23/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013
Τοπικά
+ + -

«Όχι» στη μεταφορά των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και από το ΚΒΕ

Μετά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη, και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μεταφορά των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης.

Παρά τις πρόσφατες θέσεις που διατύπωσε η Αττικό Μετρό και ο γγ Δημοσίων Έργων, ότι η παραμονή των αρχαιοτήτων ουσιαστικά ισοδυναμεί με λουκετο στο έργο του μετρό, το Δ.Σ. του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘαπευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να απαιτήσουν από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από την Αττικό Μετρό να εξαντλήσουν κάθε τεχνική δυνατότητα, για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αρχαιότητες, στο χώρο του σταθμού της Βενιζέλου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, η κατασκευή του Μετρό υπήρξε η αφορμή για την αποκάλυψη, σε όλο το μήκος της γραμμής, σημαντικών αρχαιοτήτων, που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της πόλης και την εξέχουσα θέση της από τους πρώτους αιώνες μετά την ίδρυσή της, έως τον 19ο αιώνα, κυρίως όμως κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.

«Αν και δαπανήθηκε πολύς χρόνος και χρήμα για την αποκάλυψη, την περισυλλογή και την αποτύπωση αυτών των αρχαιοτήτων, δυστυχώς δεν στάθηκε έως τώρα δυνατό να διατηρηθεί, σε συνδυασμό με το έργο του Μετρό, ένα, έστω και μικρό, τμήμα αυτών των ευρημάτων στον τόπο της εύρεσής τους (in situ)», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του του ΚΒΕ.

Αδιαφορία, εκ μέρους των αρμοδίων και της εταιρείας καταγγέλλει το ΚΒΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντίθετα, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχαιολόγων για τη σημασία των ευρημάτων και παρά τις εισηγήσεις τους για την αναγκαιότητα της ανάδειξής τους, η αδιαφορία από μέρους των κυβερνητικών αρμοδίων και της Εταιρείας για την ιστορία και την προβολή της πόλης μας, οδήγησε στην απόφαση για την καταστροφή ή την κατάχωση όλων των αρχαίων/αρχαιοτήτων. Αποκορύφωση της τακτικής αυτής αποτελεί η πρόσφατη απόφαση για την αποξήλωση των πιο σημαντικών ευρημάτων στο σταθμό της Βενιζέλου, του αρχαίου δρόμου κάτω από την Εγνατία και των εκατέρωθέν του κτιρίων σε μήκος 76 μέτρων.

Αποφασίστηκε επίσης, να διαλυθούν τα ευρήματα και, ένα μέρος τους να συναρμολογηθεί εκ νέου μακριά από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στοΣτρατόπεδο Παύλου Μελά».

Η απόφαση της μεταφοράς των αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το ΚΒΕ:

  1. Αφαιρεί από αυτά το πιο μεγάλο μέρος της σημασίας τους, καθώς τα απομονώνει από τον φυσικό τους χώρο και αναιρεί τη λειτουργία τους.
  2. Είναι έργο δαπανηρό, αν εκτελεστεί σωστά, και δεν εγγυάται ένα επιτυχές αποτέλεσμα.
  3. Στερεί την πόλη από ένα θαυμάσιο αξιοθέατο μέσα στον ιστορικό της πυρήνα, το οποίο, με την ανάδειξη και την κατάλληλη εκμετάλλευσή του, μπορεί να αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών και αιμοδότης εσόδων για το χειμαζόμενο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  4. Τέλος η απόφαση της απομάκρυνσης και των τελευταίων αρχαίων που βρέθηκαν στο έργο προσβάλλει την ιστορική συνείδηση και την αγάπη των πολιτών για την πόλη τους.


«Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ κάνει έκκληση προς τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές, τις πνευματικές και επιστημονικές δυνάμεις της πόλης, την Δημοτική Αρχή, τις θρησκευτικές ηγεσίες, τους σκεπτόμενους πολίτες που ενδιαφέρονται για την τύχη της πόλης τους.

Ζητεί από όλους να απαιτήσουν από τους αρμοδίους του Υπουργείου Πολιτισμού και την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να ασχοληθούν σοβαρά και να εξαντλήσουν κάθε τεχνική δυνατότητα, ώστε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού.

Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, διαβάζουμε στο voria, έχει τη βεβαιότητα ότι με την εποικοδομητική στάση και τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων θα καταστεί δυνατό να διασωθεί ένα μέρος από το ιστορικό παρελθόν της πόλης μας και να διατηρηθεί ένα πραγματικό κόσμημα για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης», κλείνει η ανακοίνωση.

 

 

  


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά