25/09/2024
         
alexis Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012
Οικονομία
+ + -

Νέα συνάντηση Μέρκελ - Μόντι

Η εργασία των νέων, η ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής ιταλογερμανικής διακυβερνητικής συνάντησης στη Ρώμη, με την συμμετοχή του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι υποστήριξε στην συνέντευξη Τύπου ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει στην οδό της οικονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης. Μετά την μεταρρύθμιση του εργασιακού εξήγησα ότι ασχολούμαστε με την αναθεώρηση και περιστολή των δημοσίων δαπανών. Για να αποτραπούν οι σπατάλες και να αυξηθεί η λειτουργικότητα» του δημοσίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθούν οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για τον περιορισμό των δαπανών».

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την οικονομική και εμπορική συνεργασία των δυο κρατών ζωτικής σημασίας. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι δυο χώρες μας είναι από τις πλέον διατεθειμένες να συμμεριστούν μέρος της κυριαρχίας τους αν και καθένας πρέπει να συνεχίσει να 'διαβάζει το μάθημά' του. Στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και να ξεπεραστούν τα στερεότυπα, που έχει ένα μέρος της κοινής γνώμης και τα οποία μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» τόνισε ο Μόντι.

Σε ό,τι αφορά την ασπίδα κατά των σπρεντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια στην τελευταία σύνοδο, για να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση μίας πιο ικανής Ευρώπης. Δουλέψαμε, κυρίως, για το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη».

«Για το λόγο αυτό», εξήγησε ο Μόντι, «η ιταλική κυβέρνηση και άλλοι εταίροι, ζήτησαν να μην είναι απόντα και μέτρα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά των μηχανισμό σταθεροποίησης των αγορών η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο το δημόσιο χρέος της και, σε αυτή την κατεύθυνση, φέτος η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ θα είναι μόλις 2%. Γι' αυτό και η Ρώμη δεν θα καταθέσει αίτημα στήριξης».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός επανέλαβε «οι ενάρετες χώρες, δεν θα πρέπει να παρεμποδίζονται στο έργο εξυγίανσης τους, από υπερβολικά υψηλά σπρεντ (. . .). Η Ιταλία δεν βρίσκεται στην θέση στην οποία βρέθηκαν η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία». 

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις δυσκολίες. Μιλήσαμε και για τις τόσες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για ανταλλαγή εμπειριών, για την αύξηση της απασχόλησης, τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη βελτίωση των υποδομών».

«Ξέρουμε ότι αν οι γείτονές μας στην Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις και εμείς οι ίδιοι» πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. 

Σε σχέση με τον μηχανισμό ανάσχεσης της αύξησης των επιτοκίων, η Μέρκελ σημείωσε ότι πιστεύει πως «είναι σημαντικό όσα αποφασίστηκαν να εφαρμοσθούν βάσει των μέτρων και κανόνων που ήδη ισχύουν. Με γνώμονα την ευθύνη και την αλληλεγγύη. Αυτό είναι το πιστεύω μας, η βάση μας».

«Πολλοί σας παρουσιάζουν ως την κακή της Ευρώπης, τι απαντάτε;», ρώτησε την γερμανίδα καγκελάριο μια ιταλίδα δημοσιογράφος, και εκείνη απάντησε έμμεσα: «όταν εκλέχθηκα καγκελάριος είχαμε 5 εκατομμύρια ανέργους. Τι κάναμε; Αυξήσαμε την συντάξιμη ηλικία και προχωρήσαμε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Δεν πρόκειται για λιτότητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τις νέες γενεές και με την δράση μας, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 50% και πλέον. Προερχόμουν από την Ανατολική Γερμανία που πτώχευσε λόγω της ανεπάρκειας της οικονομίας της. Αυτό που μετρά είναι η παραγωγικότητα και η ικανότητα να πουλάς προϊόντα, διότι το κράτος δεν μπορεί να απασχολεί όλους, οι φόροι θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα».

Ο Μάριο Μόντι ερωτηθείς σχετικά με τις περικοπές που ετοιμάζει η κυβέρνησή του τόνισε:

«Η Ιταλία ενέκρινε μια μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας η οποία σχετίζεται με το μέλλον των νέων. Η μεταρρύθμιση δεν κρίθηκε ιδιαίτερα θετικά από τον τύπο, διότι συχνά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι παρουσιάσθηκαν ως υπερβολικά απαιτητικοί ή συντηρητικοί. Αλλά η κυβέρνηση, για πρώτη φορά, κατάρτισε τις αλλαγές αυτές χωρίς να περιμένει την καθολική έγκριση των κοινωνικών εταίρων που προκάλεσε στο παρελθόν το μεγάλο δημόσιο χρέος μας. Με την ανεργία των νέων στο 36% δεν θελήσαμε να βρεθούμε στην κατάσταση της Ελλάδας και ούτε να αυξήσουμε τους φόρους. Εργαζόμαστε για την μείωση των δημοσίων δαπανών και της κάθε σπατάλης».

Στόχος της κυβέρνησης της Ιταλίας, υπογράμμισε τέλος ο Μάριο Μόντι, είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες παραγωγικής απασχόλησης, κυρίως για τους νέους.  

 

 

 

real 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά