23/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013
Οικονομία   Τοπικά
+ + -

Ζεστή η Hutchison για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

 Το ενδιαφέρον της Hutchison Port Holdings για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως παραμένει ζωηρό, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν εκπροσώπους της εταιρείας να είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη. 

Άλλωστε η Ηutchison Port Holdings εδώ και χρόνια ενδιαφέρεται για τον ΟΛΘ και εάν δεν είχαν υπάρξει καθυστερήσεις σε πολιτικό επίπεδο και, σε συνδυασμό με την εκδήλωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο κινεζικός κολοσσός θα είχε από το καλοκαίρι του 2008 πάρει, με παραχώρηση, το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού.
 
Μετά το ναυάγιο εκείνου του διεθνούς διαγωνισμού, οι εκπρόσωποι της Hutchison ξαναέκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα είχαν επαφές με εκπροσώπους φορέων, το καλοκαίρι του 2012, όταν πλέον η χώρα μας, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, προωθούσε και πάλι το θέμα των παραχωρήσεων στα λιμάνια.
Εν τω μεταξύ, έχει σε νομοθετικό επίπεδο προχωρήσει και ο λεγόμενος «λιμενικός Καλλικράτης», η δημιουργία δικτύων λιμένων μέσω συνενώσεων. Έτσι, κάτω από το Δίκτυο Λιμένων Βόρειας Ελλάδας, ακολουθούν τον ΟΛΘ και οι Οργανισμοί Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Βόλου, κάτι που πιθανώς θα τονώσει περαιτέρω το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012 είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, οι ενδιαφερόμενοι για τον ΟΛΘ είναι περισσότεροι από ένας και σε αυτούς, υπάρχουν κάποιοι από τους συμμετέξαντες στον πρώτο διαγωνισμό. Τότε , οι διεκδικητές του ΣΕΜΠΟ ήταν η Hutchison, η επίσης κινεζική Cosco και η Dubai Ports.
Ποια όμως είναι η Hutchison που, όπως πληροφορούμαστε, ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον ΟΛΘ;
 
H Hutchison Port, διαχειριστής λιμένων σε παγκόσμια κλίμακα, έχει στο δίκτυό της 52 λιμάνια, σε 26 χώρες σε Μέση Ανατολή, Αφρική, Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλασία. Στην Ευρώπη διαχειρίζεται εγκαταστάσεις σε οκτώ χώρες και ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει μία βάση στη Ν.Α. Ευρώπη , από την οποία θα διακινούνται κυρίως φορτία από τις αγορές της Ασίας προς τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
 
Η HPH είναι ο ναυτιλιακός βραχίονας του πολυσχιδούς ομίλου Hutchison Whampoa που έχει μεταξύ άλλων ισχυρή παρουσία στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις κατασκευές. Στην παρούσα φάση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πιθανοί ξένοι επενδυτές, παραγωγικοί φορείς της βόρειας Ελλάδας, χρήστες και εργαζόμενοι του λιμανιού, περιμένουν να ακούσουν από το ΤΑΙΠΕΔ, τη στρατηγική του για τις παραχωρήσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
 
Τουλάχιστον αυτή τη φορά, προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξουν άλλα πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις, καθώς με αυτά και αυτά, σημαντικά έργα υποδομής του ΟΛΘ, έχουν καθυστερήσει μία εξαετία ( 6ος προβλήτας, logistics center).
Συγκεκριμένα, από το 2006, η ΟΛΘ Α.Ε. , έχοντας εγκεκριμένο δάνειο της ΕΤΕπ, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στο κρίσιμο έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα, για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του ΣΕΜΠΟ. Τότε το έργο δεν προχώρησε επειδή είχε βγει στον αέρα o διαγωνισμός, με καθυστέρηση όμως, λόγω των πολιτικών δισταγμών.
 
Όταν τελικά προκηρύχθηκε, πρόλαβε τις εξελίξεις η διεθνής οικονομική κρίση. Στη συνέχεια, ο ΟΛΘ κίνησε διαδικασίες διαγωνιστικές για το έργο του 6ου προβλήτα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν,  ανακηρύχθηκε μειοδότης και….τώρα, έχουμε νέα καθυστέρηση, αφού η εισηγμένη περιμένει να δει τι θα αποφασίσει για το θέμα το ΤΑΙΠΕΔ.
 
Βεβαίως, στη διάρκεια των χρόνων αυτών, ο ανταγωνισμός δεν περιμένει και τα λιμάνια του Δυρραχίου, του Μπάρ αλλά και του Μπουργκάς, βελτιώνουν τις υποδομές τους όπως και τις συνδέσεις με τα δίκτυα μεταφορών .
 
 
 
voria 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά