24/09/2024
         
alexis Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012
Οικονομία
+ + -

«Μπορεί να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα»

«Εάν η Ελλάδα προβεί πειστικά στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως να κάνει πιο ευέλικτες την αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, τότε μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να μειώσει τα ελλείμματά της» δήλωσε στη Realnews ο Βόλφγκανγκ Φραντς, πρόεδρος της επιτροπής σοφών που συμβουλεύουν τη Γερμανίδα. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός, αν και παραδέχεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή για ολόκληρη την ευρωζώνη. 

Πιστεύετε ότι είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Μπορεί μία χρεωκοπία και μία ελληνική έξοδος από το ευρώ να συμβεί σύντομα, όπως πολλοί υποστηρίζουν, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών προτιμά η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αυτά είναι τα καλά νέα. Ως εκ τούτου, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου λειτουργούν και ως ένα δημοψήφισμα για αυτό το ζήτημα. Είναι αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να σεβαστούμε πλήρως μία δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Όμως, πρέπει να είναι σαφές στους ψηφοφόρους το εξής: Εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί, όπως ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, να εφαρμόσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. 

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το εξαιρετικά ατυχές γεγονός θα μπορούσε να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές. Ελπίζω, όμως, ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιβεβαιώσουν με πειστικό τρόπο πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης.

Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυτό τελικά θα περιορίσει την κρίση στην Ευρώπη ή, αντίθετα, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, τον κίνδυνο μετάδοσης μεγαλύτερο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση της ευρωζώνης; 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εκτιμηθεί το κόστος διαφόρων επιλογών, όπως, από τη μία πλευρά, το κόστος μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ και, από την άλλη πλευρά, το κόστος παραμονής στη ζώνη του ευρώ και εφαρμογής του πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Και οι δύο επιλογές συνεπάγονται ένα βαρύ φορτίο για την Ελλάδα, καθώς και για τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Εικάζω ότι μία έξοδος της χώρας θα είναι πιο δαπανηρή. 

Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης των συνεπειών. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, πιθανότατα, θα εξετάσουν εάν και άλλες χώρες βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα της εξόδου.

Πιο συγκεκριμένα, συνηγορώντας υπέρ μιας ελληνικής εξόδου, διατρέχουν τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης ολόκληρου του συστήματος του ευρώ. Αυτό θα ήταν καταστροφή μεγάλης κλίμακας. 

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Η πολιτική της λιτότητας είναι τελικά η λύση για την κρίση στην ευρωζώνη ή θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη για αναπτυξιακά πακέτα;

Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ μιας πολιτικής λιτότητας και ενός πακέτου ανάπτυξης. Ακριβώς το αντίθετο: Τα σταθερά δημόσια οικονομικά αποτελούν προϋπόθεση για την αναβίωση της ελληνικής οικονομίας.

Η αναπτυξιακή πολιτική έχει μία μακρά παράδοση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί δεν ήταν πάντα τόσο πετυχημένα. Εκτός από αυτό, η αναπτυξιακή πολιτική απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και, ως εκ τούτου, πολλή υπομονή μέχρι να αποδώσουν οι καρποί μιας τέτοιας πολιτικής, ακόμη και αν αποδειχθεί επιτυχής. 

Πόσο ρεαλιστικό είναι το αίτημα της Ελλάδας για μία επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης; Πιστεύετε ότι είναι πιθανόν να επιτευχθεί συμφωνία για μία πλατφόρμα επαναδιαπραγμάτευσης και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να αλλάξουν στους όρους του προγράμματος;

Δεν ξέρω κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πρόθυμοι να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα. Όμως, εάν η Ελλάδα προβεί πειστικά στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως να κάνει πιο ευέλικτες την αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, τότε μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία που θα επιτρέψει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τα δημόσια ελλείμματα. 

«Η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά μέτρα» 

Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές; Ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να μπουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα;

Εναπόκειται στους Έλληνες ψηφοφόρους να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα έχει μία αξιόπιστη και αποτελεσματική κυβέρνηση. Ελπίζω ότι η επικείμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να θέσει αμέσως σε εφαρμογή τουλάχιστον τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενδεχομένως, κάποιες τροποποιήσεις να είναι δυνατές, όσον αφορά τις απαιτήσεις σχετικά με τα δημόσια ελλείμματα, εφόσον όμως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν παραβλέψει τα άλλα αναγκαία μεταρρυθμιστικά μέτρα. Η ακριβής χρονολογική σειρά των μεμονωμένων μέτρων θα πρέπει να αφεθεί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, με τις συμβουλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  

 

 

real 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά