23/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013
Τοπικά
+ + -

Νέα καθυστέρηση στο μετρό Θεσσαλονίκης και επισήμως…

Νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά από επίσημα χείλη. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, είπε, στην 1η Αναπτυξιακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, ότι «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό μετά το τέλος του 2016 δε θα είναι μεγάλη».
 
Ο κ. Σιμόπουλος παραδέχτηκε ότι το μετρό θα ολοκληρωθεί με νέα καθυστέρηση, ωστόσο, τόνισε ότι είναι αισιόδοξος πως αυτή θα είναι μικρή, ενώ επισήμανε ότι «τα έργα θα επιταχυνθούν στις επόμενες εβδομάδες. Θα εντάξουμε και άλλες γραμμές του μετρό της Θεσσαλονίκης στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ηδη δημοπρατούμε τον άξονα προς Σταυρούπολη, είμαστε στις πρόδρομες εργασίες για τη γραμμή προς Εύοσμο και παρότι αναλάβαμε το έργο ημιθανές, πλέον είναι ζωντανό».
 
Η ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκέντρωσε από το πρωί στο Μακεδονία Παλλάς, πλήθος κόσμου, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων και των στελέχη υπουργείων και της Περιφέρειας.
 
Ο κ. Σιμόπουλος έδωσε μια εικόνα των έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020 (ή σωστότερα Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, όπως είναι η επίσημη ονομασία του): αναβάθμιση διασυνοριακού άξονα Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης, περιφερειακή οδός Σερρών και σύνδεσή της με την Εγνατία οδό, σύνδεση της Εγνατίας οδού με άξονα Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου και άξονα Γερακαρούς-Αγ. Προδρόμου, παρεμβάσεις στον άξονα Θεσσαλονίκης-Σερρών.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο η μεγαλύτερη έμφαση σε υποδομές θα δοθεί σε σιδηροδρομικά έργα, ενώ τόνισε πως σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν όσα σχετίζονται με διευρωπαϊκά δίκτυα, προειδοποιώντας τους δήμους ότι δύσκολα θα εντάξουν τοπικούς δρόμους. Ανακοίνωσε δε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα έργα στους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες.
 
Τόσο ο κ. Σιμόπουλος όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης επέμειναν στην απλοποίηση των διαδικασιών της νέας προγραμματικής περιόδου και επισήμαναν πως τα συνολικά κονδύλια των 36 δισ.ευρώ (14 δισ. από το ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, 2 δισ. από την αναθεώρηση του 2016, 3,7 δισ. από το ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 16 δισ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για άμεσες αγροτικές ενισχύσεις) που θα εισρεύσουν στη χώρα πρέπει να κατευθυνθούν κυρίως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
 
Ο κ. Βιρβιδάκης υιοθέτησε το αίτημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να καταρτιστούν στη νέα προγραμματική περίοδο 13 περιφερειακά προγράμματα (το προηγούμενο μοντέλο δεν απέδωσε), ενώ υπογράμμισε ότι ως τις 13 Μαΐου οι προτάσεις των περιφερειών προς το υπουργείο θα πρέπει να κατατεθούν, ώστε να γίνει στις αρχές Ιουνίου το δεύτερο Εθνικό
Αναπτυξιακό Συνέδριο. «Μόνο από τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθουν πλέον επενδύσεις και μόνο από εκεί μπορούμε να προσδοκούμε νέες θέσεις εργασίας για να περιορίσουμε το δραματικό 27% της ανεργίας», είπε.
 
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα 1,5 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τόνισε ότι συμβασιοποιήθηκαν τα 600 εκατ. Και τα 210 έφτασαν στους τελικούς δικαιούχους ήδη. Αλλα 2 δισ.ευρώ προβλέπονται από το ταμείο για τις μικρομεσαίες. Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε απορρόφηση κατά 7,5 μονάδες υψηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο (102% πάνω από το μνημονιακό στόχο), φτάνοντας στο 56,7%, ενώ επέμεινε στη μείωση του κόστους και του χρόνου των απαλλοτριώσεων, που αποτελεί τροχοπέδη στην ταχύτερη και οικονομικότερη υλοποίηση όλων των έργων στη χώρα μας, ειδικά των συγχρηματοδοτούμενων.
 
Ταχύτερες και πιο απλές διαδικασίες ζήτησε ο κ. Τζιτζικώστας, επιμένοντας στην κατάρτιση 13 περιφερειακών προγραμμάτων, στην κατανομή των κονδυλίων των τομεακών προγραμμάτων στα περιφερειακά και στη δημιουργία συντονιστικού διαχειριστικού κέντρου μέσω των 13 Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών. Ανακοίνωσε ότι η επόμενη αναπτυξιακή ημερίδα της Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνει τον Ιούνιο, με την πρώτη κατανομή των πόρων σε έργα και δράσεις, κάτι που θα οριστικοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο. Το τελικό σχέδιο της χώρας προς την ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 θα πρέπει να κατατεθεί στο τέλος του έτους.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε τους δέκα άξονες προτεραιότητας του υπουργείου, σύμφωνα με το voria, ενώ ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, είπε ότι «δεν πρέπει να χαθεί αυτή η προγραμματική περίοδος, διότι είναι κρίσιμη για να βγει η χώρα από την κρίση., Η πρώτη προγραμματική περίοδος σπαταλήθηκε σε πάρκα, παγκάκια και πλακοστρώσεις, η δεύτερη σε προγράμματα κατάρτισης  και μόλις στην τρίτη αρχίσαμε να κάνουμε υποδομές που θα έπρεπε να κάνουμε από την πρώτη. Η νέα προγραμματική περίοδος πρέπει να προσανατολιστεί στην ανάπτυξη, την τεχνολογία, την καινοτομία και την έρευνα».
 
 
 
 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά