24/09/2024
         
Paris Paris Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012
Τοπικά
+ + -

Θωρακισμένη αντιπλημμυρικά η Θεσσαλονίκη

 Σε ετοιμότητα δηλώνουν ότι είναι οι αρμόδιοι για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, εν όψει των χειμερινών καιρικών φαινομένων, καθώς οι καθαρισμοί των φρεατίων έχουν γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως και των ρεμάτων και χειμάρρων. Αυτό δε σημαίνει ότι η πόλη είναι προστατευμένη πλήρως, καθώς μια σειρά από έργα και μελέτες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, όμως, παρά την οικονομική ένδεια, η φετινή προετοιμασία θεωρείται από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, κυρίως επειδή ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις σε καίρια σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Περιοχές που κινδυνεύουν υπάρχουν, καθώς μια σειρά από συντηρήσεις ειδικά σε ρέματα σε επίπεδο νομού δεν έγιναν, λόγω των μειωμένων κονδυλίων. Ομως, σε ό,τι αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική.

Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων Υδρευσης - Αποχέτευσης, Κωνσταντίνος Χατζηκώστας, επισήμανε ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε φέτος σε καλό επίπεδο», κάτι που συμμερίζεται και ο διευθυντής Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, Παντελής Λεγμπέλος, αλλά και ο υπεύθυνος αντιπλημμυρικών έργων της ΕΥΔΕ Υδρευσης - Αποχέτευσης, Νίκος Μούκος.

Σύμφωνα με τον κ. Λεγμπέλο, «δουλεύουμε πλέον προληπτικά με εργολαβίες σε όλη την περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ, προκειμένου να μη μας προλάβουν τα καιρικά φαινόμενα. Σε μηνιαία βάση γίνονται τακτικοί καθαρισμοί με συγκεκριμένο πλάνο. Ανά εξάμηνο κάνουμε και καταστάσεις με τα εκτελεσθέντα έργα».

Προβλήματα

Ωστόσο, ο κ. Λεγμπέλος επισημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα με τα δημοτικά έργα ομβρίων, που ορισμένες φορές εκτελούν δήμοι χωρίς να ενημερώσουν την ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα, όταν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, να γίνεται εκ των υστέρων παρέμβαση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγωγών που είναι μόνο για τα ακάθαρτα και διαπιστώνεται ότι σε αυτούς διοχετεύονται και τα νερά της βροχής. Τέτοιοι αγωγοί (που δεν είναι παντορροϊκοί) υπάρχουν σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και ειδικά στον κεντρικό δήμο και σε περιοχές όπως το Ωραιόκαστρο, ο Εύοσμος, οι Συκιές, η Πυλαία κ.ά. Σε περιπτώσεις που συνεργεία των δήμων συνδέσουν σε έναν αγωγό ακαθάρτων και τα όμβρια ύδατα, ο αγωγός δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει και έτσι υπερχειλίζει.

Δεν είναι όμως μόνον οι δήμοι. Υπάρχουν και ιδιώτες (διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις), που κατασκευάζουν εσωτερικούς αγωγούς και τους συνδέουν με αγωγούς της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα, όταν το φορτίο είναι μεγάλο, να πλημμυρίζουν ολόκληροι δρόμοι. Είναι χαρακτηριστική μια τέτοια περίπτωση στην οδό Μαρίνου Αντύπα. Πρόβλημα εντοπίζουν οι αρμόδιοι της ΕΥΑΘ και με εργολαβίες, που πετούν την άμμο και άλλα υλικά σε φρεάτια, με αποτέλεσμα αυτά, όταν βρέξει, να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Οδοκαθαριστές επίσης μαζεύουν τα φύλλα των δένδρων και αντί να τα διαχειριστούν σωστά τα πετούν μέσα στα φρεάτια, δημιουργώντας προβλήματα, όπως επισημαίνουν.

Τα σοβαρότερα προβλήματα όμως προκαλούνται από το ότι οι αγωγοί ομβρίων στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον παρωχημένοι. Κατασκευάστηκαν, όπως τόνισε ο κ. Λεγμπέλος, στη δεκαετία του 1960. «Το επίπεδο της θάλασσας από τη δεκαετία του 1970 ανέβηκε περίπου 40 εκατοστά και ο αγωγός που εξυπηρετεί την Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει όπως πρέπει, με αποτέλεσμα όποτε φυσάει Νοτιάς να έρχονται τα νερά της θάλασσας στο κράσπεδο ή ακόμη και στη λεωφόρο Νίκης. Η υπερχείλιση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε.

Σωτήριες παρεμβάσεις

Ο κ. Μούκος τόνισε τη σημασία δυο έργων που έγιναν και συμβάλλουν πλέον στην αντιπλημμυρική θωράκιση της κεντροανατολικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Παράλληλα με την ανάπλαση της Νέας Παραλίας, αντικαταστήσαμε όλους τους αγωγούς που κουβαλούσαν τα όμβρια. Πρόκειται για περίπου 25 αγωγούς, οι οποίοι εξυπηρετούσαν όλο το πάνω μέρος της πόλης της Θεσσαλονίκης. Δε λειτουργούσαν παλιά, γι' αυτό και είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές ή ακόμη και φρεάτια που τινάζονταν από την πίεση του όγκου του νερού που δέχονταν. Τα νερά δεν μπορούσαν να διοχετευτούν στη θάλασσα. Πλέον ένας βραχνάς μάς έφυγε, καθώς αντικαταστάθηκαν όλοι οι αγωγοί από το ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Επίσης, προχωρήσαμε σε υποβιβασμούς πεζοδρομίων από το ύψος της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας μέχρι το Μέγαρο, για να μη λιμνάζουν πλέον τα νερά που κατεβάζουν τα παλιά ρέματα της περιοχής και να φεύγουν γρήγορα στη θάλασσα. Η κεντροανατολική περιοχή με αυτές τις παρεμβάσεις καλύφθηκε», υπογράμμισε ο κ. Μούκος.

Σημαντικός θεωρείται ο καθαρισμός του ρέματος Λύτρα, που είναι από τα κρίσιμα για το κέντρο της πόλης, καθώς εκδηλώνονταν στο παρελθόν πλημμύρες.

Οι αρμόδιοι πάντως σημειώνουν ότι το υπάρχον δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων πρέπει να αναβαθμιστεί και να συνδυαστεί με νέα έργα, για να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις της Θεσσαλονίκης. «Πρέπει να υπάρξει πλέον ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα μέτρησης βροχών, παροχές υδατορρεμάτων, έγκυρων υδρολογικών, γεωλογικών, εδαφοτεχνικών, σεισμολογικών και χαρτογραφικών στοιχείων. Η απουσία ενός επιστημονικά αποδεκτού συστήματος οδηγεί αναπόφευκτα σε λανθασμένες παραδοχές τους μελετητές. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να συνταχθούν μελέτες από το αρμόδιο υπουργείο και να κατασκευαστούν νέοι αγωγοί ομβρίων (σε χαμηλές περιοχές ειδικότερα), που θα μειώσουν ανάλογα τη ροή στο παντορροϊκό δίκτυο, ενώ θα αυξήσουν το μήκος του δικτύου ομβρίων υδάτων. Με την κατασκευή τους θα αμβλυνθούν περισσότερο τα πλημμυρικά φαινόμενα», δήλωσε ο κ. Λεγμπέλος.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, τα πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια των ισχυρών καταιγίδων παρουσιάζονται κυρίως λόγω της ανεπάρκειας, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, του υφισταμένου δικτύου να δεχθεί όμβρια ύδατα με τέτοια ένταση και διάρκεια και όχι στο ότι τα φρεάτια υδροσυλλογής ή οι αγωγοί δεν καθαρίζονται ή δε συντηρούνται επαρκώς.

Το κόστος για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ, ποσό που στην εποχή της κρίσης θεωρείται απαγορευτικό.

Ο πιο επικίνδυνος για εμφάνιση πλημμύρας χείμαρρος εντός του στενού πολεοδομικού συγκροτήματος είναι ο λεγόμενος χείμαρρος της Εκθεσης, λόγω της μικρής διατομής του.

\

 

 

 

 

agelioforos 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά