27/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012
Οικονομία
+ + -

Ευρωζώνη: Μετά τη στασιμότητα ήρθε η ύφεση

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα χθές η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύφεση σημειώθηκε στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Το πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη είχε μείνει σταθερή. Αναλυτές κάνουν λόγο πλέον για πτώση της ζώνης του κοινού νομίσματος σε βαθιά ύφεση, γεγονός που, όπως σημειώνει ρεπορτάζ των New York Times, θα δυσχεράνει κατά πολύ την θέση και το έργο των Ευρωπαίων ηγετών για να βγάλουν την ευρωζώνη από τη κρίση. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος
 
“Η ευρωζώνη επισήμως περνά από το στάδιο της στασιμότητας στην ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2012, και θα οδηγηθεί πιθανώς σε μεγάλη κρίση μέσα στον χρόνο, κάτι που θα δυσκολέψει τους πολιορκημένους ηγέτες να κρατήσουν το κοινό νόμισμα ανέπαφο”, γράφουν οι New York Times.

Η ανάπτυξη το προηγούμενο τρίμηνο ήταν μηδενική, ενώ στο δεύτερο έπεσε κατά 0,2% στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με οικονομολόγους η ύφεση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, που ακολουθήθηκαν. Ακόμη και η Γερμανία, που ήταν ο αρωγός πολλών κρατών μελών, φαίνεται πλέον να κλονίζεται. 

Ο Κρίστοφερ Γουέιλ, οικονομολόγος της Commerzbank, ανέφερε ότι “η ανάπτυξη της Γερμανίας δεν ήταν πλέον ικανή να κρατήσει την ευρωζώνη σε επίπεδα άνω του μηδενός”.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους ευρωπαίους ηγέτες που επιστρέφοντας στα πόστα τους από τον Σεπτέμβριο θα έχουν να αντιμετωπίσουν την επικείμενη ύφεση, αφού η μειωμένη ανάπτυξη μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα από τους φόρους. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η Γερμανία είχε θετική αναπτυξιακή πορεία κατά 0,3% ενώ η Γαλλία κατά 0,75%. 

Η οικονομική αυτή άνοδος της Γερμανίας προήλθε από εξαγωγές, ενώ οι επενδύσεις έπεσαν, κάτι που δίνει την ευκαιρία στους αναλυτές να συμπεράνουν ότι τα αναπτυξιακά ποσοστά της θα μειωθούν σημαντικά εντός του χρόνου. Η Ιταλία και η Ισπανία που αποτελούν την τρίτη και την τέταρτη πιο δυνατή οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, έχουν ένα χρόνο να δούν θετικά αναπτυξιακά πρόσημα. 

Η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, σε έκθεσή της αναφέρει ότι περιμένει θετική ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους, αλλά οικονομολόγοι διαφωνούν, αφού σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η γερμανική βιομηχανία συρρικνώνεται, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής ανάπτυξης. 

Τα χαμηλά ποσοστά κρατικών εσόδων θα σημάνουν διόγκωση της κρίσης χρέους, αφού το χρέος θα καταλαμβάνει πλέον μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ. Η Ισπανία και η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη αμφισβήτηση από πλευράς επενδυτών και κατά συνέπεια θα αυξηθούν τα κόστη δανεισμού τους. 

Παρά τα όσα αναπτυξιακά μέτρα και αν έχουν λάβει οι δυο χώρες, με αναπροσαρμογές στους νόμους για την αγορά εργασίας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στον επενδυτικό τομέα, δεν θα δουν αποτελέσματα σύντομα, όπως γράφουν οι New York Times, καθώς σε αυτά αντιστέκονται συνδικάτα και φορείς, αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι κυβερνήσεις των χωρών. 

“Φαίνεται πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα στην ζώνη του κοινού νομίσματος, όταν οι αγορές χαλαρώνουν βλέποντας νούμερα που δείχνουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι άνετες”, γράφει σε ένα e-mail, ο Νίκολας Σπίρο, διευθυντής στο Spiro Sovereign Strategy, στο Λονδίνο. 

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης σημειώνουν την μεγαλύτερη ύφεση, με την Πορτογαλία να βλέπει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο. Προβλήματα όμως αρχίζουν να έχουν και οι χώρες του Βορρά, όπως το Βέλγιο που σημείωσε πτώση των οικονομικών της δεικτών κατά 0,6%.

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε προχθές, Δευτέρα, ότι η ύφεσή της βρίσκεται στο 6,2%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν στο 6,5%! 

Η Ελλάδα πούλησε στις αγορές 4,1 δις ευρώ κρατικών ομολόγων μικρής διάρκειας. Πρόκειται για 1 δις ευρώ περισσότερα από όσα είχαν υπολογιστεί. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, δεν σημαίνει ότι αρχίζει η χώρα να κερδίζει σε πιστοληπτική ικανότητα, αφού τα περισσότερα ομόλογα έχουν αγοράσει οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα επιτρέπει να δανείζει η Τράπεζα της Ελλάδος με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Αυτή η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποπληρώσει 3,2 δις ευρώ σε ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ.
 
 
 
 
 
tvxs 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά