκειμένου να πληρωθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.
 
«Και ποια ταμειακή υπηρεσία θα σου το πει αυτό; Όπως και να έχει δεν μπορεί να ασκεί την πολιτική ουσιαστικά και να λαμβάνει τις αποφάσεις η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Αν είναι έτσι, τι νόημα έχει η ύπαρξη εκλεγμένων στο δήμο;», έλεγαν στελέχη της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Voria.
 
Στους αιρετούς επικρατεί οργή γι’ αυτό το γεγονός και θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε πιθανώς να λειτουργήσει αν υπήρχε ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου των δαπανών, κάτι όμως που δεν υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα. «Λογιστές και ταμίες θα κάνουν πολιτική; Ποιος είναι ο ρόλος των ανθρώπων που εξέλεξαν οι δημότες για να ασκήσουν διοίκηση; Κόλλησαν πλέον τα πάντα. Δεν ασκούμε πολιτική», σημείωναν τα ίδια στελέχη.
 
Τα βέλη στοχεύουν πλέον τόσο στον κ. Αρβανίτη, ο οποίος κινείται στο δόγμα «λεφτά δεν υπάρχουν», με αποτέλεσμα να έρχεται σε
σύγκρουση με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους (χαρακτηριστικές είναι οι συγκρούσεις του με τον προκάτοχό του Χασδάι Καπόν), όσο και στη διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών, Στέλλα Μανώλη, η οποία μοιραία καλείται να αποφασίζει ποιες δαπάνες θα χρηματοδοτούνται και ποιες όχι, παρότι ως υπηρεσιακή παράγοντας δεν μπορεί να επωμίζεται τέτοια ευθύνη.
 
Στην ηγεσία πάντως της «Πρωτοβουλίας» γνώριζαν πολύ καλά τι θα συμβεί, καθώς το θέμα συζητείται από τον προηγούμενο Οκτώβριο και Νοέμβριο, όμως ο… δαίμονας της αναβλητικότητας άφησε το πρόβλημα να διογκωθεί και πλέον έχουν παραλύσει τα πάντα…
 
 
 
 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά