22/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012
Τεχνολογία
+ + -

Με συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης-Ρωσίας αναζητούν ζωή στον Άρη

Διευρύνεται η διεθνής συνεργασία για την κατάκτηση του ηλιακού συστήματος. Προηγμένος ρωσικός εξοπλισμός είναι τοποθετημένος σε αμερικανικά διαστημικά σκάφη και ήδη αναζητεί ίχνη ζωής στον Άρη και νερό στο φεγγάρι.



Το αμερικανικό αρειανό όχημα Curiosity θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ρωσοαμερικανικό πρόγραμμα

Στο τέλος Νοεμβρίου του 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ενέκρινε ένα σχέδιο συμφωνίας με τη Ρώσικη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος (Roskosmos), για το πρόγραμμα αποστολής στον Άρη «ExoMars». Κύριος στόχος της είναι η αναζήτηση για πιθανές πηγές ζωής στον «κόκκινο πλανήτη». «Το project βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Franco Bonacina. Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η ευρωπαϊκή πλευρά ουσιαστικά δηλώνει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υπογραφή του κύριου εγγράφου για τη συνεργασία».

Το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι Ευρωπαίοι ειδικοί θα κατασκευάσουν την τροχιακή μονάδα TGO (Trace Gas Orbiter), κύρια αποστολή της οποίας είναι η μελέτη των ιχνών των αερίων συστατικών της ατμόσφαιρας του Άρη. Η εκτόξευση έχει αρχικά προγραμματιστεί για το 2018. Οι Ευρωπαίοι θα αναπτύξουν, επίσης, για τον Άρη το σκάφος προσεδάφισης-όχημα εδάφους EDM. Οι Ρώσοι επιστήμονες θα κατασκευάσουν τα επιστημονικά όργανα της τροχιακής μονάδας, ενώ η χώρα τους θα παράσχει επίσης τον πύραυλο φορέα «Proton-M» για την εκτόξευση της διαστημικής μονάδας από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Ρωσοαμερικανικό πρόγραμμα

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η εκτόξευση του «Proton» με την αρειανή μονάδα θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016. Η Ρωσία ήδη έχει εμπειρία και τεχνογνωσία στην παροχή επιστημονικών οργάνων σε διεθνή έργα. Για παράδειγμα, το αμερικανικό αρειανό όχημα «Curiosity» θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ρωσοαμερικανικό πρόγραμμα. Στο σκάφος έχουν τοποθετηθεί δέκα επιστημονικά όργανα, ανάμεσά τους και ρώσικος εξοπλισμός συνολικής μάζας 75 κιλών.

Όπως είπε στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (ΙΔΕ) της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), ο Γιούρι Ζάιτσεφ, «η επιφάνεια του Άρη είναι καλυμμένη με σκόνη που μεταφέρεται από πλανητικές θύελλες. Έτσι, για να ανακαλύψουμε τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για την έρευνα σε ορυκτά και βιοδείκτες, πρέπει να δούμε μέσα από το στρώμα της σκόνης». Αυτόν τον στόχο έχει ως αποστολή του το ρωσικό επιστημονικό όργανο DAN, που σχεδιάστηκε στο Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Κοσμικών Ακτινών Γ του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών.

Το DAN, που θα είναι τοποθετημένο επί του αμερικανικού αρειανού οχήματος, εκπέμπει ισχυρούς παλμούς νετρονίων, τα οποία «φωτίζουν» και σκιαγραφούν την επιφάνεια του Άρη σε βάθος περίπου ενός μέτρου. Η αντανάκλαση της δέσμης των εκπεμπόμενων νετρονίων από την επιφάνεια, έχει την ιδιότητα να εξαρτάται από την παρουσία του υδρογόνου στο υλικό. Στοιχείου που αποτελεί μέρος του μορίου του νερού. Επομένως, με βάση το «νετρονιογράφημα» της επιφανείας από το DAN, οι ερευνητές θα μπορούν να υπολογίσουν την περιεκτικότητα του υλικού σε νερό, κάτω από τους τροχούς του αρειανού οχήματος. Έτσι, θα εξερευνούν τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό στα ορυκτά του κόκκινου πλανήτη. Και αυτές οι περιοχές είναι που έχουν για μας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αναζήτηση σημαδιών ζωής.

Νερό στη Σελήνη

Όμως, δεν ψάχνουμε μόνο στον Άρη για ζωή. Η αμερικάνικη διαστημική κάψουλα Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που εκτοξεύτηκε το φθινόπωρο του 2009, απέδειξε πρόσφατα ότι και στο φεγγάρι υπάρχει νερό. Με τη μορφή πάγου. Και πάλι η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια ενός ρωσικού επιστημονικού οργάνου που ονομάζεται LEND (Lunar Exploration Neutron Detector - ανιχνευτής νετρονίων). Το περισσότερο νερό, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής ενός από τα ερευνητικά εργαστήρια του ΙΔΕ, Ίγκορ Μιτροφάνοφ, βρέθηκε στον Νότιο Πόλο.

Η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη θα μπορούσε να επιφέρει διορθώσεις στον σχεδιασμό των περαιτέρω πλανητικών εξερευνήσεων. «Έχουμε βρει στο σεληνιακό έδαφος τμήματα που έχουν μέχρι και 10% νερό» είπε ένας από τους συμμετέχοντες επιστήμονες στο πρόγραμμα, ο Μαξίμ Μοκροούσοφ. «Η εμπειρία από την ύπαρξη νερού στη Σελήνη θα μας είναι χρήσιμη στην εξερεύνηση του Άρη, που μοιάζει περισσότερο με τη Γη, αν και είναι κατά πολύ πιο κρύος πλανήτης και έχει διαφορετική ατμόσφαιρα. Αν δεν βρίσκαμε τίποτα στο φεγγάρι, θα πετούσαμε κατευθείαν στον Άρη, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Αλλά η πτήση στον "κόκκινο πλανήτη" διαρκεί 9 μήνες, κι έτσι πρέπει να μελετήσουμε όλες τις πιθανές καταστάσεις που τυχόν θα αντιμετωπίσουμε σε ένα τόσο μακροχρόνιο ταξίδι στο διάστημα. Είναι αλήθεια ότι στο φεγγάρι, στο οποίο φτάνουμε μετά από τέσσερις μέρες πτήση, δεν είμαστε σε θέση να ζήσουμε. Οι συνθήκες είναι ακραίες. Αλλά η Σελήνη θα αποτελέσει το "πολύγωνο δοκιμών" μας, για τις αποστολές μας στον Άρη».

Στο εγγύς μέλλον, διαβάζουμε στο zougla, η Ρωσία θα συνεχίσει κατά πάσα πιθανότητα να συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα για την αναζήτηση ζωής και νερού στο ηλιακό μας σύστημα. Μετά από τρία χρόνια, θα ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας ρωσοευρωπαϊκό σχέδιο για την εξερεύνηση της Σελήνης, με τις μονάδες Luna-Resource και Luna-Globe. «Η Ρώσικη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας έργο για τη μελέτη της σεληνιακής επιφάνειας. Η Ευρώπη, κυρίως η Γερμανία, ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό το πολλά υποσχόμενο έργο» εξήγησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου DLR, ο Γιόχαν Ντίτριχ Βόρνερ.

 

 

 

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά