24/09/2024
         
Paris Paris Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012
Οικονομία
+ + -

Εξετάσεις αξιοπιστίας πριν από την παράταση

 
Δικαίωση των δημοσιευμάτων και των αναλύσεων που μιλούσαν για τρίτο ελληνικό δανειακό πακέτο, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από το δεύτερο, φέρνει η παραδοχή εκ μέρους της ΕΚΤ και της Κομισιόν ότι «επέκταση των στόχων σημαίνει και επέκταση της χρηματοδότησης». 

Το πόσο σοβαρές είναι αυτές οι συζητήσεις στο εσωτερικό των ευρωθεσμών, τη στιγμή που δεν τελούν εν γνώσει όλων των κρατών μελών, αποδεικνύει η χθεσινή αναφορά του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν. Το νέο στοιχείο όμως από τη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη έχει να κάνει με τα ανταλλάγματα: «Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι αν κάποιος πιέσει για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει να είναι ειλικρινής και να παραδεχτεί ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ελλείμματα, η επέκταση των στόχων σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια».

Κοινοτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Real.gr επεξηγούν αυτή την ειλικρίνεια σε δύο διαστάσεις: αφενός την έμπρακτη απόδειξη από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ότι μπορεί να φέρει εις πέρα τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνεί με τις κοινοτικές υπηρεσίες, αφετέρου δε ότι οι νέοι στόχοι δεν θα συνιστούν υπερβολική χαλάρωση, αλλά θα βρίσκονται στα όρια του εφικτού. 

Υπό συνθήκες ηρεμίας πλέον, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και ενώ όλα δείχνουν ότι η Αθήνα θα έχει πολύ σύντομα κυβέρνηση, τα στελέχη των υπηρεσιών που παρακολουθούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και όσα στελέχη έχουν σαφή εμπειρία από την συλλογή και τον έλεγχο των «ιδίων πόρων» στην Ελλάδα και αλλού ξεκαθαρίζουν πως «η ελάφρυνση θα έχει να κάνει με το βήμα προσαρμογής που αφορά μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις, όχι την τήρηση των άκαμπτων υποχρεώσεων, όπως η συλλογή των δασμών και θα πρέπει να συνοδεύεται και να υποστηρίζεται από διαρθρωτικές αλλαγές». 

Σε αδρές γραμμές λένε, λοιπόν, στην Αθήνα ότι μπορεί να ελαφρύνει το συνταξιούχο και το μισθωτό αν αρχίσει και μαζεύει όλους τους διαφυγόντες δασμούς και παρουσιάσει σύντομα ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Το τελευταίο, που απαιτείται να είναι απλό και ευρύ οι Βρυξέλλες το περιμένουν από το Σεπτέμβρη του 2011. 

Όλα αυτά μεταξύ άλλων θα συζητήσει το οικονομικό επιτελείο με το κλιμάκιο της Τρόικας που θα μεταβεί στην Αθήνα, εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα, με τις ευλογίες και τις εντολές του eurogroup. Το Συμβούλιο των 17 του ευρώ που θα συνεδριάσει, εξάλλου, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, θα καλωσορίσει το νέο συνομιλητή από την Ελλάδα – που αν επιβεβαιωθούν οι φήμες έχει ήδη σημαντικότατη κοινοτική εμπειρία – και θα θέσει τα πρώτα χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή της Ελλάδας στις ράγες του ευρώ. Η τεχνική βέβαια δυσκολία έγκειται στο ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δεν εκπληρώνει τις προδιαγραφές για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας και θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια κάποια «υποσχετική συμφωνία».

Σε αυτό το πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις Μέρκελ από το Λος Κάμπος και τη Σύνοδο των G20. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξάλλου άφησε να εννοηθεί πως ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το συνολικό πακέτο (επιτόκια, τελική προθεσμία νέα χρήματα κτλ) ο στόχος για το 2012 παρατείνεται de facto – πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα, αν επιδείξει ευελιξία να αποφύγει πρόσθετα μέτρα μέχρι ενός ύψους. Η συνέχεια θα δοθεί βεβαίως στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, όπου οι υπουργοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να βρουν και διάδοχο για τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, χωρίς κανείς να αποκλείει ότι στο τέλος της μέρας ο σημερινός πρόεδρος θα κριθεί αναντικατάστατος. 

 

 

 

 

 

 

real.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά