25/09/2024
         
Paris Paris Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012
Τοπικά
+ + -

Θεσσαλονίκη: Ο πόλεμος της Λαχαναγοράς

 «Βράζει» η Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της ΚΑΘ ΑΕ να συμμετάσχει σε πρόγραμμα του Interreg ΙΙΙ, μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονη διακρατική και διασυνοριακή λαχαναγορά στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων έχουν ξεσηκωθεί, θεωρώντας πως η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ ΑΕ), αντί να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της στη δυτική Θεσσαλονίκη και να ενισχύσει το ρόλο της Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, δημιουργεί μια υποδομή με υπερτοπικό χαρακτήρα στη γειτονική Βουλγαρία, «παίζοντας» με το μέλλον 1.500 εργαζομένων και των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας.

Οπως τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, «η ΚΑΘ ΑΕ, που είναι οργανισμός της Πολιτείας, αντί να δει πρώτα τα του οίκου της, ότι δηλαδή η δική μας Λαχαναγορά είναι τριτοκοσμική, κι αντί να την ενισχύσει για να αποκτήσει διασυνοριακό ρόλο, δημιουργώντας βαλκανικό κέντρο εμπορίου, εκπόνησε μια μελέτη για να δημιουργήσει μέσω θυγατρικής στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας 48 - 50 υπερσύγχρονα καταστήματα, συσκευαστήρια, ψυκτικούς χώρους κ.τ.λ. Το 50% της Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης κρατιέται με τζίρο των Βούλγαρων πελατών, οι οποίοι προωθούν στη χώρα τους τα ελληνικά προϊόντα. Και η απάντηση της ΚΑΘ ΑΕ είναι να κάνει το αντίστροφο, καταστρέφοντας όλους εμάς».

«Καταστροφή»

Οι έμποροι μάλιστα κάνουν λόγο για «εθνική προδοσία» (έχουν αναρτήσει και σχετικά πανό στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης), δεδομένου ότι η αγροτική παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας διοχετεύεται κυρίως μέσω της Λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης. «Το κωμικοτραγικό είναι ότι στη μελέτη που έγινε προβλέπονται κονδύλια για την τεχνική υποστήριξη των Βούλγαρων αγροτών. Δηλαδή θέλουν να χάσουν τα ελληνικά προϊόντα ακόμη μια αγορά... Θέλουν να κάνουν τους Βούλγαρους αγρότες ανταγωνιστικούς απέναντί μας και να εισάγουμε μελλοντικά τα προϊόντα τους. Οι ντόπιοι αγρότες θα καταστραφούν», είπε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν και άδηλο είναι το μέλλον των περίπου 1.500 ατόμων που δραστηριοποιούνται καθημερινά στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. «Η ίδια έκθεση - μελέτη εκθειάζει το φορολογικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Η Πολιτεία διώχνει έτσι μια φορολογική βάση. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Ολοι οι φορείς (ΕΒΕΘ, περιφέρεια κ.τ.λ.) είναι μαζί μας. Εκπροσωπούμε 330 μέλη και ζουν από τη Λαχαναγορά 1.500 άτομα», υπογράμμισε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Χτες υπήρξε συνάντηση με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύση Ψωμιάδη, ο οποίος αναγνώρισε τις σοβαρότατες επιπτώσεις της ίδρυσης αντίστοιχης (και πιο σύγχρονης) αγοράς στη Βουλγαρία και το γεγονός ότι θα πλήξει την ήδη δοκιμαζόμενη αγορά αγροτικών προϊόντων της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Ψωμιάδης χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των εμπόρων και παρείχε τη στήριξή του στις διεκδικήσεις τους.

Προκλητικές αποφάσεις

Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου από τον προηγούμενο Απρίλιο έχουν στείλει επιστολές τόσο στην κυβέρνηση, όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενημερώνοντας για το πρόβλημα. Ως ΔΕΚΟ η ΚΑΘ ΑΕ έχει υπό την αιγίδα της τη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης από το 1974. Οι έμποροι επισημαίνουν ότι η Λαχαναγορά «με υποδομές της δεκαετίας του 1970 έχει πλέον ξεπεραστεί και δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις απαιτήσεις της νομοθεσίας για υγειονομικού ενδιαφέροντος διακίνηση προϊόντων». Τονίζουν επίσης ότι ορισμένες βελτιώσεις έγιναν με έξοδα των καταστηματαρχών, αλλά αυτό δε βελτίωσε τη γενική εικόνα. Κάνουν λόγο για κομματικές επιλογές στη διοίκηση, που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου.

«Το αποτέλεσμα, έπειτα από 38 χρόνια λειτουργίας της αγοράς, είναι να παραμείνει στάσιμη και να μην έχει προστεθεί ούτε ένα λιθαράκι πλην των όποιων παρεμβάσεων των ενοικιαστών. Το ότι οι εκάστοτε διοικήσεις (αλλά και οι έμποροι ταυτόχρονα) παρέμειναν αδρανείς και αδιάφορες μπροστά στις εξελίξεις της διακίνησης αγροτικών προϊόντων (είσοδος μεγάλων αλυσίδων στο λιανικό εμπόριο, αλλαγή τρόπου διακίνησης) είχε ως αποτέλεσμα η πορεία των επιχειρήσεων της Λαχαναγοράς από το 1995 και μετά να είναι φθίνουσα, πολλές επιχειρήσεις να έχουν χρεοκοπήσει και πολλές άλλες να βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας. Δόθηκε μια ''ανάσα'' το 2007 με την είσοδο πελατών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και κατάφερε να κρατηθεί σε κάποιο επίπεδο προωθώντας σ’ αυτές τις αγορές πληθώρα ελληνικών προϊόντων. Η τωρινή διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ προχωρά στη δημιουργία σύγχρονης λαχαναγοράς στην περιοχή Πετριτσίου στη Βουλγαρία με υπερσύγχρονες υποδομές εντάσσοντας το σχέδιο στο κοινοτικό πρόγραμμα Interreg, αγνοώντας προφανώς το ρόλο της. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την αγορά σε μαρασμό και σε κλείσιμο και χιλιάδες τόνους ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις χωματερές, με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγροτική οικονομία», επισημαίνουν.

247 στρέμματα

Οι εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης καταλαμβάνουν έκταση 247 στρεμμάτων. Τα 43 στρέμματα καταλαμβάνουν στεγασμένοι χώροι, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη Λαχαναγορά με 280 καταστήματα κατανεμημένα σε τέσσερις πυρήνες των 70 καταστημάτων εμβαδού 60 τ.μ. το καθένα, ενώ υπάρχει και η κρεαταγορά. Από τις εγκαταστάσεις της ΚΑΘ διακινούνται καθημερινά 600 - 800 τόνοι φρούτων και λαχανικών.

 

 

 

 

 

 

agelioforos.gr

 

 

 

 

 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά