27/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012
Πολιτικά
+ + -

Χρ. Παπανικολάου: Ποια είναι η νέα γγ Δημόσιας Υγείας

 Μία ακόμη λειτουργός του Ιπποκράτη, και μάλιστα με συνδικαλιστικό παρελθόν, προστέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η στελέχωση των υπουργείων με τους νέους γενικούς γραμματείς έφερε στον 4ο όροφο του κτιρίου, επί της Αριστοτέλους, τη βιοπαθολόγο κυρία Χριστίνα Παπανικολάου. 

Η πρώην «πράσινη»  συνδικαλίστρια των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής παίρνει τη σκυτάλη της Δημόσιας Υγείας από τον επίσης συνάδελφό της, γιατρό, κ. Αντώνη Δημόπουλο, με αιχμή των νέων αρμοδιοτήτων της, ένα από τα πιο στοχοποιημένα πεδία της δημόσιας υγείας, εκείνο του φαρμάκου.
 
Η έλευση της κυρίας Παπανικολάου στην  Αριστοτέλους γίνεται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της τρόικας με τους δανειστές να αναζητούν με επιμονή, υπομονή και διεισδυτικότητα τις κοστοβόρες εστίες του χώρου της υγείας. Η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, μιας  δύσκολης περιφέρειας με μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και της νησιωτικής χώρας, ήταν  για την γιατρό του Λαϊκού νοσοκομείου πρόβα-τζενεράλε, γεγονός άλλωστε που προσμετρήθηκε υπέρ της και της έδωσε προβάδισμα έναντι των άλλων «μνηστήρων» της θέσης του Γενικού Γραμματέα.
 
Πρόβα - τζενεράλε η διοίκηση των νοσοκομείων του Πειραιά και των νησιών
 
Πριν από τρία χρόνια που  ανέλαβε ως πρόεδρος της 2ης ΥΠΕ η κυρία Παπανικολάου βρήκε τα νοσοκομεία της περιφέρειάς της  όπως έλεγε με κάθε ευκαιρία «αποδιοργανωμένα και καταχρεωμένα». Η πρώτη εικόνα των χρεών ήταν ακόμη και για εκείνη, ένα έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΕΣΥ, σοκ: οι δαπάνες λειτουργίας της 2ης ΥΠΕ είχαν φτάσει από περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2005 στα 307 εκατ. το 2009 ενώ η φαρμακευτική δαπάνη από 91 εκατ. ευρώ  στα 153 εκατ. ευρώ. Η κυρία Παπανικολάου επιστράτευσε αμέσως  το δικό της… μικροσκόπιο – αιματολόγος γαρ-  για τον έλεγχο των δαπανών και τον εξορθολογισμό τους.
 
Πολλοί συμφωνούν πως κατά τη διάρκεια της θητείας της δεν «μάσησε» τα λόγια της αναφορικά με τα κακώς κείμενα του ΕΣΥ. Οι άσπονδοι φίλοι της βεβαίως θυμίζουν πως δεν είναι άμοιρη ευθυνών στο βαθμό που υπηρέτησε κι εκείνη το ΕΣΥ ως γιατρός και ως διοικήτρια του νοσοκομείου «Θριάσιο».

Από το 2010 πάντως δεν δίστασε να κοντραριστεί  με οργανωμένα ή μη συμφέροντα που θεωρούσε ότι λυμαίνονταν τον χώρο της Υγείας. Οι προμήθειες ορθοπαιδικών και καρδιολογικών υλικών την έφεραν συχνά αντιμέτωπη με διευθυντές κλινικών ή Επιτροπές νοσοκομείων.
 
Υπέρμαχος των συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ
 
Ακόμη και στην εκπνοή της θητείας της στην 2η ΥΠΕ, λίγο προτού αναλάβει θώκο στο υπουργείο,  μια απόφασή της αναστάτωσε τον χώρο και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών: με την υπογραφή της άναψε το πράσινο φως για τη μετακίνηση 30 νοσηλευτών από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στο όμορο «Αττικόν» ώστε να ενισχυθεί το δεύτερο που λυγίζει πλέον από το βάρος των εφημεριών  -σημειωτέον ότι με δική της απόφαση μπήκε σε εφημερίες το «Αττικόν», δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την λειτουργία του. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αξιοποίησε αρκούντως την πάντα πειθήνια διοικήτρια της ΥΠΕ» σχολίασε ο νυν πρόεδρος  των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κ. Δ. Βαρνάβας.

Η ίδια επιμένει ότι  «κάθε  νοσοκοµείο οφείλει να αξιολογήσει τις πραγµατικές ανάγκες κάθε τµήµατος και κλινικής από µηδενική βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» και ότι «αυτό δεν έπρεπε να γίνει ελέω Μνημονίου και τρόικας, αλλά ούτως ή άλλως». Γι’ αυτό κι έμεινε ανυποχώρητη στη μετακίνηση των νοσηλευτών.

Πάντως, οι κομματικοί φίλοι της είδαν με καχυποψία αυτή την απόφασή της διότι συνέπεσε με την έλευση της νέας ηγεσίας στο υπουργείο, ενώ έδωσε την ευκαιρία στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας -και βουλευτή της ΝΔ-, κ. Μάριο Σαλμά να εγκαινιάσει τις κλινικές στο «Αττικόν».
 
Οι «ήσυχες μέρες» της κυρίας Παπανικολάου στην Ένωση Γιατρών Αττικής
 
Σε αντίθεση με τη θορυβώδη θητεία της στο μάνατζμεντ του ΕΣΥ, η θητεία στο θεσμικό συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών της Αττικής κατά τη δεκαετία του 1990 χαρακτηρίζεται από συναδέλφους της «ήσυχη» και «μη συγκρουσιακή». Γεγονός αναμενόμενο, όπως προσθέτουν με νόημα καθώς για την «πράσινη» αιματολόγο του Λαϊκού που εκπροσωπούσε τους γιατρούς του ΕΣΥ στην Αττική δεν  υπήρχε πεδίο αντιπαράθεσης με τους επίσης «πράσινους» υπουργούς Υγείας, κκ. Κρεμαστινό, Πεπονή και Γείτονα.
 Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν τσαλακώθηκε καθόλου η εικόνα της. Απεναντίας, είχε μια «βελούδινη» πορεία καθώς αποκτούσε συνεχώς αξιώματα και θέσεις επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η ίδια, πάντως, είχε αναλάβει με θέρμη αλλά και αέρα… ευρωπαϊκό τα συνδικαλιστικά όπως και τα άλλα της καθήκοντα δεδομένου ότι είχε μετεκπαιδευτεί και εργαστεί επί περίπου μια δεκαετία στη Γαλλία, πριν βρεθεί  ως επιμελήτρια Α’ στο Λαϊκό. Η Γαλλία έβαλε τη σφραγίδα της και στην προσωπική ζωή της κυρίας Παπανικολάου καθώς εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, ψυχίατρο και διευθυντή σήμερα κλινικής μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας.
 
 
 
 
 
 
 
 
protothema 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά