24/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012
Τοπικά
+ + -

«Δίχτυα» στη Βουλγαρία ρίχνει η Θεσσαλονίκη

 Η λαχαναγορά του Μπλαγκόεβγκραντ θα διαθέτει 48 καταστήματα των 215 τ.μ. και υπερσύγχρονες ευρωπαϊκών προδιαγραφών εγκαταστάσεις.

Σε ένα σημαντικό υπερτοπικό κέντρο διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων οπωροκηπευτικών ελληνικής παραγωγής προς τις βαλκανικές χώρες έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης.

Το 25% των πωλήσεών της γίνεται προς τις γειτονικές αγορές με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τη Βουλγαρία, η οποία απορροφά το 20% του συνολικού τζίρου και τις υπόλοιπες χώρες (Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσοβο) να μοιράζονται το υπόλοιπο 5%.

Η διοίκηση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΚΑΘ Α.Ε.) σκοπεύει να ενισχύσει και να επεκτείνει τον εξωστρεφή της προσανατολισμό, έχοντας δρομολογήσει πρόταση για τη δημιουργία νέας λαχαναγοράς, μέσω θυγατρικής, με έδρα το Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, με χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG III.

«Δίχτυα» στη Βουλγαρία ρίχνει η Θεσσαλονίκη

Η πρόταση, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΚΑΘ Α.Ε., και αποτελεί έναν από τους τρεις στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης της κεντρικής λαχαναγοράς, έχει προκαλέσει τη σθεναρή αντίδραση των εμπόρων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ίδρυση της βουλγαρικής λαχαναγοράς θα οδηγήσει αυτή της Θεσσαλονίκης σε μαρασμό και θα θέσει σε κίνδυνο περίπου 1.500 θέσεις εργασίας.

48 καταστήματα 
Σύμφωνα με την πρόταση, η λαχαναγορά του Μπλαγκόεβγκραντ θα διαθέτει 48 καταστήματα των 215 τ.μ. με υπερσύγχρονες ευρωπαϊκών προδιαγραφών εγκαταστάσεις, συσκευαστήρια, ψυκτικούς θαλάμους κ.ά.

«Η σκέψη βασίζεται στο πολύ απλό επιχείρημα ότι θα φέρουμε την αγορά μέσα στη Βουλγαρία, προσδοκώντας σε αύξηση των πωλήσεων στη χώρα αυτή», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ Α.Ε. Παναγιώτης Κακαφίκας, καταλογίζοντας στους εμπόρους ότι στηρίζουν την αντίδρασή τους σε ένα ψεύδος. «Λένε πως το 50% του τζίρου μας αφορά τη Βουλγαρία, κάτι που είναι αναληθές. Τα επίσημα στοιχεία είναι αδιάψευστα και από αυτά προκύπτει πως το ποσοστό αυτό είναι 20%», τόνισε.

«Μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για τη λαχαναγορά. Οι μισές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα 1.500 άτομα που δουλεύουν εδώ», ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιωάννης Χαραλαμπίδης.

«Πρώτα κοιτάς να κάνεις το σπίτι σου και μετά το εξοχικό σου. Η λαχαναγορά της Βουλγαρίας θα είναι υπερσύγχρονη και ευθέως ανταγωνιστική προς τη δική μας, η οποία λειτουργεί από το 1974 και είναι ξεπερασμένη», προσέθεσε.

Τρεις άξονες ανάπτυξης 
Απαντώντας ο ίδιος στις επικρίσεις περί σπιτιού και εξοχικού, επισημαίνει πως η πρόταση για τη Βουλγαρία δεν είναι παρά ο δεύτερος από τους τρεις άξονες ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΚΑΘ Α.Ε.

Ο πρώτος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων εγκαταστάσεων (εντός του καλοκαιριού αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη) που περιλαμβάνει αναβαθμίσεις σε κτίρια και υποδομές, αυτοματοποίηση των διαδικασιών στις πύλες, ηλεκτρονικό εμπόριο και ανάρτηση τιμών στο Διαδίκτυο.

Ο τρίτος άξονας αφορά την αναζήτηση συμπληρωματικών εσόδων, με πρώτη κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση την υποβολή αίτησης στον ΔΕΣΜΗΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις οροφές των κτιρίων. Σε περίπτωση που καρποφορήσει, το κόστος κατασκευής του πάρκου θα είναι 2 εκατομμύρια ευρώ και τα προσδοκώμενα έσοδα θα φτάνουν τις 400.000 ευρώ κατ΄ έτος.

Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. είναι ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο και εποπτεύεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Τα στοιχεία πενταμήνου φέτος δείχνουν μια ανάκαμψη του τζίρου, μετά την πτωτική πορεία των περασμένων δύο ετών.

Αυτό αποδίδεται από τη διοίκηση στον αυξημένο όγκο μικρών παραγωγών που αναζητούν οδούς πώλησης των προϊόντων τους.

800 τόνοι την ημέρα
Οι εγκαταστάσεις της ΚΑΘ βρίσκονται στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας, σε έκταση 247 στρεμμάτων. Από εκεί διακινούνται καθημερινά 600 – 800 τόνοι φρούτων και λαχανικών και 600 τόνοι κρέατος σε εβδομαδιαία βάση. Ο αριθμός των εισερχομένων οχημάτων ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 2.000.

Π. Κακαφίκας
Παρόντες στις εξελίξεις

«Το εμπόριο στηρίζεται στον ανταγωνισμό», απαντά στους εμπόρους η διοίκηση της ΚΑΘ Α.Ε., που δεν κρύβει πως θα υπάρξουν για κάποιους επιπτώσεις από την εξωστρεφή της πρωτοβουλία.

«Εκπροσωπούμε μόλις το 30% της εμπορίας αγροτικών προϊόντων που γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα. Το υπόλοιπο γίνεται από ανταγωνιστικές προς εμάς δραστηριότητες. Ανταγωνιστική για μας είναι η λαχαναγορά της Λάρισας, ανταγωνιστική προς όλους μας είναι η Τουρκία. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο και ούτε είναι δεδομένο ότι η Βουλγαρία θα ψωνίζει ες αεί από την Ελλάδα. Τα πράγματα αλλάζουν, ο ανταγωνισμός εντείνεται και πρέπει να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις», τονίζει ο ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ κ. Κακαφίκας.

 

 

 

troktiko 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά