23/09/2024
         
alexis Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013
Υγεία
+ + -

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πρόκειται για την κυριότερη αιτία θανάτου στο Δυτικό κόσμο και είναι μία νόσος που αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα και πλήττει την Τρίτη κυρίως ηλικία αλλά και νεότερα άτομα ιδίως αν συνυπάρχουν συγκεκριμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες.

H διάγνωση της στεφανιαίας νόσου βασίζεται σε ενδείξεις και αποδείξεις από την κλινική εικόνα, τα εργαστηριακά ευρήματα και τον απεικονιστικό έλεγχο.

Όσον αφορά τη θεραπεία, αυτή αποτελεί ένα συνδυασμό εφαρμογής προληπτικών μέτρων και στρατηγικών θεραπείας.

Η ύπαρξη της νόσου μπορεί να διαπιστωθεί από τη επίσκεψη του ασθενούς στον καρδιολόγο, ο οποίος συνεκτιμά το ιστορικό, την κλινική εικόνα, δηλαδή τα συμπτώματα του ασθενούς και τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, όπως την υψηλή χοληστερίνη, την παχυσαρκία, την αυξημένη αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το στρες, την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ο καρδιολόγος είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια είναι η ενδεδειγμένη διαγνωστική δοκιμασία στην οποία θα πρέπει να υποβληθεί ο κάθε ασθενής. εκδηλώνεται σαν ένας πόνος στην περιοχή του στήθους ή κάψιμο που μπορεί να εντοπίζεται από την κάτω γνάθο έως το στομάχι, στην πλάτη ή στα άνω άκρα, συνήθως ως μούδιασμα στο αριστερό άνω άκρο από τον ώμο μέχρι και τα δάχτυλα.

Ο πόνος μπορεί να ξεκινά μετά από σωματική άσκηση, π.χ. το ανέβασμα σκάλας, μετά από άρση βάρους, μετά από μεγάλο γεύμα ή έκθεση σε ψύχος και συνοδεύεται από ελαφρά ή μεγαλύτερη δύσπνοια.

Ορισμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και άλλοι παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία στην εκτέλεση οποιασδήποτε ενέργειας.

Η νόσος αντιμετωπίζεται με μέτρα που περιλαμβάνουν αρχικά την απομάκρυνση όλων των παραγόντων κινδύνου, δηλαδή την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και τη μείωση των λιπιδίων του αίματος, τη διακοπή του καπνίσματος, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδους διαβήτη, τη μείωση του σωματικού βάρους, τη ρύθμιση του στρες και την αύξηση της σωματικής άσκησης.

Στη συνέχεια, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο, με σκευάσματα όπως οι β-αναστολείς, τα οποία δρουν μειώνοντας το καρδιακό φορτίο, τα νιτρώδη και τους ανταγωνιστές ασβεστίου.

Η ασπιρίνη αποτελεί σημαντικό βοηθό στη θεραπεία της νόσου, καθώς συμβάλλει στην αποφυγή θρομβώσεων στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να γίνει και με φάρμακα, όπως οι στατίνες, αλλά εάν η λειτουργικότητα της καρδιάς είναι μειωμένη, μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα που βοηθούν τη λειτουργία της, όπως η δακτυλίτιδα και οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης.

Αν κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί και σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, για την αποκατάσταση της αιμάτωσης στο μυοκάρδιο.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου είναι:

-Η κληρονομικότητα

-Η ηλικία και το φύλο

-Η αρτηριακή υπέρταση

-Η αυξημένη χοληστερίνη

-Το κάπνισμα

-Η παχυσαρκία

-Το στρες

-Η έλλειψη άσκησης

-Ο σακχαρώδης διαβήτης 

 

 

 

radar 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά