24/04/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Manos Manos Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011
Διάφορα   Περίεργα
+ + -

Τσάμπιονς λιγκ… οργώματος


alt

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΟΡΓΩΜΑΤΟΣ 

 

Πανηγυρικά με διαγωνισμό οργώματος και χορευτικά ολοκληρώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας.

Στο διαγωνισμό στον οποίο αξίζει να αναφερθεί ότι τηρήθηκαν οι κανονισμοί του παγκοσμίου πρωταθλήματος συμμετείχαν πέντε τρακτέρ με οδηγούς αγρότες εκ των οποίων ο ένας ήταν και μαθητής της Σχολής.

Η βαθμολογία των διαγωνιζομένων γινόταν πάνω σε δέκα κριτήρια που πληρούσαν τα διεθνή στάνταρ

και που ήταν:

* Είσοδος και έξοδος οργώματος

* Βάθος οργώματος (25-35 cm)

* Ομοιομορφία βάθους οργώματος

* Καθαρή αυλακιά

* Κάλυψη καλαμιάς-χόρτων

* Στρώσιμο εδάφους

* Κλείσιμο χωραφιού - αυλακιάς

* Εικόνα χωραφιού από τρία σημεία

* Χρόνος διαγωνισμού

* Ενδιαφέρον-προσπάθεια διαγωνιζόμενου

Οι διαγωνιζόμενοι με τα τρακτέρ και τα άροτρα παρατάχθηκαν μπροστά από ένα μεγάλο χωράφι και με την εκκίνηση ο καθένας άρχισε να οργώνει το δικό του κομμάτι. Τα οργώματα διήρκεσαν περίπου μία ώρα και οι κριτές κ.κ. Ν. Τσουλούφης, Παρασκευή Γρυπάρη, Γερ. Γαβρηνίδης και Ι. Ράπτης, όλοι τους τεχνολόγοι γεωπόνοι του τμήματος Γεωργικών Μηχανών- Αρδεύσεων έβγαλαν στη συνέχεια τα αποτελέσματα.

Τρεις πρώτοι λοιπόν ανακηρύχθηκαν οι:

* Ευάγγελος Θώδας από τον Αμπελώνα με ελκυστήρα Class.

* Νίκος Ρόμπας από το Μακρυχώρι με ελκυστήρα John Deere

* Τάσος Μουλάς από τη Μάνδρα με ελκυστήρα Lamborghini.

Στους νικητές απονεμήθηκαν κύπελλα και δελτία συμμετοχής. Η... αυλαία του εορτασμού έπεσε υπό τους ήχους μουσικής και με χορευτικά συγκροτήματα.

Ιστορία για την πόλη

Τα 100 χρόνια της Γεωργικής Σχολής Λάρισας τιμήθηκαν μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας με μία σειρά εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, το Δήμο Λαρισαίων και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα».

Η σχολή που αποτελεί κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής και αναφέρεται και από τον Μ. Καραγάτση ο οποίος έζησε στη Λάρισα και εκεί τοποθετεί το μυθιστόρημά του «Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν» που αναφέρεται στην ιστορία ενός Ρώσου εμιγκρέ παλιού αξιωματικού του τσαρικού στρατού.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1901 σε έκταση που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό, από τον δωρητή-περί τα 2000 στρέμματα- αλλά τέθηκε σε λειτουργία το 1911 και περιλαμβάνει 43 κτίρια διασκορπισμένα σε έκταση 40 στρεμμάτων, σπάνιας αρχιτεκτονικήςπου χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η οικονομική εξυπηρέτηση της Σχολής, δεν στηρίχθηκε αποκλειστικά στην ύπαρξη του κληροδοτήματος αλλά, για πρώτη φορά, η πολιτεία με επιχορηγήσεις, βοήθησε την επιτέλεση του έργου της. Από τα συνολικά 2000 στρέμματα που παραχωρήθηκαν από τον δωρητή, αργότερα τα 1500 χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και στέγαση του ΤΕΙ Λάρισας.

Σήμερα πάγιο και άμεσο αίτημα είναι η αναπαλαίωση των κτιρίων της σχολής και προς τούτο επιδιώκεται η υπαγωγή του στο ΕΣΠΑ. Στο εκπαιδευτικό έργο της σχολής περιλαμβάνονται οι ειδικότητες αγροτικών μηχανημάτων και ζωοτε-χνίας ενώ έχει προγραμματιστεί να συμπεριληφθεί και ειδικότητα μελισσοκομίας.

Στον προγραμματισμό ακόμα είναι και η λειτουργία στον χώρο της Σχολής και 14 ινστιτούτων έρευνας

 

 

ΠΗΓΗ:thessalianews.gr
.


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά