19/09/2024
         
Manos Manos Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012
Υγεία
+ + -

Τι πρέπει να τρώνε οι έγκυες

 Είναι γνωστή από παλιά η σημαντικότητα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής με δομημένα ποιοτικά και ποσοτικά γεύματα σε μια έγκυο γυναίκα, και με συνεπακόλουθες τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει μια τέτοια διατροφή, στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου, όχι μόνο κατά την διάρκεια της κύησης, αλλά και στη μετέπειτα ζωή του.

Τα τελευταία χρόνια, με τις διαφοροποιήσεις που επήλθαν στις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου κόσμου, εξαιτίας του ταχύρρυθμου τρόπου ζωής και της έλλειψης ατομικού χρόνου στην ζωή των ανθρώπων, δημιουργήθηκε η ανάγκη να εξεταστεί το εάν και κατά πόσον καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του πιο κρίσιμου διαστήματος στην ζωή μιας γυναίκας. Εκείνου της κυήσεως.

Η γενική ρήση του λαού μας, στο θέμα αυτό, είναι πως η έγκυος γυναίκα πρέπει να τρώει για δύο ενήλικους σε ποσότητα, έχει αποδειχθεί πως είναι λανθασμένη. Με βάση νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, η υπερπρόσληψη βάρους, δυσχεραίνει τον τοκετό, με πολλούς τρόπους. Στην πράξη, απαιτείται αδιαπραγμάτευτη αύξηση σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τα πιο βασικά εκ των οποίων, αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:

Πρωτεΐνη και φυλλικό οξυ (για την ταχεία ανάπτυξη των ιστών του εμβρύου), ασβέστιο, βιταμίνη C (αποβολή και εμποδισμός εισαγωγής τοξινών στον οργανισμό), βιταμίνη Ε (επούλωση και υγεία ιστών). Κατά το διάστημα της κύησης, η γυναίκα, κερδίζει επιπλέον βάρος, και αυτό οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους: εμφάνιση πλακούντα, εμφάνιση αμνιακού υγρού, εν γένει ανάπτυξη ιστών εμβρύου, αύξηση όγκου αίματος, συσσώρευση εξωκυττάριου υγρού και ανάπτυξη και διόγκωση μαστικών αδένων.

Οι διαιτητικές και διατροφικές οδηγίες για τις εγκύους, βασίζονται και επίσημα στην Διεθνή Τροφική Πυραμίδα (Food Guide Pyramide).

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως μοσχάρι, συστήνεται κατά βάση σαν σημαντική πηγή σιδήρου, συστατικού πολύ απαραίτητο στην μητέρα. Συστήνεται επίσης η αύξηση κατανάλωσης ψαριών, λόγω των πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέων, που βρίσκονται σε αυτά και συντελούν στο σχηματισμό των δομών του νευρικού συστήματος των νεογνών. Φρούτα και λαχανικά πρέπει να κατακλύζουν το διαιτολόγιο κάθε εγκύου, με στόχο να αυξηθεί η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών.

Επιπλέον, η έγκυος πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών σε σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και η ριβοφλαβίνη, που είναι απολύτως απαραίτητα για την οστική ανάπτυξη, τόσο του εμβρύου, όσο και της μητέρας .

 

 

 

 

ofono 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά