22/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013
Τεχνολογία
+ + -

NASA - Η Mona Liza στο φεγγάρι με Laser

Το πασίγνωστο πρόσωπο από τον πίνακα του Leonardo DaVinci, τη Mona Lisa, επέλεξαν οι επιστήμονες ως την πρώτη ψηφιακή εικόνα που θα ταξίδευε στο διάστημα μέσω ακτίνων laser. 

Η εκπομπή της ακτίνας έγινε από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard και έφτασε στο δορυφόρο «Lunar Reconnaissance Orbiter», ο οποίος ανήκει στη NASA και τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων από τη Γη. 



Η μετάδοση αυτή έγινε στα πλαίσια δοκιμής κι επίδειξης μιας νέας τεχνολογίας που επιτρέπει μετάδοση ψηφιακού σήματος μέσω laser.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος πέτυχε μονής κατεύθυνσης επικοινωνία μέσω laser σε πλανητικές αποστάσεις», δήλωσε ο ερευνητής της NASA και του πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ, David Smith. 

Όπως είπε ο ερευνητής, στο άμεσο μέλλον αυτού του είδους η απλή επικοινωνία μέσω laser μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση απέναντι στις ραδιοεπικοινωνίες που χρησιμοποιούν σήμερα οι δορυφόροι. Στο απώτερο μέλλον, είναι πιθανό ότι θα επιτρέψει επικοινωνίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τις σημερινές ραδιοεπικοινωνίες.

Οι δορυφόροι που βρίσκονται εκτός της τροχιάς της Γης, χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για την επικοινωνία και τον έλεγχο της πορείας τους. Ο LRO είναι ο μόνος σε τέτοια απόσταση δορυφόρος, που η πορεία του μπορεί να ελεγχθεί και μέσω lazer. Οι επιστήμονες της NASA εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα, για να κάνουν πραγματικότητα την μονής κατεύθυνσης επικοινωνία μέσω laser με έναν απομακρυσμένο δορυφόρο. 

 

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Όπως αναφέρει η NASA, η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ήταν το κλειδί για την αποστολή της εικόνας. Έτσι, η εικόνα χωρίστηκε σε 152 επί 200 pixels κάθε pixel μετατράπηκε σε απόχρωση του γκρι και στάλθηκε στο φεγγάρι μέσω ενός παλμού λέιζερ, με ταχύτητα μετάδοσης περίπου 300 bits/sec.

Το όργανο LOLA του δορυφόρου LRO έλαβε τους παλμούς lazer και στη συνέχεια, από αυτούς ανασύνθεσε τη διάσημη εικόνα. Η επιτυχία της μετάδοσης επιβεβαιώθηκε χάρη στην επιστροφή της Μόνα Λίζα στη Γη μέσω του συστήματος ραδιοτηλεμετρίας του δορυφόρου.

Δεν ξέρουμε τι γνώμη θα είχε ο Λεονάρντο γι’ αυτή την αυθαίρετη αποστολή του έργου του στο υπερπέραν, σίγουρα όμως, μετά από ένα τέτοιο διαπλανητικό ταξίδι, η Τζοκόντα θάχει άλλο ένα λόγο για να χαμογελά. 

 

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά