25/09/2024
         
alexis Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012
Οικονομία
+ + -

Ό,τι είναι καλό για τη Γερμανία, είναι καλό και για την Ευρώπη

Η Ισπανία είναι από χθες και επίσημα η τέταρτη χώρα που τελεί υπό τη χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης του ευρώ, αφού τελικά η κυβέρνηση της «πάτησε το κουμπί». Η Κύπρος και αυτή, από χθες αποτελεί και επίσημα την 5η υποψήφια ακόμα χώρα για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, επιθυμώντας να διασώσει τις τράπεζές της από τη ζημιά που τους έχει προκαλέσει η έκθεση στην ελληνική οικονομία. 

Στην περίπτωση της Ισπανίας, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η απογραφή - θα καταγραφεί η κατάσταση επί του εδάφους από την τρόικα και θα προταθεί ένα μνημόνιο οικονομικής πολιτικής. Η πρόθεση της χώρας είναι να χρησιμοποιήσει τα 62 από τα 100 δις ευρώ που το eurogroup έχει θέσει στη διάθεσή της. 

Στην περίπτωση της Κύπρου τα πράγματα δεν είναι και τόσο σαφή. Η εκδήλωση της πρόθεσης έγινε επίσημα, όμως η χώρα δεν πάτησε το κουμπί. Κούνησε όμως τα γρανάζια μιας υπόγειας διαπραγμάτευσης για το πόσα χρήματα θα δανειστεί και με τι όρους. Οι ενδείξεις από την κυπριακή κυβέρνηση είναι πως θα απαιτηθούν χρήματα τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα ελλείμματα των επομένων ετών. Όσο μικρά και αν είναι τα ποσά, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι έστω και 8 δις δανείων είναι υπερβολικό νούμερο για ένα ΑΕΠ της τάξης των 18 δις. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ποσό στο οποίο οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία, 26 δις ευρώ δηλαδή περί το 150% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία είναι προφανώς αλληλένδετη με τις εξελίξεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη και θα ανακουφιστεί - όσο κανείς άλλος - αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να σπάσουν το φαύλο κύκλο τραπεζικών διασώσεων και κρατικού δανεισμού.

Για την Ελλάδα, πάντως, την Πέμπτη και την Παρασκευή οι 27 και οι 17 δεν θα λάβουν ουδεμία απόφαση στα πλαίσια της Συνόδου. Αυτό που ήταν ήδη γνωστό επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά χθες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίας, εκθέτοντας την αλληλουχία των γεγονότων: «Θα πρέπει να πάει η τρόικα στην Αθήνα. Θα πρέπει να δουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόγραμμα και στη συνέχεια να ενημερώσουν το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το πώς θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα... Πιστεύω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μείνουν προσηλωμένοι σε αυτήν τη διαδικασία. Επομένως μην αναμένετε κάποια απόφαση για την Ελλάδα κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα λάβουν κάποια απόφαση για την Ευρώπη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «ανησυχεί» για τον πιθανό πολλαπλασιασμό «των πάσης φύσεως ιδεών για αμοιβαιοποίηση» του χρέους, αναφερόμενη προφανώς στις προτάσεις των Μπαρόζο, Βαν Ρόμπεη, Ντράγκι, Μόντι, Ολλάντ και Ραχόι για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση με εγγυήσεις. 

«Όταν σκέπτομαι τη Σύνοδο Κορυφής, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θα υπάρξουν κάθε μορφής ιδέες αμοιβαιοποίησης του δημοσίου χρέους και πολύ λίγες ιδέες για περισσότερο έλεγχο των οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης... Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των αμοιβαίων εγγυήσεων και του ελέγχου».

Εκτίμησε μάλιστα ότι τα σχέδια για ευρωομόλογα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα είναι «αντίθετα με το γερμανικό Σύνταγμα». Παρόμοια και η τοποθέτηση Σόιμπλε που πήγε ένα βήμα παραπέρα και μίλησε ακόμα και για δημοψήφισμα στη Γερμανία αν χρειαστεί να γίνει περαιτέρω μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες. 

Φαινομενικά η Γερμανία περιχαρακώνεται πίσω από μια άκαμπτη λογική ελέγχου απόδοσης ευθυνών και ορθής διαχείρισης. Ο πρόεδρος όμως της ομάδας των φιλελευθέρων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ιδιαίτερα πετυχημένος ως πρωθυπουργός του Βελγίου Γκυ Φερχόφσταντ είχε το χρόνο να δει πίσω από τα γεγονότα. Σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει τα εξής:

«Η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε να αμοιβαιοποιήσει το χρέος των γερμανικών κρατιδίων ώστε να μειώσει τα υψηλά επιτόκια που ορισμένα πληρώνουν για τα ομόλογά τους. Ωστόσο η καγκελάριος αρνείται παρόμοια διευθέτηση στο επίπεδο της ΕΕ.

Οι κανόνες που θα επιβληθούν από την Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια είναι ακριβώς οι ίδιοι που επιβάλλονται σε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο, εμπνεύσεως της καγκελαρίου και προϋποθέτουν αυστηρότητα επί των προϋπολογισμών των κρατών μελών.

Η λογική και το αποτέλεσμα είναι τα ίδια - όλοι επωφελούνται μοιραζόμενοι την αλληλεγγύη και τη κυριαρχία. 

Συμφωνώντας με την αρχή της αμοιβαιοποίησης του χρέους για τα κρατίδια, η κ. Μέρκελ έχει το λιγότερο αποδείξει ότι καταλαβαίνει πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων για τα πιο χρεωμένα μέλη της ομάδας. 

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δεχθεί την ίδια λογική λύση και για την ευρωζώνη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό που είναι καλό για τη Γερμανία μπορεί να είναι καλό και για την Ευρώπη».  

 

 

real 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά