24/09/2024
         
Despoina Despoina Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013
Υγεία
+ + -

Έκρηξη παιδικού εθισμού στο διαδίκτυο

 Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο παιδικός εθισμός στο διαδίκτυο,αναφέρει ο agelioforos καθώς τουλάχιστον ένας στους δέκα εφήβους στην Ελλάδα εμφανίζει Δυσλειτουργική Διαδικτυακή Συμπεριφορά, ασχολείται ατελείωτες ώρες με το ίντερνετ και παραμελεί τις δραστηριότητές του, τον ύπνο του, τους φίλους του και την οικογένειά του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαία Κυριακού», ολοένα και περισσότεροι νέοι ασχολούνται σε υπερβολικό βαθμό με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η σχολική τους επίδοση, να εγκαταλείπουν τα αγαπημένα τους χόμπυ και να αδιαφορούν για τη φυσική τους κατάσταση.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την αυριανή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας και λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα, πάνω από 300 έφηβοι έχουν απευθυνθεί στη Μονάδα ζητώντας βοήθεια για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους, εκ των οποίων το 15-20% των μαθητών είχε φθάσει στο σημείο να σταματήσει μέχρι και το σχολείο προκειμένου να είναι στο σπίτι και να παίζει στον υπολογιστή.

Οι ειδικοί της Μονάδας τόνισαν ότι τα παιδιά που παίζουν τυχερά παιχνίδια στο ίντερνετ -ακόμη και χωρίς χρήματα- έχουν αυξημένες πιθανότητες να εθιστούν στο διαδίκτυο, αλλά και να αναπτύξουν εθισμό στον τζόγο στην ενήλικη ζωή τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν οι νέοι, ώστε να βάλουν τα απαραίτητα όρια και να απολαμβάνουν τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς αρνητικές συνέπειες και να αναζητήσουν βοήθεια αν χρειαστούν» υπογράμμισε η κ. Τσίτσικα και πρόσθεσε ότι η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, υλοποιεί πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου όλης της χώρας για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Στο μεταξύ η Γραμμή Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου  800 11 800 15 έχει δειχθεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 συνολικά 4.900 τηλεφωνήματα. Το 81% έγινε από γονείς και συγγενείς, το 11% από επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους και το 8% από ανήλικους.

Η πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων αφορούσε σε θέματα συμπεριφορών εξάρτησης, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα τηλεφωνήματα που αφορούσαν σε γενικές πληροφορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν τα προβλήματα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα μέσω της γνωστής ιστοσελίδας Facebook (πχ ψευδή προφίλ).
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά