25/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012
Υγεία
+ + -

Θυμώνετε εύκολα; Πρόβλημα υγείας και φαρμάκων

  Θυμώνετε εύκολα; Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για στοιχείο του χαρακτήρα σας.Πόσο φυσιολογικό είναι όμως τα ξεσπάσματα θυμού που εκδηλώνονται ξαφνικά; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μερικές φορές ο έντονος θυμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιων προβλημάτων υγείας ή και φαρμάκων! Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που μπορεί να μας... δώσουν ξαφνικά στα νεύρα;

Υπερδραστήριος θυρεοειδής: Οι αντιδράσεις θυμού, όπως οι φωνές με το παραμικρό, μπορεί να προκαλούνται από τον υπερθυρεοειδισμό. Αυτή η διαταραχή που αφορά ως επί το πλείστον τις γυναίκες προκύπτει σταδιακά όταν ο αδένας παράγει μεγάλη ποσότητα θυρορμόνης. Αυτή η ορμόνη επηρεάζει ό,τι έχει να κάνει με τον μεταβολισμό, ενώ φτάνει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να επηρεάζει και τον εγκέφαλο.

Υψηλή χοληστερόλη: Ερευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξε ότι έξι ασθενείς που ήταν ιδιαίτερα ευερέθιστοι βελτιώθηκαν σχεδόν αμέσως όταν άρχισαν να λαμβάνουν στατίνες. Μια εξήγηση για το πώς η υψηλή χοληστερίνη επηρεάζει τη διάθεση είναι ότι ρίχνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, στον εγκέφαλο.

Διαβήτης: Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν ξεσπάσματα επιθετικότητας. Η υπογλυκαιμία είναι κάτι που συμβαίνει σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, αλλά και 2. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά, θυμό, σύγχυση και ανησυχία. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου επηρεάζουν όλο τον ιστό, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Κατάθλιψη: Τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης δεν είναι μόνο ο λήθαργος και η θλίψη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει θυμό και ανησυχία. Αυτό συμβαίνει ως επί το πλείστον στους άνδρες.

Αλτσχάιμερ: Οταν αυτή η νόσος εξελίσσεται, στο 90% των ασθενών κάνουν την εμφάνισή τους μια σειρά από συμπεριφοριστικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών καταγράφονται οι εκρήξεις θυμού που εκδηλώνονται αρκετά χρόνια μετά τη διάγνωση της ασθένειας, η οποία επηρεάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, μεταξύ των οποίων και ο μετωπιαίος λοβός που ευθύνεται για την προσωπικότητα.

Ηπατική φλεγμονή: Το ήπαρ από τα αρχαία χρόνια συνδεόταν από τους γιατρούς με τον θυμό και όπως προκύπτει ερευνητικά, ορθώς. Πολλές ασθένειες του ήπατος, όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Αυτή επιφέρει αλλαγές προσωπικότητας, όπως επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά.

Επιληψία: Οι πάσχοντες από επιληψία μπορεί να έχουν ξεσπάσματα θυμού αμέσως μετά από μια κρίση. Πρόκειται για παρενέργεια της διαταραχής της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η οποία επιφέρει έτσι και αλλιώς την κρίση. Στην σπάνια περίπτωση που η επιληψία προκαλεί θυμό, αυτός μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και μέρες.

Η γυναικεία φύση: Το προεμμηνορησιακό σύνδρομο προκαλείται από την πτώση του επιπέδου των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, την εβδομάδα πριν ξεκινήσει η περίοδος. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητός ο μηχανισμός με τον οποίο επηρεάζει τη διάθεση της γυναίκας, φαίνεται να επιδρά στη σεροτονίνη. Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και κατά την εμμηνόπαυση.

Νόσος Γουίλσον: Αυτή η γενετική διαταραχή, που επηρεάζει έναν στους 30.000 ανθρώπους, προκαλεί συσσώρευση χαλκού στο ήπαρ ή στον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα είναι η πρόκληση βλαβών στον ιστό του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στον μετωπιαίο λοβό, που ευθύνεται για την προσωπικότητα.

Και το φάρμακο: Τα υπνωτικά, όπως οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες συνταγογραφούνται εκτός από την αϋπνία και για το στρες, δρουν επιβραδύνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο, σε ανθρώπους που έχουν ήδη επιθετικότητα, μπορεί να τους προκαλέσει έξαρση των ξεσπασμάτων τους.

 

 

 


Espressonews


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά