23/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013
Τοπικά
+ + -

Περισσότεροι από 22.000 διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη

 Περισσότεροι από 22.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις σημερινές πορείες στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, των σωματείων και του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι ο υπολογισμός των διοργανωτών, που έστω και «τσιμπημένος» αποτυπώνει το μέγεθος των κινητοποιήσεων. 

Οι διοργανωτές δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κουράσει και πως οι εργαζόμενοι όσο και να το θέλουν αδυνατούν πλέον να συμμετάσχουν σε διαρκείς αγώνες, διότι –ειδικά οικονομικά- είναι εξαντλητικοί.

Περίπου 4.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην Καμάρα, που ενώθηκε με εκείνη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των άλλων συνδικάτων, όπου υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα. Συνολικά, με ψύχραιμες εκτιμήσεις οι διαδηλωτές έφτασαν τους 12.000. Στη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διοργανωτών, ενώ εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές του ΑΤΕΙΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τόνισε στη Voria ότι «ήταν από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε, παρότι γνωρίζουμε ότι είναι καταπονημένος από τις πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συνεπαγόμενα οικονομικά προβλήματα, με την απώλεια εσόδων». Πλέον στο ΕΚΘ και γενικότερα στα συνδικάτα η προσοχή όλων στρέφεται στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ τον επόμενο μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κηρύσσουν «κατάπαυση του πυρός», διότι εφόσον υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις θα καλέσουν εκ νέου τον κόσμο στους δρόμους.

Ικανοποιημένοι είναι και στο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τις κινητοποιήσεις από τη συμμετοχή του κόσμου. Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης, επισήμανε στη Voria ότι «δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο. Υπάρχει αδυναμία του κόσμου να απεργήσει και για οικονομικούς λόγους, αλλά και δεδομένου ότι κινηματικά δεν είμαστε στην πιο δυνατή φάση. Ο κόσμος είναι εμφανώς οργισμένος, αλλά δεν το εκφράζει μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Υπάρχει μια κάμψη του κινήματος. Το εκφράζει όμως δημοσκοπικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανανέβηκε στις δημοσκοπήσεις, έστω κι αν ορισμένοι το αποσιωπούν. Δυστυχώς, σε επίπεδο κινημάτων οι ηγεσίες των συνδικάτων είναι ανεπαρκείς».

Η πεποίθηση αυτή είναι παγιωμένη στο ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει την ανατροπή των σημερινών συνδικαλιστικών ηγεσιών (ορμώμενος κι από τη διάσπαση της ΠΑΣΚΕ), αλλά τα στελέχη του αντιλαμβάνονται ότι πολύ δύσκολα στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα αλλάξουν τους σημερινούς συσχετισμούς. Αλλωστε, οι αντιπρόσωποι ορισμένων σωματείων, που θα κληθούν να εκλέξουν τις νέες ηγεσίες, έχουν εκλεγεί εδώ και δύο ή τρία χρόνια, ενώ τα συνδικάτα είναι ένας πολύ σκληρός πυρήνας, που πολύ δύσκολα δέχεται μεγάλες αλλαγές.

Ικανοποίηση εξέφρασαν και τα στελέχη του ΠΑΜΕ από τη συμμετοχή των εργαζομένων. Αλλωστε, είχε υπάρξει σημαντική προετοιμασία με εξορμήσεις σε χώρους εργοστασίων (π.χ. ΑΓΝΟ) ή σε χώρους εργασίας με σημαντικά προβλήματα (π.χ. Φωκάς), σε εφορίες κτλ. Πλέον στο ΠΑΜΕ επικεντρώνονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε εργασιακούς χώρους (χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη) και επισημαίνουν πως εν όψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία. «Εφόσον δοθεί η αφορμή θα είμαστε, χωρίς συζήτηση, ξανά στους δρόμους», υπογράμμισαν.

 

 

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά