21/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012
Περίεργα   Κόσμος
+ + -

Άγνωστο είδος κερκοπίθηκου ανακαλύφθηκε στο Βόρνεο

Ο κοντόχονδρος κερκοπίθηκος είναι ένα μικρό νυκτόβιο πρωτεύον θηλαστικό που η αλήθεια είναι ότι μοιάζει περισσότερο με λεμούριο (σ.σ: το αξιαγάπητο θηλαστικό της Μαδαγασκάρης) παρά με πίθηκο.

Οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους επάνω του επειδή διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά στον κόσμο των θηλαστικών με κυριότερο το τοξικό του δάγκωμα. Μέχρι σήμερα, διαβάζουμε στο zougla, είχαν εντοπιστεί μόλις τέσσερα είδη του στον πλανήτη - όλα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όμως, διεθνής αποστολή που εξερευνούσε τα δάση του Βόρνεο και των Φιλιππίνων εντόπισε ένα ακόμη είδος. 

Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική γιατί, εκτός των άλλων, το ζώο αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση και η μελέτη τους θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη προστασία τους.

Η ανακάλυψη


Υποτίθεται ότι μέχρι σήμερα στις περιοχές του Βόρνεο και των Φιλιππίνων ζούσε μόνο ένα είδος κοντόχονδρου κερκοπίθηκου, το N.menagensis. Είχαν επίσης εντοπιστεί σε αυτές τις περιοχές και κάποιοι κοντόχονδροι κερκοπίθηκοι που διέφεραν λίγο εμφανισιακά από το N.menagensis αλλά οι ειδικοί έκαναν λόγο για δύο υποείδη του.

Αποστολή που αποτελείτο από Βρετανούς και Αμερικανούς ερευνητές εξερεύνησε τα δάση του Βόρνεο και των Φιλιππίνων και εντόπισε αρκετούς κοντόχονδρους κερκοπίθηκους. Από τις έρευνες των επιστημόνων προέκυψε η ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους που ονομάστηκε Nycticebus kayan. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δύο θεωρούμενα υποείδη είναι στην πραγματικότητα ξεχωριστά είδη τα οποία έλαβαν τις ονομασίες N.bancanus και Ν.borneanus. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Primatology».

Οι ομοιότητες, οι διαφορές και το δηλητηριώδες δάγκωμα


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν νέα είδη εξαιτίας της νυχτερινής φύσης του ζώου. Όπως υποστηρίζουν, μέσα στη νύχτα όλοι οι κοντόχονδροι κερκοπίθηκοι μοιάζουν ίδιοι και δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος διαφορές. Έτσι, ακόμη και αν ένας ερευνητής στο παρελθόν είχε πέσει πάνω σε κάποια από τα μέλη των άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών, δεν θα ήταν σε θέση να τα ξεχωρίσει.

Τα τέσσερα είδη εμφανίζουν εμφανισιακές διαφορές κυρίως στα σημάδια που έχουν στο κεφάλι τους και οι ειδικοί τα παρατηρούν για να ελέγξουν αν υπάρχουν κινησιακές ή συμπεριφορικές διαφορές.

Στους αγκώνες των κοντόχονδρων κερκοπίθηκων υπάρχουν αδένες που εκκρίνουν μια τοξίνη η οποία απελευθερώνεται όταν αυτοί δαγκώνουν. Η τοξίνη αυτή προκαλεί πολύ ισχυρό αναφυλακτικό σοκ στον άνθρωπο που συνήθως είναι θανατηφόρο. Για αυτό και στους κοντόχονδρους κερκοπίθηκους που αιχμαλωτίζονται γίνεται άμεσα αφαίρεση των κοπτήρων και των κυνοδόντων.

 

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά