19/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012
Τεχνολογία
+ + -

Online πρόβλεψη του προσδόκιμου ορίου ηλικίας των ηλικιωμένων

 Μεγάλο «πονοκέφαλο» αποτελεί για την ιατρική κοινότητα η εξέταση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας των ηλικιωμένων ασθενών, για τη λήψη περεταίρω αποφάσεων, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία ένας ηλικιωμένος ασθενής δέχεται μία αρκετά αυστηρή θεραπεία, δίχως κάποιο όφελος ή αντίθετα, ένας ασθενής με αρκετά περιθώρια βελτίωσης της υγείας του λαμβάνει μία μετριοπαθής θεραπεία. 
 
Η πρόβλεψη του προσδόκιμου ορίου ηλικίας είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, έχουν εντοπίσει 16 κλίμακες αξιολόγησης των ικανοτήτων των ηλικιωμένων ασθενών για να καθοριστεί η πιθανότητα θανάτου μέσα στους επόμενους έξι μήνες με πέντε έτη. Για αυτόν το σκοπό έχουν μάλιστα δημιουργήσει ειδικά διαδραστικά εργαλεία τα οποία έχουν πιο ακριβείς και χρήσιμες εκτιμήσεις
 
Την Τρίτη, οι ερευνητές δημοσίευσαν μία αξιολόγηση της έρευνάς τους στο Journal of the American Medical Association ενώ παράλληλα δημιούργησαν και έναν ιστότοπο με τα διαδραστικά εργαλεία της έρευνας, το ePrognosis.org.
 
Η ανάγκη για γνώση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας είναι μεγάλη καθώς  «χωρίς αυτή, οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι πιθανότερο να βλάψουν τους ασθενείς παρά να τους ωφελήσουν», δήλωσε ο Δρ Λι, γηρίατρος του UCSF. 
 
Μέχρι σήμερα, οι προτεινόμενες θεραπείες και φαρμακευτικές αγωγές για τους ηλικιωμένους δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που επιφέρουν αποτελέσματα, τα οφέλη μπορεί να είναι τόσο μακρινά που οι ασθενείς δε θα τα βιώσουν ποτέ.
 
Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει ένα από τα online εργαλεία της έρευνας, το οποίο συνδέει μεμονωμένες μεταβλητές - ηλικία, συνθήκες υγιεινής, γνωστική κατάσταση, λειτουργική ικανότητα- δημιουργώντας ένας ποσοστό που δείχνει την πιθανότητα θανάτου μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι εκτιμήσεις μπορούν να βοηθήσουν τόσο ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία στο νοσοκομείο ή γηροκομείο όσο και για αυτούς που παραμένουν ακόμα στο σπίτι.
 
Όπως δηλώνει ο Δρ Λι, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς και τις οικογένειες των ασθενών, να αποφασίσουν κατά πόσο ένας ασθενής για παράδειγμα με καρκίνο ή πρόβλημα στην καρδιά θα άξιζε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
 
«Γνωρίζοντας το προσδόκιμο όριο ηλικίας του ασθενή, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει μία πιο μετριοπαθή θεραπεία η οποία θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής του ηλικιωμένου», δήλωσε η Δρ Γιούρμαν, βοηθός στο Νοσοκομείο του Scripps Mercy στο Σαν Ντιέγκο..
 
Τα συγκεκριμένα online εργαλεία είναι διαθέσιμα και στο κοινό, παρά την ανησυχία των ειδικών ότι θα μπορούσαν οι ασθενείς να παρερμηνεύσουν τα αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με τον Δρ Λι, «όσα περισσότερα γνωρίζει ένας ασθενής, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο».
 
 
 
 
Πηγή: The New York Times

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά