23/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013
Τοπικά
+ + -

«Χέρι» στον δήμο Θεσσαλονίκης για το μετρό βάζει ο Τζιτζικώστας

 Νέα κόντρα ανάμεσα σε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμο Θεσσαλονίκης ανοίγουν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι «αν ο δήμος είχε αποδεσμεύσει –όπως υποσχέθηκε- το αμαξοστάσιο του μετρό στην Πυλαία, σήμερα 450 άτομα δεν θα χρειαζόταν να χάσουν τις δουλειές τους».

Το θέμα του μετρό και των απολυμένων είναι από τα σημαντικότερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ουσιαστικά το έργο έχει «παγώσει» και όλοι αναλώνονται σε μια ατέρμονη συζήτηση περί των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου (όχι ότι δεν είναι πολύ σημαντικό, κάθε άλλο…), χωρίς να βλέπουν το δάσος, δηλαδή ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά και επιπλέον όλος ο εξοπλισμός για την κατασκευή του μετρό παροπλίζεται και απαξιώνεται.

Πριν από πέντε μήνες και συγκεκριμένα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε ανακοινώσει στη Μητροπολιτική Επιτροπή (και το επανέλαβε στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) ότι θα παραδοθεί το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, ώστε οι εργασίες (διάνοιξη σηράγγων) να συνεχιστούν από εκείνο το σημείο και να συγκλίνουν στο σημείο που έχουν σταματήσει σήμερα (σταθμός Ανάληψης).

Υπενθυμίζεται ότι το μετρό έχει σταματήσει εδώ και μήνες και ο δήμος είχε δεσμευτεί ότι θα απελευθερώσει το χώρο στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργηθούν τα εργοτάξια. «Πέρασαν τόσοι μήνες κι ακόμη είμαστε στο σημείο μηδέν», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Και να σκεφτεί κάποιος ότι για να μεταφερθούν τμηματικά οι μετροπόντικες στην Πυλαία απαιτούνται σύμφωνα με τους υπολογισμούς της «Αττικό Μετρό ΑΕ» 6 εκ. ευρώ, όταν ο ανάδοχος αξιώνει 16, συνυπολογίζοντας και το κόστος ακινητοποίησης των μηχανημάτων (επί εννέα και πλέον μήνες). Για να γίνει δε η μεταφορά των τεράστιων μηχανημάτων θα απαιτηθεί διάστημα πλέον των έξι μηνών, οπότε οι εργασίες κατασκευής του έργου δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο Δήμος από την πλευρά του δυσκολεύεται να απελευθερώσει το αμαξοστάσιο, δεδομένου ότι πρέπει συν τοις άλλοις να απομακρύνει ακόμη και τον τοπικό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, κάτι που οικονομικά είναι δαπανηρό.

Πάντως, στην τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης ήταν σαφής ότι δεν κάνει κόντρα για την κόντρα με το Δήμο. Τουναντίον,  όπως είπε, ασκεί κριτική σε ζητήματα που ο Δήμος είναι εκτεθειμένος, καθώς η διοίκησή του είναι αυτή που είχε δεσμευτεί για το αμαξοστάσιο της Πυλαίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου επισήμανε: «Είναι παράδοξο ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση, με τοποθετήσεις διαφόρων προσώπων και φορέων, χωρίς να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τοποθετήσεις αρμοδίων χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση της κατάστασης στην τρέχουσα φάση από τεχνοκράτες εμπειρογνώμονες. Το Μετρό είναι ένα έργο ανάπτυξης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Από την άλλη πλευρά, τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σταθμό έχουν μεγάλη ιστορική και πολιτισμική αξία. Δεν είναι λύση η αυθαίρετη μεταφορά των αρχαιοτήτων. Άλλωστε, ο επίσημος σύμβουλος του κράτους είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο έχει συστήσει ομάδα εργασίας ειδικών, που τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των αρχαίων αυτών ευρημάτων ως προς τον τρόπο και το κόστος. Ας περιμένουμε τη γνώμη των τεχνοκρατών και στη συνέχεια ας τοποθετηθούν οι πολιτικοί».

Απευθυνόμενος προς τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Κουράκη, ο περιφερειάρχης ζήτησε σύμφωνα με το voria, να διευκρινιστεί εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει το αμαξοστάσιό του στην Πυλαία για τα έργα του Μετρό, διότι, όπως τόνισε, «διαφορετικά επίκειται η απόλυση από το Μετρό Θεσσαλονίκης 450 εργαζομένων λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας»…

 

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά